hirdetés
hirdetés
hirdetés

Átkeretezve

Hogy építs pozitív cégkultúrát?

Az idei Personal Hungary 129 izgalmas előadása közül Márton-Koczó Ildikó, executive coach és tréner interaktív self-menedzser technikákra épülő prezentációjában az átkeretezés jelentőségét emelte ki. 

A stresszes hétköznapokban megannyi teendő és információáramlás közepette, automata üzemmódban működik az ember. Belső hangunk állandó kommentátorként kíséri végig a napi eseményeket. Hol pozitívan, sajnos viszont a legtöbb esetben negatívan. A fő gond, hogy sokszor túl kritikusak vagyunk saját magunkkal, vagy másokkal. Ítélkező mondatokkal illetjük magunkat: „Már megint elhibáztam”, „Ez nekem túl nehéz”, „Reménytelen az egész”.

Az előjel megváltoztatása

Sokat könnyít a belső feszültségen, ha a negatív töltetű kijelentéseinket átformáljuk pozitív jellegűvé: Tehát az előbbi „Már megint elhibáztam” helyett azt a kérdést is fel lehet tenni magunknak, hogy: „Mi az, amire legközelebb oda kell figyelnem”? „Mi segíthet azon, hogy megkönnyítsem a dolgom?”

Ennek az elvnek a mentén tehetünk a kiegyensúlyozottságunkért úgy is, ha például nap végén, lefekvéskor az aznap történéseit pozitívan gondoljuk át, az alábbi kérdésekre válaszolva:

Mire lehetek a legbüszkébb a mai napból?

Melyik erősségem segített ma leginkább?

Milyen tanulságot viszek magammal holnapra?

A pozitív hozzáállás fertőző

E tanácsokat megfogadva észrevehetjük, hogy kollégáinkkal is másképpen tudunk kommunikálni.

„Mi a baj?” helyett: „Mi történt, mivel tudunk segíteni?”

„Minden rosszul alakul?” helyett: „Mi az, ami működik?”

„Miért nem érti, amit mondok, miért ilyen ostoba?” helyett: „Mire gondol, mit érez és mit akar a másik?”

Így válhatunk igazán befogadó vezetővé, látván, hogy ki miben tehetséges és mit szeret csinálni a csapaton belül, ki mivel tud hozzájárulni a feladat megoldásához. A pozitív hangulat pedig a kollegáinkra is átterjed, és lassan beépül a céges kultúra kommunikációs stílusába. Jussanak eszünkbe a fenti sorok a legközelebbi kritika megfogalmazásánál - zárta előadását Márton-Koczó Ildikó.

hirdetés

Címkék

IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Post-iteken túl: jobb működés, üzleti eredmények, innováció. Service design workshop a DDB szakmai támogatásával április 6-án

Ismét keressük az elmúlt év legjobb tartalomalapú marketingmegoldásait! A verseny shortlistesei és nyertesei pontszerzők a Kreatív PR Toplistán! Nevezési határidő: 2018.04.06.

Ismét saleskonferencia április 12-én az Üzlet&Pszichológia és a Kreatív szervezésében.

Ismét saleskonferencia április 12-én az Üzlet&Pszichológia és a Kreatív szervezésében.

JobXperience – HR konferencia a még jobb hangulatú munkahelyekért. Április 20. 09:00

Rendezvényünk célja, hogy jövőbe mutató, már itthon is elérhető, a munkát valóban megkönnyítő gyakorlati megoldásokat mutasson be a közönségnek. Jöjjön el, ismerkedjen a jövőjével május 18-án a Müpában!

hirdetés