hirdetés
hirdetés
hirdetés

Tudatos karriertervezés

5 kérdéssel az önmegvalósítás felé

A karriertervezés folyamatos önreflexióról és számtalan kérdés megválaszolásáról szól: el kell döntenünk, hogy aktuális helyzetünk megfelelő-e számunkra, a helyünkön vagyunk-e éppen, vagy esetleg többre, másra vágyunk. 

A karrier mindenki esetében teljes mértékben egyedi: saját döntéseinken, választásainkon alapul és egyéb szerepeinkkel (magánéleti, közösségi) is erőteljes kapcsolatban áll. Mivel leginkább tőlünk függ a karrierünk alakulása, ezért célszerű megtervezni, hogy mi is az a tevékenység, amiben ki tudunk teljesedni, és ehhez pontosan milyen kompetenciák szükségesek, milyen pszichológiai érettségi szinten vagyunk, milyen lehetőségek adottak. Merthogy fel tudunk rá készülni, és már a felkészülés is belső motivációval tölthet el.

A karriertervezés 5 lépése:

  1. Önmagam értékelése: a karriertervezés alapja.
  2. A lehetőségek feltárása: az érdeklődésünk, készségeink alapján leszűkítettük a lehetőségeket, fedezzük is fel őket.
  3. Döntések: a jövőbeni utam meghatározása, vízionálása.
  4. Célkitűzések: kijelöltem a karrierutamat, ideje azonosítani a lépéseket, amiket a cél eléréséért tenni tudok.
  5. A terv megvalósítása: a változások megélése, a terv cselekvésbe fordítása.

A karriertervezés láthatóan komplex folyamat, melynek megalapozásához a legfőbb kérdések, amelyeket fel kell tennünk magunknak a következők: Hol vagyok most? Hova szeretnék eljutni? A válaszainkat meghatározza, hogy pontosan milyen irányba szeretnénk elmozdulni: lineárisan, azaz a ranglétrán fölfelé, vagy pedig horizontálisan, azaz azonos szintű munkakörök között, esetlegesen nagyobb önállósággal, komplexebb készségek felhasználásával. Szakértői karrierre vágyunk és így egyre inkább elmélyülnénk egy adott területen? Vagy inkább szeretnénk hátat fordítani az eddigi útvonalnak, és ciklikus módon, bizonyos időközönként egy teljesen új tevékenységbe vágunk inkább bele? A karrier több tényező által meghatározott, számos lehetőséget hordoz magában, éppen ezért színesebb annál, mint hogy egyszerűen hosszú évek munkájáról szóljon: sokkal inkább árulkodik képességeink kiteljesítéséről, azaz az önmegvalósításunkról.

Bátor álmodozás, őszinte kérdések

Ahhoz, hogy meg tudjuk határozni, hogy mégis miben vagyunk jók, érdemes megvizsgálni, hogy melyek azok az erőforrásaink, melyekre a karriercélunkat építhetjük. Írjuk fel, melyek a legfontosabb erősségeink: Szeretünk tanulni? Kitartóak vagyunk? Kiemelkedőek a vezetői készségeink? Szeretjük a szépet? Idézzünk fel egy olyan történetet, amely a számunkra legkiemelkedőbb szakmai sikerünkről szól, nézzük meg, hogy ehhez a sikerhez milyen erősségünkkel járultunk hozzá. A történet felidézése megerősíthet minket abban, hogy képesek vagyunk bizonyos helyzetek megoldására, biztosíthatja azt a magabiztosságot is, ami a jövőbeni tervezéshez és helytálláshoz is szükséges. A tervezés során pedig merjünk nagyot álmodni. Mindenkinek vannak vágyai, éppen ezért felrajzolhatunk egy ideális jövőképet a magunk számára. Azután pedig bontsuk lépésekre, vizsgáljuk meg, mit is kell tennünk a jövőkép megvalósításához, nézzük meg, hogy mi milyen felelősséget tudunk vállalni a vágyunk megvalósítása érdekében.

Ahhoz, hogy valaki a saját karriercélját meghatározza, nem csak az számít, mije van, mit tud és kit ismer, hanem az is, hogy pontosan ki is ő valójában, mit hisz magáról, mit remél és mennyire hajlandó tenni is a céljaiért. Miért szeretnénk előrébb jutni a karrierünkben? Amennyiben azért, mert a feladatainkat önmagukért végezzük, akkor belső motivációról beszélhetünk. Ha feltesszük magunknak a kérdést, hogy mégis mi az a kihívást jelentő tevékenység, amibe annyira be tudunk vonódni, hogy semmi másra nem figyelünk oda, találunk ilyet? Ha megtapasztaljuk ezt a sajátos, magával ragadó állapotot, akkor elmondhatjuk, hogy áramlat (flow) élményben van részünk. Csikszentmihalyi Mihály professzor szerint a flow a fejlődés motorja, mivel folyamatosan kihívással szembesülünk a tevékenység során, melynek megvalósításához fejleszteni kell a készségeinket. Ez a kihívás pedig egyre magasabb szintű, és a folyamatos fejlődés tud minket bent tartani ebben a különleges élményben.

Számos beszámoló igazolta, hogy a munkatevékenységek alkalmasak leginkább a flow átélésére. Az élmény feltételei az ilyen jellegű tevékenységek során állnak össze leggyakrabban: jelen van a tiszta cél, a magas szintű kihívás és az ennek megoldásához kapcsolódó hozzáértés, kompetencia, valamint a folyamatos visszajelzés is a cél felé való haladásról. Minél inkább megtaláljuk az áramlatot támogató tevékenységeket, annál inkább önmagáért fogjuk végezni azt, és annál többet fejlődünk közben. Nem utolsósorban pedig, a flow élmény hozzásegít minket a hangulati állapotunk javításához is, a boldogság felé vezető egyik utat is jelentheti.

Amennyiben megtaláltuk azt a karriercélt, amire vágyunk, és aminek az elérésére képesek és hajlandóak is vagyunk, határozzuk meg az odáig vezető utat, mely a fejlődés és az önmegvalósítás felé vezető ösvény lesz számunkra.

 

Magyaródi Tímea , pszichológus, tanácsadó
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Az Üzlet és Pszichológia és a hrpwr.hu ismét bemutatja a nagy sikerű „kékgalléros” konferenciát! Kékgalléros HR kihívások 3.0 szakmai konferencia szeptember 26-án.

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra október 9-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

Zöld marketing és kommunikáció Itt a zöldár! A tudatos fogyasztók már átlátnak a greenwashingon, de mi jön ezután? Save the date: 2019.10.10.

Hogyan győzhető le az időstressz? Energiamenedzsment 4 lépésben. A december 13-i tanfolyam során rövid, közös mindfulness gyakorlást tartunk, amit aztán beépíthetsz a hétköznapjaidba.

Toborzás/kiválasztás konferencia DEMO-túrával egybekötve november 5-én. Az előadások hosszabb szünetében a kiállítók a gyakorlatban is bemutatják megoldásaikat.

hirdetés