hirdetés
hirdetés

Kulcs a változtatni akarás mögött

Annyi ideje szeretnék változni, mégsem megy...

Nincs éppen a nagy elhatározások és fogadalmak ideje az év ezen szakaszában, a téma azonban örökzöld, mondhatni állandóan aktuális. Vezetőként, de akár magánemberként is biztosan egy sor olyan elhatározás állhat már a hátad mögött, amit eldöntöttél: ezen változtatni fogsz. Aztán valahogy a kezdeti lelkesedés után jöttek a kijózanító hétköznapok és a jól megszokott rutin. Mi történik ilyenkor? Mi az, ami megakadályozza oly sokszor a nagy elhatározások és változtatások sorsát? Mit tehetsz ez ellen és azért, hogy a vágyott változások végbemenjenek? Árváné Dr. Ványi Georgina, szervezetfejlesztő, tréner, coach Legacy Kft. oldalán megjelent cikke.

Meg kell mondani, általában nem az akaraterővel van a gond. Fejlesztő szakemberként találkozhatunk azzal a jelenséggel, hogy a coaching üléseken megtervezett változások megtörténnek, viszont nem gyökeresednek meg. Gondolkodtál már azon, hogy mi az, ami miatt a jól megalapozott változtatási törekvéseidet nem viszed végig? Mi az, ami miatt a racionális okok és vágyak sem elegek ahhoz, hogy a valódi változások megtörténjenek?

Robert Kegan és Lisa Laskow Lahey évtizedek óta kutatják a felnőttkori fejlődés és a változásmenedzsment témakörét. Munkásságuk révén némileg közelebb juthatunk a felvetett kérdéshez. Szerintük minden emberben működik egy belső rejtett dinamika, egy a változással szembeni immunitás.

Mit tehetsz hát magadért ez ügyben? Az egész a tervezésnél és a célok kitűzésénél kezdődik természetesen. Mi az, amit ezzel kapcsolatban érdemes lecsekkolni?

  1. Amiben változni, változtatni szeretnél az mit jelent számodra? Jó lenne, vagy nagyon szeretnéd, ha máshogy lenne? Jó lenne, vagy muszáj, hogy sikerüljön? Érzed a zsigeri késztetést arra, hogy most már tényleg máshogy menjenek a dolgok?
  2. Van valaki, akinek ez szintén fontos? Ki az, aki nagyra értékelné, ha sikerülne?
  3. Mi az, amire a figyelmed irányul? A változás, aminek a fókuszában Te magad állsz? Vagy valami más?
  4. Világos-e számodra, hogy a változásért csak te viseled a felelősséget?

Amikor a céllal kapcsolatban már kielégítők a válaszaid, tovább léphetsz! Ekkor vizsgáld meg, hogy mik azok a konkrét viselkedések, amikkel aktívan és passzívan teszel a terveid megvalósulása ellen. Igen jól olvasod! Sok mindent teszel azért, hogy megvalósítsd a terveidet, változtass a dolgokon, de a kutya ott van elásva, amit ez ellen teszel! Na ezt térképezd fel! Minél őszintébb vagy magaddal annál közelebb jutsz a vágyott változások bekövetkezéséhez. Minél konkrétabb viselkedésformákat azonosítasz be, annál hatékonyabb munkát végzel magadon. Ne feledd, ezt magadnak és magadért csinálod, hogy elérd a célod. Lehet, hogy ez még magad előtt is kellemetlen, de enélkül nincs továbblépés.

Sokszor az aktív és passzív tettek mellett, hiedelmeid, aggodalmaid és félelmeid is akadályoznak. Valami miatt mégiscsak teszed azokat a dolgokat, amikkel tudat alatt aláaknázod a saját sikeredet! Fel kell leltározd azokat a félelmeket, amik rejtve vannak, de mégis irányítanak és nem engedik, hogy ténylegesen változtass. Meg kell keresned azokat a kellemetlen, félelmetes és nyugtalanító, akár ijesztő érzéseket, amik mélyen benned dolgoznak a valódi változás végbemenetele kapcsán. Például, ha vezetőként belejössz a delegálásba, akkor lehet, hogy unatkoznál, hibát követnél el, vagy nem te lennél az ura a helyzetnek? Ha kevesebb operatív feladatot vállalsz, nem leszel eléggé hasznos a csapatod és a szervezet számára? Szeretnél türelmesebb lenni, de mi van, ha akkor nem veszel észre valami fontosat, mert lelassulsz és az fura, ismeretlen… Te mitől félsz?

Legtöbbször ezek a félelmek, aggodalmak nem valósak. Ha megvizsgálod a tényeket és a valódi körülményeket, akkor rájöhetsz arra, hogy ezek egyáltalán nem valóságos kockázatok és lehetőségek. Egészen eddig a tudatosan megalkotott céljaid ellen hol aktívan, hol passzívan, de tettél azért, hogy megvédd magad attól, amitől mélyen belül rettegsz. Ezek a félelmek kreálják azokat a rejtett, konkurens célokat, amik tudat alatt irányítják a dolgokat és téged. Valamennyi rejtett cél mögött pedig olyan feltételezések állnak, melyeket olykor megdönthetetlen igazságnak tarthatsz, pedig kicsit közelebbről nézve egyáltalán nem azok, vagy nem úgy igazak, ahogyan eddig hitted.

Mindezek tükrében ugye most már nagyon is logikusnak tűnhet, hogy mindent „megtettél” azért, hogy a változás ne következzen be?

Árváné Dr. Ványi Georgina, Szervezetfejlesztő, tréner, coach
a szerző cikkei

(forrás: Legacy Blog)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Jelentkezzetek új versenyünkre, hogy megmutassátok, a CSR-ral valóban lehet jót tenni! Bármilyen Magyarországon tevékenykedő vállalat jelentkezhet. Nevezési határidő: 2020. november 6.

Az Üzlet és Pszichológia/HRPWR.HU, a Kreatív és a Brandfizz bemutatja: a Nagy Employer Branding Napot! - Legyél nyolckarú HR SHIVA 1 nap alatt!

hirdetés