hirdetés
hirdetés
hirdetés

Felmondás

Amikor egy munkatárs távozik, figyelj az ottmaradókra is!

Sokat olvashatunk a munkaerőhiányról és arról, hogy mennyire fontos a munkavállalók megtartása és fejlesztése, valamint a munkavállalói élmény. Na de mire kell figyelni, amikor az emberünk már eldöntötte, hogy elköszön a szervezettől? Mit tehet ilyenkor a vezető, aki elvesztett egy jó szakembert? A Legacy Blog szervezetfejleszési szakembere elemzi a helyzetet.

Az már egyáltalán nem újdonság, hogy Magyarország és Európa is szakemberhiánnyal küzd napjainkban. Ugyanúgy hiányzik a fizikai és a szellemi területről a valódi jó szakember. Nyilván cél, hogy a már meglévőket megtartsuk, képezzük és még több embert vonzzunk be a szervezethez. Viszont van még egy dolog, amiről nem szabad elfelejtkeznünk: a szervezet hírnevét az elmenők és az ottmaradók is formálják.

Pont ezért fontos, hogy hogyan kezeled Te, kedves vezető, amikor az egyik jó szakembered bejelenti, hogy otthagyja a céget, otthagy Téged. Ebben a helyzetben, ha dühös, csalódott vagy elkeseredett vagy, az teljesen normális. Viszont közel sem biztos, hogy ez a távozó ember direkt Téged büntet ezzel, és csak Neked akart rosszat a döntésével.

Hogy mire kell figyelned és hogyan kell ezt a helyzetet kezelned?

Először is arra érdemes gondolnod, hogy ebben a szituációban rajtad kívül még közvetlenül érintett ő is. Akivel – egy mély levegő után – ne felejts el beszélgetni, és:

  • megkérdezni és megpróbálni megérteni, hogy mi az oka a távozásának, hallgasd meg mit mond, próbáld meg az ő szemszögéből vizsgálni a történteket;
  • kérni tőle visszajelzést a szervezetre, a csapatra, magadra, hogy megérthesd a valódi okot és akár tanulhatsz is belőle, hogy más már ne menjen el emiatt. Természetesen ilyenkor te is adhatsz konstruktív visszajelzést neki a csapatodban töltött időről;
  • megköszönni a kollégád eddigi munkáját!

Miért fontos kezelni a saját frusztrációdat?

Mert a munkáltatói márkát nemcsak színes poszterekkel tudja a szervezet építeni, hanem azzal is, hogy az elmenők hogyan nyilatkoznak a felmondás körülményeiről.

Másodsorban pedig érintett mindenki, aki ott marad a csapatodban, akinek ezzel több munkája lesz, és nehezebbek a napok. Bennük neked kell tartani a lelket, és te tudsz hatással lenni arra, hogy könnyebben átvészeljék a helyzetet.

Hogyan kezeld az ottmaradó munkatársakat?

  • Ilyenkor valószínűleg velük is többet kell majd beszélned, hiszen tele lesznek kérdéssel és kétséggel. Biztosítsd őket arról, hogy rád számíthatnak!
  • Oda kell figyelned arra is, hogy a munkát ésszerűen és nagy gonddal oszd újra a munkatársak között. Hallgasd meg az igényeiket és igyekezz támogatni őket!

Végtére is azzal tudsz hatást gyakorolni az elmenők a bizalmára és az ittmaradók elkötelezettségére, ha melléjük lépsz a nehéz pillanatokban.

Mészáros Ágnes, Junior szervezetfejlesztő
a szerző cikkei

(forrás: Legacy Blog)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra február 27-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

Hozd a laptopod! – Facebook és Instagram tréning HR-eseknek, lépésről lépésre, március 12-én!

Mit tehet az ember a környezetért a saját munkahelyén - és hogyan tegye mindezt a vállalati kultúra részévé? Gyakorlati tippek, információk a témában.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop április 2-án, limitált létszámmal.

SAVE THE DATE Vezetés és pszichológia konferencia április 28-án!

hirdetés