hirdetés

Amikor az anyagiakra kerül a sor...

Amerikai guruk tanácsai helyett inkább ezeket fogadd meg a hazai piacon való bértárgyaláshoz!

Egy kiválasztási folyamatban a bértárgyalás dönthet el mindent. Ezúttal Somodi Bettina toborzási specialista a Beck and Partners blogján megjelent írásában abban segít, mit tehetsz annak érdekében, hogy véletlen se üthesd meg a bokád az állásinterjúk során.

Hogyan érdemes elkezdeni a fizetési igényről való alkudozást? Erre kínál megoldást a CNN Business összeállítása, ahol különböző karrier tanácsadókat kérdeznek arról, hogy mit érdemes kialkudni egy állásinterjún” – írja a HRCENTRUM. A cikkben egy sor Magyarországon használhatatlan tipp sorakozik. Bettina segítségével utánajártunk, miket hagyj meg a nyugatnak, helyette hogyan járj el bértárgyalás során!

„Új munkahelynél érdemes figyelmet szentelni a pozíció titulusára, címére”

Függetlenül attól, hogy mennyire legyezgeti vagy sem a hiúságunkat egy hangzatos titulus, idehaza, ha nem is felesleges, de kevéssé lényeges szempont. „Fejvadászként rengeteg céggel vagyunk kapcsolatban, és látjuk, hogy ahány cég, annyiféle név alatt fut egy-egy pozíció” – magyarázza Bettina. – „Idehaza nem ez a mérvadó, helyette a konkrét felelősségi kör a fontos. Ezt kell minden esetben kideríteni, ettől függ, hogy ténylegesen milyen bér a reális.” 

Ami az USA-ban működik, itthon már nem

A cikkben foglaltak a toborzási folyamatokról egy objektív, az álláskeresők igényeihez inkább alkalmazkodó képet festenek. A toborzási szakértőnk kihangsúlyozza, hogy egyetértene azzal, ha így működne a hazai piac. Hozzátette: „Jó volna, ha adott pozíció kapcsán a bér, de legalább a bérsáv is transzparens volna itthon, akár már az állás kiírásánál is. De sajnos ez így nagyon távol áll a magyar valóságtól.”

Figyelembe véve az ügyfélkörünkből szerzett tapasztalatokat, a hazai piac nagyon távol áll még ettől – és nem csak a KKV szektor. Bettina úgy látja esélyét a bértranszparencia megvalósulásnak, ha jogszabály kötelezné rá az érintetteket. „Máshogy nem látom a realitását. Még sokszor olyan szektorokban sem működik ez, mint pl. az IT, ahol pedig a bértranszparencia hatalmas piaci előnyt jelenthetne a hirdető cégeknek. Egyetlen olyan szektor van, ahol megvalósul Magyarországon is ez a fajta nyílt kommunikáció – de ott nemigen van bértárgyalás alapvetően –, ez pedig a fizikai munkaterületek. A kék galléros kereséseknél a bér legtöbbször ki van írva a hirdetésekben, de ott már esélytelen a bértárgyalás.”

Bértárgyalás a munkahelyen: bérfejlesztéssel kevesebben kényszerülnének álláskeresésre!

Álláskeresőként biztosan a te fejedben is megfordult: mennyivel egyszerűbb lenne az életed, ha nem kellene rendszeresen új munka után nézned! Mert a céged megbecsül, figyelmet szentel az egyéni érdekeidnek, anyagi biztonságérzetednek. A bérfejlesztés egy hiánycikk a magyar munkáltatóknál.

A toborzási szakértőnek markáns véleménye van témában. „A cégek érdeke volna, hogy folyamatos bérfejlesztés mellett figyeljék a bérpiac alakulását is. A már régóta vállalatnál dolgozó kollégákat is meg kellene becsülni! Ezzel egyidejűleg nem kéne visszaélni azzal, hogy sokszor alacsonyabb béren is meg tudják tartani a dolgozóikat, akiket főleg a lojalitás köt hozzájuk.”

A bértárgyalás a saját cégednél kezdődhetne

Kevesen gondolnak rá, pedig reális forgatókönyv, hogy egy adott helyen régóta dolgozó kollégának elég besétálni a főnökhöz és kérni. Sokszor meg is kapják a vágyott összeget!

Bettina elismeri, ez még mindig nem az optimális megoldás. „Az volna jó, ha nem kellene külön könyörögni, hanem alapvető volna a folyamatos bérfejlesztés, a rendszeres bértárgyalás. Ezzel elkerülhető volna a bérfeszültség, nem kellene titokban tartani az elérhető béreket sem. Az csak hab a tortán, hogy ha már egy álláshirdetésben is szerepelne a bér, akkor rengeteg feleslegessé váló munkát és hirdetési költséget meg lehetne spórolni. Ezeket a pénzeket akár át lehetne forgatni a korrekt fizetésekbe. Tisztelet a kivételnek!

A toborzási tanácsadó ezzel együtt leszögezi, hogy nem érdemes ekkora hajcihőt csapni a téma körül. Akit csak a pénz hajt a munkában, nem fog elfogadni egy minden más tekintetben klassz ajánlatot, ha azzal kevesebb fizetés jár az elképzeltnél. Ezzel szemben, akit más is érdekel, mint a pénz, azt nem fogja a bér túlzóan befolyásolni.

Beck and Partners
a szerző cikkei

(forrás: https://allaskeresoblog.bap.hu/)
hirdetés
IRATKOZZ FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Alkalmazottpszichológia-tudás a hétköznapokra cégvezetőknek, értékesítési vezetőknek, értékesítőknek, kommunikációs szakértőknek, politikusoknak, és mindenkinek, akinek a munkája részét képezi, hogy meggyőzzön másokat, értékesítsen valamit: terméket, szolgáltatást, ötletet vagy önmagát.

Épülj, hogy építhess! – Alkalmazottpszichológia-tudás a hétköznapokra HR-eseknek, cégvezetőknek, coachoknak! 10 alkalmas képzés péntekenként: 10 oktatási nap + konzultációs lehetőség! 2021. októbertől!

Mutassátok meg, hogy CSR-ral valóban lehet jót tenni! Normál nevezési határidő: október 12.

A HRPWR.HU és az Üzlet & Pszichológia szaklap bemutatja a VIII. HR szakmai randit.

A verseny célja, hogy megtaláljuk a legjobb hazai PR-projekteket és ügynökségeket, valamint hogy a PR kiemelt kommunikációs szerepét tudatosítsuk. Végső nevezési határidő: október 15.

hirdetés