hirdetés
hirdetés

Tanácsadás

A siker „titka”. Mennyi pénz motivál?

Kérdés:

Mennyire határozza meg a siker utáni vágyat az, hogy az ember milyen anyagi körülmények közé születik? Az motivál-e jobban, ha pénzre vágyik, ami addig elérhetetlen volt? Aki mindent megkap, annak ez a motivációja nincs, és az vajon hátráltatja-e őt abban, hogy igazán nagyot akarjon „szakítani”?

Mennyi pénz motivál? Kit mennyi, ez egyénenként különbözik. Egy nélkülözőnek 1000 forint is sok lehet, míg

Torma Kálmán
Torma Kálmán

egy tehetősnek ez szinte semmi. A pénz mindössze „általános egyenértékes”, amely az életünk tárgyai, elemei közötti összehasonlítást teszi lehetővé. Semminek sincs abszolút értéke pénzben mérve, csak relatív értékek vannak, amelyek a kereslet-kínálat mozgásának egymáshoz viszonyított helyzetét tükrözik. Ha így közelítem meg a feltett kérdést, akkor a sikernek is van piaca, azaz kihez mérem magam, amikor sikerről beszélek. Sokan mondják, hogy csak magamhoz. Létezik-e, olyan, hogy csak „magam”? A „magam” jelenti a családomat, a szocializációs csoportjaimat, az életemben kiválasztott referenciacsoportokat. Ezek befolyásolják célkitűzéseimet, értékeimet, hogy mi fontos számomra, és mi nem az.

Az egyik ember azt mondja, neki nem fontos ebben a viszonylatban a pénz, a sikert elismerésben, kapcsolatokban vagy tudományos és egyéb sikerekben méri, míg a másik ember szerint minden a pénzen múlik, csak az fontos, ám akkor miért épít vállalatot, miért alapít alapítványt, elég volna csak a pénzzel foglalkoznia. Vannak, akik így is tesznek, de elbeszéléseikből az derül ki, hogy akkor viszont a tág közösség csodálatára és elismerésére tartanak igényt. (Galbraith ironikus mondása szerint: „a pénz okossá tesz” – mások szemében. Ez valamit tudhat – mondjuk –, a siker „titkát”.) Miután a pénz csak közvetítő, így a motiváció voltaképpen mindig belső vágyaink elérését jelenti, ám ezt sokszor már gondolkodásunk, fantáziánk szintjén is a pénz nyelvén fogalmazzuk meg, és ezzel bizonyos csapdát állítunk magunknak. Mert ha nincsenek céljaink, akkor pénzünk sem lesz. Ha céljaink vannak, és a realitáshoz való viszonyunk elfogadó, akkor a pénz eszközzé válik, amellyel célokat érhetünk el.

A körülmények, amelyek közé születünk, komoly hajtóerőt jelenthetnek, de ez nem a pénztől, hanem egészen mástól függ. Például a szüleinktől, hogy nekik mi hogyan volt fontos, anyánk büszke volt-e ránk, ha valamit sikeresen végrehajtottunk, milyen szerepet szántak nekünk, milyen családi delegációt kaptunk, hogyan készítettek fel, volt-e küldetésünk apánktól. A születési jó helyzet közismerten nem garantál szinte semmit azon kívül, hogy felélhetjük azt, amit elődeinktől kaptunk. A magyar üzleti világ éppen most éli át azt a sokkot, hogy számos vállalkozás, rendszerváltás utáni alkotó üzletember, akik elég sokan voltak sikeresek, senkire sem tudják nyugodt lélekkel örökíteni vállalataikat, mert nem építettek, hanem gazdagok akartak lenni. Azok is lettek, csak most nincs folytatás.

Gyakran megfeledkezünk arról, hogy a sikerek mellett százezrével vannak a világban sikertelen üzleti kezdeményezések, amelyek közül az egyik talán éppen a mienk. Igen, a szerencséről beszélek, amely nem becsülhető előre, de a célt mindig meg tudjuk fogalmazni. Egyik célnak kicsi a hozama, a másiknak nagy, de az átélt siker a legfontosabb. Lehet, hogy a pénz csak „elismeri” utólag azt, hogy elértük a célunkat? Persze ezt nehéz belátni, és szembenézni azzal, hogy mi volt a szerencse szerepe az életünkben.

Torma Kálmán, vezetői tanácsadó, szervezetpszichológus, TMT Consulting
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZ FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

A HRKOMM Award 2018 nyertes pályázatainak bemutatása február 20-án. SAVE THE DATE!

hirdetés