hirdetés
hirdetés
hirdetés

A pozitív érzelmek hatalma

A pozitív érzelmek első számú kutatójának üzenete, amit mindenkinek meg kellene fogadni

A pszichológia tudományában hosszú időkig mellékszereplőként kezelték a pozitív érzelmeket, miközben a negatív társaik élvezték a rivaldafényt. Azonban számos kutató fordított a helyzeten, így azóta már egész konferenciákat szentelnek a témának. A novemberben tartandó hazai IV. Pozitív Pszichológia Konferencia főelőadójának, Barbara Fredricksonnak gondolatait hoztuk el nektek, akivel a konferencia háziasszonya, Cser Alexandra készített villáminterjút.

A pszichológia tudományának rövid történelme alatt kizárólag a negatív érzelmek álltak a kutatások fókuszában. Olyanok, mint a szomorúság, félelem vagy akár az undor. Ezek megjelenésére kivétel nélkül nagyon jól kidolgozott válaszaink vannak, miközben arról, hogy miért ruházott fel minket a természetes szelekció pozitív érzelmekkel is már sokkal kevesebb. Professzor Fredricksont ez a kérdés foglalkoztatta, így vált a kezdeti intellektuális kíváncsisága végül hivatássá és küldetéssé, amelynek az életét szenteli.

Miért is élünk át pozitív érzelmeket?

Erre a kérdésre alkotta meg válaszul a kutató az építs-bővíts elméletet, amely során egy véget nem érő tanulási folyamat vette kezdetét arról, hogyan hatnak a pozitív érzelmek a biológiánkra, a gondolkodásunkra, a szociális kapcsolatainkra és alapvetően, hogyan formálják a jövőnket.

„A pozitív érzelmek a negatív érzelmek múltfókusza helyett egyfajta jövő irányultságú érzelmi állapotot tükröznek. Amikor először gondolunk rájuk inkább az itt és most élvezetét jelentik, de ahogy a pozitív érzelmek működésbe lépnek, ellenállóbbá válunk, több erőforrásunk lesz, jobban kapcsolódunk egymáshoz. A pozitív érzelmek olyan tartalékot jelentenek, amelyekkkel jobb közösségeket építhetünk, hogy idővel olyan világot teremtsünk, amelyet büszkén hagyunk hátra a gyerekeinknek és unokáinknak" – fejtette ki a kutató. 

Professzor Fredrickson a SkillToGo kérésére egy kifejezetten nekünk magyaroknak címzett örökérvényű üzenetet is megfogalmazott. „Bár kétségtelenül szükség van a hozzám hasonló kutatókra, akik igyekeznek feltárni a pozitív érzelmek világát, leginkább azokon van a felelősség egy jobb jövő megteremtésében, akik mindezeket az ismereteket a gyakorlatba is fordítják. Gondolok itt oktatókra, üzleti vezetőkre, akik ott alkalmazzák ezt a tudást, ahol a legjobban számít."

Végül a kutató kiemelte, hogy a pozitív érzelmek és a pozitív pszichológia egy olyan eszköztárat ad a kezünkbe, amellyel létrehozhatjuk azt a jövőt, amelyre mindannyiunknak a világ bármely pontján szükségünk van.

A videóinterjú itt nézhető végig.

Sas Eszter Krisztina, online szerkesztő/újságíró
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Az Üzlet és Pszichológia és a hrpwr.hu ismét bemutatja a nagy sikerű „kékgalléros” konferenciát! Kékgalléros HR kihívások 3.0 szakmai konferencia szeptember 26-án.

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra október 9-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

Zöld marketing és kommunikáció Itt a zöldár! A tudatos fogyasztók már átlátnak a greenwashingon, de mi jön ezután? Save the date: 2019.10.10.

Hogyan győzhető le az időstressz? Energiamenedzsment 4 lépésben. A december 13-i tanfolyam során rövid, közös mindfulness gyakorlást tartunk, amit aztán beépíthetsz a hétköznapjaidba.

Toborzás/kiválasztás konferencia DEMO-túrával egybekötve november 5-én. Az előadások hosszabb szünetében a kiállítók a gyakorlatban is bemutatják megoldásaikat.

hirdetés