hirdetés
hirdetés

Checklist

A magas intelligencia 10 csalhatatlan jele

A magas intelligencia jelei első pillantásra sokszor nem is annyira nyilvánvalóak, ami adott esetben, például egy kiválasztás során a hr-es dolgát is megnehezítheti. Mutatjuk, mi az, amire érdemes odafigyelni (egyúttal mindenki saját magát is letesztelheti).

1. „Nem adnám egy vak lóért, ha tudnám, min jár az eszed!”

Azaz: Mindig készek odafigyelni a másikra.

A magas IQ-jú emberek jó hallgatóságnak bizonyulnak. Ez azért van, mert ha aktívan hallgatunk, azzal rengeteg új információt fogadhatunk be – és ezeket az információkat aztán a nagyon intelligens emberek újszerű módokon kötik össze egymással, és integrálják a meglévő tudásukba.

2. „Őrült professzorok”

Azaz: rendetlenek.

A rendrakás csak a kisemberek mániája – a zseni átlát a káoszon, mint azt Einstein óta tudjuk. A magas intelligenciájú emberek a fenti idézetet sokszor mottóul tűzik ki maguk elé, és nem foglalkoznak olyan apró-cseprő dolgokkal, mint hogy elrakják a tollaikat, vagy felszámolják az asztalon képződő papírhalmokat. És a legőrjítőbb rendetlenség kellős közepén is kiválóan tudnak dolgozni.

3. Igazi otthonülők

...és viszonylag kevés barátjuk van.

Az extrém magas intelligenciával rendelkező emberek a legtöbb esetben nem kimondottan társasági lények, épp ellenkezőleg. Leginkább a négy fal közt találják meg a boldogságukat, és kevés barátjuk van, ami azzal is magyarázható, hogy az átlagnál kevesebbet invesztálnak társas kapcsolataik kiépítésébe és fenntartásába.

4. „Hová vezet mindez?”

...sokat aggódnak a jövő miatt.

Míg az emberek többsége az itt és mostban él, a nagyon okos emberekre jellemző, hogy folyamatosan a dolgok jövőbeli alakulása miatt rágják magukat. Ez nem feltétlenül teszi őket boldogabb emberekké, hiszen a folyamatos jövőn rágódás a szorongásszintjüket is megnöveli.

5, Későn fekvők, későn kelők

Azaz: vérbeli éjjeli baglyok.

Míg tudományosan bizonyított tény, hogy a testi-lelki egészségünk szempontjából nagyon fontos az elegendő pihentető alvás, a rendkívüli intelligenciával megáldott (és megvert) emberek kicsivel kevesebbet alszanak átlagos intelligenciájú társaiknál, és náluk később veszik észre magukon a fáradtság jeleit. Rendszerint csak akkor tudják nyugodtan álomra hajtani a fejüket, ha aznapra már kifogytak az ötletekből. Ha ez csak éjfél után történik meg – hát akkor másnap annyival tovább alszanak.

6. „Áh, az a feladat? Azt összedobtam az ebédszünetben!”

...gyakran tűnnek arrogánsnak.

A tehetséges emberek nemritkán öntelt, fennhéjázó ember benyomását keltik – anélkül, hogy ezt ők maguk észrevennék. Mivel sok, másoknak nehéz munkát ők könnyedén elvégeznek, hajlamosak lekicsinylően nyilatkozni ezekről a feladatokról – ezt pedig egy külső megfigyelő könnyen összetévesztheti az arroganciával.

7. „Mindig van hová fejlődni”

...mélységesen önkritikusak.

A ragyogó eszű emberek gyakran igen éles önkritikát fogalmaznak meg magukkal szemben. Ez végletes esetekben akár még depresszióhoz is vezethet, mivel a magukat folyamatosan kritizáló emberek soha nem elégedettek a teljesítményükkel. Magasabbra, tovább, messzebbre, gyorsabban – úgy tűnik, mindig egyre többet várnak el maguktól, és soha nem nyughatnak.

8. Nincs több csúcs, amit meghódíthatnék...

Azaz: ha kifogynak a feladatokból, unatkozni kezdenek.

Legokosabb embertársainknak a feladatok többsége gyerekjáték – emiatt viszont csakhamar elkezdhetik azt érezni, hogy nincs előttük elég kihívás, ami pedig az unalom érzéséhez vezethet el náluk. Ennek az is lehet az eredménye, hogy jobhopperként folyamatosan váltogatják a munkahelyeiket az új kihívások utáni hajszában, és hogy nehogy unatkozni kezdjenek.

9. Most az egyszer, és soha többé!

…mindig tanulnak a hibáikból.

Mindenki követ el hibákat, még a hiperintelligens emberek is. A különbség csak az, hogy ők minden alkalommal képesek levonni a tanulságot abból, ha hibáztak – és így többé nem követik el ugyanazt a hibát. Igen ritka jelenség, hogy egy nagyon intelligens ember ugyanazt a baklövést kétszer egymás után elkövesse (kivéve talán az okos pszichopatákat).

10. A megoldás „odakint” van

...nagyon kreatívak.

A magas IQ és a kreativitás nemritkán kéz a kézben járnak: az igazán nagy koponyáknak nem kell megerőltetniük magukat, hogy a dobozon kívül gondolkodjanak, így aztán gyakorlatilag bármilyen problémára képesek megoldást találni. Mindegy, hogy nincs elég idő, vagy híján vagyunk a szükséges felszerelésnek: ők elő fognak állni egy olyan ötlettel, amire garantáltan senki más nem gondolt volna, és amivel egy csapásra meg lehet oldani a vészhelyzetet.

(forrás: European Business)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Tarts velünk szeptember 10-én online, a „Kreatív álláshirdetés” workshopon! Előadó: Földi Miklós Dániel, reklám- és neuropszichológus Minden résztvevőnek exkluzív ajándék: ingyen hirdetési lehetőség, ingyen szövegezés

2 x 1,5 órás tréningünket HR-szakembereknek, vezetőknek ajánljuk, akiknek feladata, hogy önmagukat is eddzék a változásokra, és tovább is tudják adni ezt a tudást. Oktató: Cser Alexandra, trainer partner. Időpont: Szeptember 4. péntek délelőtt

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

Jelentkezzetek új versenyünkre, hogy megmutassátok, a CSR-ral valóban lehet jót tenni! Bármilyen Magyarországon tevékenykedő vállalat jelentkezhet. Nevezési határidő: 2020. november 6.

hirdetés