hirdetés
hirdetés

Csúnya, de hasznos?...

A káromkodás nemcsak egészséges, de az eredményességet is növeli!

Egy kutatás azt mutatja, semmi bajod nem lesz abból, ha olykor-olykor elhagyja néhány szitokszó a szádat munka közben. Sőt! A kollégáid sokkal hitelesebbnek és megbízhatóbbnak fognak tartani, de ezen felül a káromkodás további meglepő előnyökkel is jár. Ideje leszámolni a tabukkal, szitokszavakra fel!

Egy 2016-os tanulmány szerint az amerikaiak napi 80-szor káromkodnak, ennek ellenére a káromkodás még mindig tabunak számít (és különösen a nők szájából); egy másik felmérés szerint a munkáltatók 81 százaléka gondolja azt, hogy a káromkodás megkérdőjelezi a munkavállaló professzionalizmusát. Mégis rengeteg kutatás jutott arra a következtetésre, hogy a káromkodásnak számos előnye van mind a magán-, mind a szakmai életünkre nézve – mutat rá a KarrierPlusz.

A magánéletükben előszeretettel káromkodó emberek magasabb szintű integritással és érzelmi intelligenciával rendelkeznek, nagyobb a szókincsük és magasabb az IQ-juk is. A káromkodás olyan érzéseket és véleményeket közvetít, amelyeket a hétköznapi nyelv nem képes, ezért az emberek jobban megismerik a másikat, erősebb kapcsolatokat alakíthatnak ki, ami nagyobb bizalomhoz vezet.

Egészségügyi előnyök

A káromkodásnak egészségügyi előnyei is vannak: egy jól időzített szitkozódás csökkenti a kellemetlen érzést, fokozhatja a fájdalomtűrő képességet. Egy tanulmányban a résztvevők képesek voltak 50 százalékkal hosszabb ideig jeges vízbe tartani a kezüket, ha közben átkozódtak, mint ha semleges szavakat használtak. A káromkodós embereknek jobb a keringésük, nyugodtabbak, nagyobb jólétet érzékelnek.

"Négybetűs" szavak a munkahelyen

A munkahelyi káromkodással kapcsolatos kutatások azt mutatják, hogy a káromkodás növeli az érvek hatékonyságát, a meggyőzőképességet. Az értékesítésben a káromkodás több nyereséget eredményezhet, ha mindkét fél ez teszi – pontosan 18 százalékkal, ahogy az egy 73 ezer értékesítési hívás elemzése alapján kiderült.

Érdekes adat, hogy nemcsak az emberek káromkodnak, hanem a csimpánzok is (és valószínűleg a macskák is ezt teszik, de ezt egyelőre mérni nem tudják). A majmok, akik képesek jelnyelven kommunikálni, ugyanazt a jelet használják a „piszkos” szóra, mint a „szar” kifejezésre.

A teljes, eredeti cikkért kattints ide!

(forrás: Karrier Plusz)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Tarts velünk április 22-én, hogy megtudd, hogy mitől működik a mentoring és nagyköveti rendszer – és mitől nem!

Mindenkit meggyötört a pandémia, a motiváltságukat vesztett, kiégett és akár még fizikailag is megviselt munkatársak aránya lényegesen nőtt a szervezeteken belül. Milyen eszközei vannak erre egy vállalatnak? Gyere el ingyenes szakmai randinkra, ahol több tucat javaslatot adunk a kezedbe!

Az élet megállt ugyan, de a toborzás nem: bizonyos ágazatokban ugyanúgy kellett a munkaerő, a kampányok, kiválasztások és interjúk ugyanúgy folytak tovább az elmúlt egy évben is, mégis rengeteg dolog változott. Ennek tanulságait foglaljuk össze május 20-án!

hirdetés