hirdetés

Könyvajánló

A boldogság útjai: gyerekkortól a munkaerőpiacig

Mi a boldogság titka? – különböző platformokon és különböző formákban tesszük fel fáradhatatlanul a kérdést, amely azonban mindig állandó. Csíkszentmihályi Mihály igyekszik válaszolni. 

A flow-elmélet atyjaként világhírűvé vált Csíkszentmihályi Mihály szerint a legfontosabb, hogy megtaláljuk, mi az, ami számunkra örömet okoz, ami által kiteljesedhetünk. Az öröm művészetének szerzője szerint annál elégedettebbek leszünk, minél többször sikerül megélnünk a flow-élményt, azaz azokat a kivételes pillanatokat, amikor elmélyülünk valamilyen cél érdekében végzett értelmes tevékenységben, és ezáltal érzéseink, vágyaink és gondolataink harmóniába kerülnek egymással. Ilyen lehet a sport, az olvasás, a zongorázás, de akár bármilyen hétköznapi rutinmunka is. A kulcs az lehet, ha olyan változó kihívások elé állítjuk magunkat, amelyek magas fokú tudást, és különböző képességek alkalmazását kívánják meg tőlünk. A lényeg az elmélyülés, a teljes belefeledkezés, ami gyakorolható és tanulható.

A tökéletes élmény pszichológiájának mindennapi vetületei a gyermekkortól kezdve a munka világáig mindenütt érvényesek, a flow-állapot pedig már serdülőkorban hozzájárulhat a tehetség kibontakoztatásához. Csíkszentmihályi Mihály kötetei komoly pszichológiai tanulmányok és az önsegítő kézikönyvek ötvözetei, amelyek minden életkorban és -helyzetben segítenek abban, hogy a kihívások és a képességeink között ügyesen egyensúlyozva a kezünkbe vegyük életünk irányítását.

Kamasznak lenni

Hogyan élnek a kamaszok? Mit gondolnak az iskoláról, a családjukról, a barátaikról? Mitől félnek, és mit szeretnének?

Csíkszentmihályi Mihály és Reed Larson hetvenöt véletlenszerűen kiválasztott tizenévest kért fel, hogy amikor a maguknál hordott csipogóval jeleznek nekik – legyen az bárhol és bármilyen napszakban –, jegyezzék fel, mire gondolnak, mit csinálnak éppen, hogyan érzik magukat. A különleges kutatás eredménye ez a könyv, amelyben feltárul a kamaszok mindennapi, a külvilág számára sokszor rejtett élete. Kötelező olvasmány minden szülő, pedagógus és pszichológus számára, akinek fontos, hogy a felnövő generáció ne kallódjon el, és kamaszaink elégedett, boldog felnőttek legyenek.

A felnőtté válás útvesztői

Milyen elképzelései vannak a fiataloknak majdani munkalehetőségeikről? Mit tehet a család és a közvetlen környezet azért, hogy a tinédzserek olyan értékrendet és szokásokat alakítsanak ki, amelyek hasznosak lehetnek felnőttkori boldogulásuk szempontjából?

Csíkszentmihályi Mihály és Barbara Schneider egy máig egyedülálló kutatás segítségével adnak választ ezekre a kérdésekre. A jövő tudósait képző elitiskoláktól a leghírhedtebb intézményekig számos amerikai középiskolában gyűjtöttek adatokat, amelyek elemzésekor kiemelt figyelmet fordítottak a flow-élményre. Miközben sok régi elképzelésünkre rácáfol, az Életre hangolva útmutatót ad ahhoz, hogyan vezethetjük rá a tinédzsereket egy sikeres jövő felé vezető útra.

Amikor kiválóság és etika a munkában találkozik

Mit jelent az, hogy valaki jó munkát végez? Egyszerűen csak annyit, hogy kellő szakértelemmel teszi a dolgát? Esetleg abból áll, hogy hírnévhez vagy pénzhez juttat minket?

A Jó munka szerzői – Csíkszentmihályi Mihály, William Damon és Howard Gardner –, a pszichológia tudományának világhírű művelői mindezt máshogy látják. Szerintük a jó munkához az is szükséges, hogy felelősségteljesen gondolkodjunk tevékenységünkről és annak messzebbre mutató következményeiről, hogy miközben személyes kapcsolatainkat is építi, munkánk az egész társadalom hasznára váljon.

A személyes történeteken alapuló kötet kihagyhatatlan mindenkinek, akit érdekel, miként őrizheti meg személyes értékeit sokszor kemény versenyre kényszerítő világunkban úgy, hogy közben szakmailag is a legjobb teljesítményt nyújtja.

A fejlődés útjai

Miként válhatunk tudatos formálóivá kaotikus világunknak úgy, hogy egy harmonikusabb, élhetőbb bolygót teremtsünk magunknak?

Csíkszentmihályi Mihály szerint azok a genetikailag kódolt személyiségjegyeink, amelyek az evolúció során hatékonyan segítették emberré válásunkat, mára az életünket veszélyeztető tényezőkké váltak. Ám ha képesek vagyunk a fejlődési folyamat aktív szereplőivé válni, az nem csupán örömmel tölt el, de értelmet is ad életünknek. A fejlődés útjai az emberiség előtt álló legsürgetőbb kihívásokra hívja fel a figyelmet, mindvégig hangsúlyozva, hogy a világ kiteljesítéséhez önmagunkon keresztül vezet az út.

hirdetés
IRATKOZZ FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

DIGITALIZÁLVA – ÚJ MEGOLDÁSOK SAVE THE DATE 07.23. 14:00

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

hirdetés