hirdetés
hirdetés

Coaching eszköz

A belső erő jelei

Deborah H. Gruenfeld, a Stanford Graduate School of Business professzornője szerint a belső erőnk szintjét nagyon jól felismerhető testi jelekkel hozzuk a külvilág tudomására. Egészen máshogy használjuk a végtagjainkat és a tekintetünket, másképpen töltjük ki a rendelkezésünkre álló fizikai teret, és más a mondatfűzésünk is akkor, amikor „magasra játszunk”, ahhoz képest, amikor „alacsonyra játszunk”.

 

Amikor „magasra játszunk”, azaz mi érezzük dominánsnak magunkat, azt a következőkről ismeri fel a tárgyalópartnerünk:

 • Nyitott és ellazult a testtartásunk.
 • Sétálás közben maximálisan elfoglaljuk a rendelkezésre álló teret, sőt akár azt is megengedjük magunknak, hogy a gesztusaink átnyúljanak a másik ember terébe.
 • A fejünket, testünket egyenesen tartjuk.
 • Egész mondatokban beszélünk, amelyeknek van eleje és vége.
 • Gyakran tömör mondatokban fejezzük ki magunkat.
 • Amikor mi beszélünk, akkor a szemkontaktust egy picivel hosszabb ideig tartjuk fenn, mint általában. Innen tudja a másik, hogy komolyan gondoljuk azt, amit mondunk.
 • Amikor hozzánk beszélnek, nyugodtan elnézünk máshová, akár megnézzük a telefonunkat. Nem ellenőrizzük le a másik szemén, hogy hogyan hat rá az, amit mondtunk. Továbbá, nincs szükség arra sem, hogy látható jelét adjuk annak, ahogy ránk hat az, amit a másik ember mond.

A „magasra játszás” a dominancia forrása. Veszélyes lehet, ha olyan emberrel szemben alkalmazzuk, aki valóban felettünk áll a hierarchiában. Viszont érdemes olyan helyzetekben használni, amikor a saját státuszunkat kell megerősíteni, vagy még kialakulatlan a hierarchia.

Alacsonyra játszani” azt jelenti, hogy megközelíthetők vagyunk, nem hangsúlyozzuk erőnket. Ezt az alábbi jelekkel adjuk a külvilág tudomására:

 • Kicsit összehúzzuk magunkat, mintha el akarnánk bújni vagy el akarnánk hárítani valamit.
 • Előre dőlünk, és akár a lábfejünket is befelé fordítjuk, hogy minél kisebb helyet foglaljunk el.
 • Befejezetlen mondatokban beszélünk.
 • Apró, egyenetlen gesztusokat használunk, és a kezünket gyakran emeljük az arcunk elé.
 • Amikor a másikhoz beszélünk, akkor nem nézünk egyenesen a szemébe.
 • Sokat nézünk körbe, mert meg akarunk arról bizonyosodni, hogy minden rendben van.
 • Sokat mosolygunk, de nem feltétlenül azért, mert jól érezzük magunkat, inkább azért, mert azt akarjuk, hogy a felettünk álló kényelmesen érezze magát. A mosolyunk gyakran bocsánatkérő.

Az „alacsonyra játszásnak” különösen akkor van jelentősége, amikor azt akarjuk kommunikálni, hogy megértjük a másikat vagy összhangban vagyunk velük.

A hierarchia alacsonyabb fokán lévők számára azért fontosak ezek a jelek, mert ezekkel hozzák a felettük állók tudomására, hogy ismerik és tisztelik a pozíciójukat. A magasabb státuszú ember viszont megközelíthetővé teszi magát, ha ezeket alkalmazza, amivel további elismerést válthat ki a környezetéből. Akkor érdemes használni őket, amikor meg akarjuk erősíteni a pozíciónkat, vagy valakit magasabbra akarunk emelni.

 

 

 

hirdetés
IRATKOZZ FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Digital Branding Reggeli a Google-lel március 6-án!

Toborzásaink kiegészítése LinkedIn kampányokkal. Mire jó, hogyan használható, kinek érdemes, kinek nem? Március 6., 08:30

Gyakorlati Facebook útmutató: Recrutiment branding a gyakorlatban, eszközök és lépések több és releváns jelentkezőért. Március 6., 13:00

Amit egy hr-esnek a GDPR-ról tudnia kell. Konzultációval egybekötött workshop a Deloitte szakértőivel március 8-án.

Magyarország egyik legrangosabb kreatív reklámversenye, idéntől külföldi kreatívigazgatók is a zsűriben! M+Listán pontszerzés. Nevezési határidő: 03.09.

Keressük Magyarország legkiválóbb élelmiszert és egyéb FMCG-termékeket kínáló üzleteit! Nevezési határidő: március 09.

A Magyar Instagram Körkép 3.0 kutatás eredményeinek és az Instagram legfrissebb híreinek ismertetése. Március 21., 09:00

hirdetés