hirdetés
hirdetés
hirdetés

Képek

9 különbség: főnök vagy vezető?

A főnököm lehet egyben a vezetőm is – de nem szükségszerűen az. A főnök arra koncentrál, hogy minden olajozottan menjen, míg egy igazi vezető emellett motiválja és meg is erősíti a csapatát. Az igazi vezetők nemcsak a rosszra mutatnak rá, hanem jobbá is teszik a dolgokat.

A főnök mindig a figyelem középpontjában áll. A vezető hátrébb lép, és arra koncentrál, hogy a csapatból hozza ki a legtöbbet.

Gyakran halljuk azt, hogy valaki "főnökösködik", de "vezetősködni" nem szokás. Hogy miért? Egyrészt persze furán is hangzik ez a kifejezés, másrészt viszont vezetőnek lenni jóval többet jelent, mint főnökösködve parancsokat osztogatni.

A főnök vezethet jól és rosszul, de a jó vezető sose lehet rossz főnök. A főnök kiadja a feladatot egy jó vezetőnek, míg a vezető a teammel együtt teljesíti a feladatot. A feladat elvégzése után a főnök bezsebeli az elismerést a jól végzett munkáért, míg a vezető az egész csapatot elviszi sörözni.

Egy főnök lehet, hogy tiszteletet ébreszt maga iránt, a jó vezetőt viszont mindenki szereti.

Ha ezek után is nehezedre esik különbséget tenni főnök és vezető között, akkor nézd meg kilenc pontba szedve, mi különbözteti meg a főnököt a vezetőtől! (Az eredeti infografikát itt nézheted meg.)

1. A főnök személytelen, a vezető megértő.

2. A főnök begyűjti, a vezető megadja az elismerést.

3. A főnök mikromenedzsel, a vezető delegálja a feladatokat.

4. A főnök azt mondja: „Csináld!” A vezető azt mondja: „Csináljuk együtt!”

5. A főnök rövid távban gondolkodik. A vezető hosszú távban gondolkodik.

6. A főnök mindig a „főnököd”, de a vezető lehet a „kollégád”.

7. A főnök a folyamatra koncentrál. A vezető az emberekre koncentrál.

8. A főnök azt mondja: "Én". A vezető azt mondja: "Mi".

9. A főnök félelmet kelt. A vezető tiszteletet ébreszt.

(forrás: lifehack.org)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra március 22-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

JobXperience – HR konferencia a még jobb hangulatú munkahelyekért. Időpont: Április 02. 09:00

A CMA nevezései között ismét keressük az elmúlt év legjobb tartalomalapú marketingmegoldásait! Új versenyünkre, az Influra az elmúlt két év legjobb, influencerek bevonásával készített marketing-, PR- és kommunikációs kampányait és aktivitásait várjuk. Nevezési határidő: április 11.

hirdetés