hirdetés
hirdetés

Tudósítás a IV. Pozitív Pszichológiai konferenciáról

8+1 tipp a munkavállalói jóllétért a Decathlon vezetőjétől

Pósfai Gábor, a Decathlon Ausztria vezetője beszélt a IV. Pozitív Pszichológiai Konferencián arról, hogy mi a titkuk, amiért az emberek szeretnek a cégnél dolgozni. 

Gábor sokáig a magyarországi Decathlon vezetője volt, jelenleg pedig az ausztriai üzleteket irányítja. Azt mondja, a legfontosabb egy stabil küldetés, melyhez mindig vissza lehet nyúlni, és náluk a munkavállalók az elsők. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy egyszer minden üzlet zárva tartott egy napig, mert szerettek volna egy olyan meeting-et tartani, amin minden munkavállalónak lehetősége van részt venni. A Decathlon többször elnyerte a legjobb munkahely díjat, és évről-évre növekszik. Az egykori 60-70%-os fluktuációt az elmúlt időszakban a felére sikerült csökkenteniük.  

Következzenek Gábor tippjei az elégedett munkavállalókkal és a hatékony szervezeti működéssel kapcsolatban:

  1. Tiszta játékszabályokat fektessünk le! Legyen világos minden dolgozó számára, hogy ki miben dönt és mik a szabályok. Ne legyenek potyautasok és kivételezések a rendszerben, hiszen így tartható fenn a bizalom is!
  2. A vezető személye kiszámítható legyen! Azaz, a vezető képviseljen egy stabil vezetői attitűdöt és törődjön a biztonságos légkör kialakításával! Ha a munkavállaló nem érzi fair-nek a munkahelyet, el fog menni.
  3. Válasszuk ki a megfelelő csapatot! Ennek első lépése a kiválasztás. Ha ezen a szinten probléma van, akkor nem lehet továbblépni. Akkor tud jól működni egy rendszer, ha olyan, mint egy puzzle és a részek kiegészítik egymást. 
  4. Figyeljünk arra, hogy ki miben jó! A Decathlon szlogenje, hogy „azt csináljuk, amit szeretünk”. Ezt az értéket pedig úgy tudják beépíteni, hogy odafigyelnek arra, hogy kinek milyen tulajdonságai, hozzáadott értékei vannak, amiket be tud hozni a szervezetbe. Például, ha valaki röplabdázik, akkor nem a sí-részlegre helyezik el. Ne hozzuk az embereket olyan szituációkba, amikben nem érzik jól magukat - vallja Gábor.
  5. Fontos a folyamatos visszajelzés, hiszen ez ad motivációt... és az is fontos, hogy visszafelé is meglegyen ez a visszacsatolás! A Decathlonnál például szerveznek olyan napokat, amikor a dolgozók névtelenül elküldhetik kérdéseiket, meglátásaikat és a vezető ezekre válaszol. 
  6. Adjunk lehetőséget a dolgozóknak, hogy alakítsák a szervezetet! A döntéseknek ott kell születniük, ahol az érintettek jelen vannak. Például, ha a Decathlonnál egy gyárigazgató kerül kiválasztásra, abba az ott dolgozók is beleszólhatnak. Vagy egy másik példa: felmérték, hogy a dolgozók mennyit szeretnének keresni, mi jelenti számukra a versenyképes jövedelmet. Ezután összegezték a beérkezett igényeket és transzparensen bemutatták, hogy mikorra tudják reálisan elérni ezt a célt.
  7. Nehéz helyzetekben figyeljünk oda a munkatársakra, hallgassuk meg őket! Biztosan mindenki emlékszik arra, amikor néhány éve bevezették a vasárnapi zárvatartást. A Decathlon dolgozói felemásan élték meg ezt a szituációt: néhányan örültek a szabad vasárnapoknak, míg mások amiatt aggódtak, hogy így majd az üzletek nem termelnek annyi bevételt és ez a fizetésükön is meg fog látszani. Aztán egy év elteltével újra bevezették a nyitvatartást és ekkor már a legtöbb dolgozó negatívan állt a szituációhoz, mivel megtapasztalták, hogy az üzletek 6 nap alatt is megtermelik azt a profitot, amit máskor 7 nap alatt termeltek meg. Ez a helyzet a menedzsment számára is nehéz, hogy hogyan is kommunikálják le a dolgozók felé. Így azt az utat választották, hogy megkérdezték a dolgozókat, szerintük mi a fair nyitvatartási idő. Ezeket az eredményeket összegezték, majd átlagot vontak. Városonként más nyitvatartási idők jöttek ki és ezt vezették be, így van olyan város, ahol vasárnap 6-ig van nyitva a Decathlon, míg olyan is, ahol 8-ig.
  8. ... de vigyázzunk, nem lehet felhatalmazással kezdeni! Először a megfelelő kiválasztási folyamatra kell odafigyelni, a képzésre, a tiszta célokra, és utána jöhet a munkavállalók felhatalmazása.

    +1  Haladjunk lépésről lépésre! Ne akarjuk azonnal megváltani a világot, egyszerre egy területre fókuszáljunk és az alapok megteremtésével kezdjük!

Novák Dóra, online szerkesztő, újságíró
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Épülj, hogy építhess! – Alkalmazottpszichológia-tudás a hétköznapokra HR-eseknek, cégvezetőknek, coachoknak! Féléves képzés péntekenként: 10 oktatási nap + 9 konzultációs alkalom! 2021. februártól júliusig!

Ugyan az oltások megérkezésével már valamennyire látszik az alagút vége, ez nem jelenti azt, hogy 2021 még ne a változásokról, a rezilienciáról vagy a rugalmasságról szólna. Mely tulajdonságok mellesleg vírus nélkül is csak előrevisznek. Mit tudnak ehhez hozzátenni a HR szolgáltatók?

A nyitás közeledtével egyre többen már az irodai visszatérést tervezik. Tarts március 25-én velünk, járjuk együtt körbe a különböző hibrid megoldásokat: mit tanultunk, mit engedünk el, mit tartunk meg – minden ami a munkavégzés környezetére vonatkozik.

hirdetés