hirdetés
hirdetés
hirdetés

Ezekre figyelj!

6 baki, amivel főnökként kicsinálod a munkamorált

Köztudott, hogy a vezető személye és viselkedése a munkavégzés egyik legfontosabb tényezője. Sok esetben a dolgozók nem a munkájukat hagyják ott, hanem a rossz vezetőiket. Mutatjuk, vezetőként mivel teheted garantáltan tönkre a munkahelyi légkört.

Mindig fájó és költséges, ha emberek távoznak a cégtől. Az még inkább hatással van egy vállalatra, ha a legjobb emberek lépnek ki az ajtón. Ilyenkor a vezetők gyakran okolnak olyan tényezőket mint például a magasabb fizetést, mintsem, hogy saját magukba néznének. Pedig a rossz menedzsment rengeteg kárt tud okozni. Az Amerikai Pszichológiai Társaság felméréséből kiderül, hogy azoknál a dolgozóknál, akiknek folyton parancsolgatnak és kevés szabadkezet kapnak a munkájukban, nagyobb valószínűséggel jelentkezik szorongás, alvászavar vagy akár depresszió.

Világos, hogy ha valaki annyira nem érzi jól magát az inkompetens vezetés miatt, hogy már szomatikus tüneteket is mutat, akkor dönt a legjobban, ha továbbáll. Lássuk, hogyan mérgezheted meg az embereid munkamorálját!

1. Nem dicséred a dolgozóidat eleget.

Könnyen elfelejthetjük, mekkora jelentősége van egy-egy vállon veregetésnek, kiváltképp olyan dolgozók esetében, akik főleg belülről motiváltak. Azonban időnként mindenkinek szüksége van a kívülről jövő pozitív megerősítésre ahhoz, hogy megbecsülve és értékelve érezze magát. Vezetőként fontos tisztába kerülni azzal, hogy mitől érzik magukat jól a dolgozók, milyen módon érdemes visszajelezni, hogy az további lendületet adjon nekik a munkához.

2. Túldolgoztatod őket.

Semmi sem okoz hamarabb kiégést, mint a folyamatos fordulatszámon való pörgés. Egyesek maguknak alakítják így az életüket, sok esetben viszont a menedzsment fektet irreális elvárásokat a dolgozók elé, aminek csak úgy tudnak (vagy talán még akkor sem) megfelelni, ha folyamatosan túlóráznak. Míg egy bizonyos szintig a kihívást jelentő feladatok előreviszik a teljesítményt, egy szint fölött már visszavetik azt. A Stanford egyetem kutatása szerint, ha a munkaórák száma meghaladja a heti ötvenöt órát, az már jelentősen csökkenti a produktivitást. Tehát a legjobb dolgozókat úgyis motiválhatjuk, ha nem a munkájuk mennyiségét növeljük, hanem munkakör gazdagítással minőségileg más-más feladatokat adunk nekik, amik ösztönző, de még megugorható kihívást jelentenek.

3. Visszatartod az embereidet.

A legtöbb munkavállaló valami értéket szeretne hozzáadni a munkájához, amihez felhasználja az egyedülálló készség- és tapasztalatrendszerét. Ezért cserébe viszont egy idő után szeretne feljebb jutni a ranglétrán. Azok a főnökök, akik nem engedik, hogy a munkavállalóik kibontakozzanak, és nem hagynak nekik fejlődési lehetőséget, azzal nagy eséllyel inthetnek búcsút a tehetséges dolgozóknak.

4. Mindig azt keresed, ki a hibás.

Az a főnök, aki túl büszke ahhoz, hogy beismerje a saját tévedéseit, és folyamatosan másra mutogat ujjal, hamar megágyaz a szorongással és félelemmel teli munkahelyi légkörnek. Nagyon nehéz a dolgozóknak a legjobb formájukat hozni, miközben attól rettegnek, mikor lesznek valami miatt elővéve. Ahelyett, hogy másra hárítanád a felelősséget, egy jó főnök a csapatával együttműködve inkább a problémák megoldására fekteti a hangsúlyt.

5. Kirúgással fenyegetőzől.

Már régóta tudjuk, hogy a büntetés lehetőségének meglobogtatásával sokkal kevésbé lehet motiválni az embereket, mint az elnyerhető jutalom hangsúlyozásával. Azonban még mindig akadnak olyan vezetők, akik azt hangsúlyozzák a dolgozóiknak, hogy ha ezt meg ezt nem végzik el jól, akkor simán találnak mást a helyükre. Viszont azok a munkavállalók, akik „eldobhatónak” érzik magukat, hamar továbbállnak.

6. Nem hagyod, hogy a dolgozóid szenvedéllyel dolgozzanak.

Mindenki akkor nyújtja a legjobb teljesítményét, ha valamely tevékenységet szenvedéllyel végezhet. Ez nemcsak a  produktivitásukat és a teljesítményüket növeli, de elégedettebbé is teszi a munkavállalókat. Ugyanakkor sok vezető nem képes kiengedni a beosztottjait az akutális munkakörük „ketrecéből”, mivel attól félnek, hogy a megosztott figyelem következményeként visszaesik a teljesítményük. Azonban a kutatások azt bizonyítják, hogy ha valamit szenvedéllyel végzünk, akkor akár flow élményben is részünk lehet. És ki ne akarna flowt átélni munka közben?

Sas Eszter Krisztina, online szerkesztő/újságíró
a szerző cikkei

(forrás: Forbes)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

hirdetés