hirdetés
hirdetés

Távmunka

6 alapszabály, mely hatékonyabbá teszi a virtuális meetingeket

A koronavírus következtében többen „egyszerű” irodai dolgozóból távmunkássá avanzsáltunk. Ahhoz pedig, hogy így a távolból is kapcsolatot tudjunk tartani kollégáinkkal, elkerülhetetlenek a videóhívások, a különböző platformokon megvalósuló online meetingek. Ahogy a személyes terünk és a munkakörnyezetünk összemosódott, számos vicces, kínos szituáció is kerekedett. Természetesen egyikőnk sem volt teljesen felkészülve erre a mostani helyzetre, de nézzünk néhány szabályt, melyet megfogadva hatékonyabbak és szervezettebbek lehetnek ezek az alkalmak.

Teszteld a beállításaidat!

Mielőtt nekiállunk videón csevegni egy munkatársainkkal, járjunk utána néhány dolognak. Ellenőrizzük például, hogy mit mutat a kamera, állítsunk megfelelő fényeket, olyan hátteret válasszunk, hogy az ne legyen kínos, zavaró. Teszteljük a mikrofont is, hogy jól hallatszunk-e. Ehhez például felhívhatjuk egy barátunkat, de a legtöbb alkalmazásban van beépítve hangpróba is. Végül, de nem utolsósorban, teszteljük az internetsebességet is. Mivel most még több ember használja az internetet otthon, néhol akadozhat a kapcsolat. Az internetünk sebességét tesztelhetjük például a speedtest.net oldalon, ha a sebesség 20 megabit/sec alatt van, akkor valószínűleg a videó pixelesen fog megjelenni, vagy akadozhat a hang.  

Némítsuk magunkat, ha nem mi beszélünk!

Sokan elfeledkeznek egy-egy hosszabbra nyúlt meetingen, hogy mikrofonjuk be van kapcsolva és olyan hangok szűrődhetnek be, amik zavarják a többieket. Minden alkalmazásban van lehetőség a némításra, ami ezeken az online felületeken a tiszteletet is jelképezi („nem szólunk bele a másik mondandójába”). 

Szabjunk határokat! 

Amennyire lehet, rendezzünk be magunknak egy munkasarkot és ne sétáljanak el mögöttünk percenként a családtagjaink. Természetesen mindannyian tudjuk, hogy ez speciális helyzet, amiben igyekszünk sokkal megértőbbek, toleránsabbak lenni a másikkal, de nekünk is hatékonyabb lesz a meetingen való részvétel, ha határokat szabunk magunknak. Ha külön helységben van lehetőségünk dolgozni, a meeting ideje alatt csukjuk be az ajtót, ez is szűri a zajokat és segíti a jobb bevonódást.

Határozzuk meg a meeting menetrendjét!

Ahogy a személyes meetingeknek is van egyfajta menete, kijelölt célja, úgy ezt az online meetingek esetén is mindig határozzuk meg. Ha hajlamosak vagyunk kicsúszni az időkeretből, akkor akár ki is jelölhetünk valakit, aki figyelmeztet minket erre.

Legyünk jelen teljes figyelemmel! 

Sokan úgy gondolkodnak a virtuális meetingekről, hogy közben nyugodtan megoszthatják figyelmüket, főként ha nem rajtuk van a sor, hogy megszólaljanak. Ilyenkor gyakran előkerülnek a közösségi oldalak, azonban a végeredmény általában az, hogy nem sikerül bevonódni a meetingbe és elpocsékolt időnek éli meg a személy. Ahogy a multitasking is sokkal jobban meríti az energiánkat, úgy az online térben is minél több ingerrel vesszük körül magunkat, annál könnyebben el is fáradunk.

Limitáljuk a meetingek számát! 

Ne essünk túlzásba és igyekezzük elkerülni azt, hogy a munkavállalók egyik meetingről essenek be a másikra, mert akkor nem fognak tudni hatékonyan dolgozni és belemerülni a feladataikba. Tiszteljük az emberek idejét és adjunk teret nekik. A legtöbb munkavállalónak ráadásul egy-egy ilyen meetingre sokkal többet kell készülni, mint ahogy azt előzetesen gondolhatnánk: keresni valakit/valamit, aki/ami leköti addig a gyermekeket, kialakítani egy olyan környezetet, ahol nyugodtan tudnak beszélni stb.

Összességében mindannyian most tanuljuk a virtuális munkavégzés mikéntjét, s a tapasztalatok visznek minket előre. Ezeknek az alapszabályoknak a betartásával azonban kölcsönösen elősegíthetjük a meetingek gördülékeny előrehaladását.

Novák Dóra, online szerkesztő, újságíró
a szerző cikkei

(forrás: The New York Times)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Az Üzlet és Pszichológia és a HRPWR.HU ismét bemutatja a nagy sikerű „kékgalléros” konferenciát! Kékgalléros HR kihívások 4.0 online szakmai konferencia szeptember 24-én.

Idén a Nagy Kreatív Hét teljesen biztonságosan, online stream formájában érkezik, ráadásul stúdióminőségben! Érdekel? Akkor ne hagyd ki! Jelentkezz!

2 x 1,5 órás tréningünket HR-szakembereknek, vezetőknek ajánljuk, akiknek feladata, hogy önmagukat is eddzék a változásokra, és tovább is tudják adni ezt a tudást. Oktató: Cser Alexandra, trainer partner. Időpont: október 2. péntek délután

SAVE THE DATE - 2020. október 21. Te mennyire ismered az embert? És hogyan tudsz neki még többet, még több csatornán eladni? Teszi fel a fő kérdéseket a konferencia, melyekre igyekszünk válaszokat találni, garantáltan túllépve a közhelyeken, néhány előadásban a pszichológia segítségével.

Jelentkezzetek új versenyünkre, hogy megmutassátok, a CSR-ral valóban lehet jót tenni! Bármilyen Magyarországon tevékenykedő vállalat jelentkezhet. Nevezési határidő: 2020. november 6.

Az Üzlet és Pszichológia/HRPWR.HU, a Kreatív és a Brandfizz bemutatja: a Nagy Employer Branding Napot! - A digitális az új normális? Legyél nyolckarú HR SHIVA 1 nap alatt!

hirdetés