hirdetés
hirdetés

Vállalkozás

5 tipp, hogy szabadúszóként ne az árral szemben ússz!

Saját magunk főnökének lenni sokszor bizony nem egyszerű feladat. Szükségünk van egy adag rugalmasságra, hatékony időmenedzsmentre, önfegyelemre és még jó néhány kompetenciára. Cikkünkben olyan tippeket gyűjtöttünk össze, melyek segítenek megbirkózni a szabadúszó lét kihívásaival. 

Merjük kijelölni a saját határainkat!

Amikor csak magunkra számíthatunk, akkor nehéz néhány napra mellőzni a munkát, hiszen tudjuk, hogy nem lesz, aki megnézi helyettünk az e-mailjeinket vagy aki reagál az ügyfél panaszaira... Kezdő szabadúszóként bizonyára nem egyszerű meghúzni a saját határainkat és elválasztani a munkát a magánéletünktől. Ám a sikeres működéshez elengedhetetlen, hogy tudjunk relaxálni, kikapcsolni, így törekedjünk arra, hogy a munkánkra ne egy állandó körforgásként tekintsünk. Jelöljük ki a partnereink számára is, hogy mely napszakban mikor vagyunk elérhetők, így előbb-utóbb ők is alkalmazkodni fognak az általunk felállított keretekhez. Ha pedig kezdetben félünk ettől, csak próbáljuk ki: mi történik, ha délután 5-kor lecsukjuk a laptopunkat és másnap reggel 8-ig rá sem nézünk?

Nézzünk szembe a gyenge pontjainkkal! 

Vállalkozóként saját magunk felelünk a pénzügyeinkért, a számlákért, a szerződések elkészítéséért, az adminisztrációért... Van, hogy mindenhez nem értünk kellő mélységben, vagy egyszerűen csak nem marad energiánk arra, hogy foglalkozzunk velük. Ilyenkor ne féljünk segítséget kérni, támaszkodjunk ismertségi körünkre, bővítsük kapcsolati hálónkat! 

Készüljünk fel a mélypontokra! 

Valószínűleg elkerülhetetlen átélni vállalkozóként, szabadúszóként olyan időszakokat, melyek kihívást jelentenek számunkra, mert például nincs annyi megrendelésünk, mint amire számítottunk, vagy egy megbetegedés miatt hosszabb időre kiesünk a munkából. Ilyenkor sem szabad bepánikolni, hiszen ha előre felkészülünk a mélypontok kezelésére, akkor nem érhet minket nagy meglepetés. Érdemes például félretenni, hogy legyen egy-két hónap fedezetünk. Emellett a céljaink újrafogalmazása és tudatosítása is segíthet minket. Ha van lehetőségünk, építsünk kapcsolatokat olyan kollégákkal, akik ki tudnak minket segíteni a nehezebb időkben, hogy cserében mi is tudjunk segíteni fordított esetben. A mindfulness meditáció, a rendszeres sportolás és a mentális egészségünk karbantartása megteremti azt az alapot, melynek segítségével magabiztosabban nézhetünk szembe a nehézségeinkkel. 

Merjünk nemet mondani!

Nagyon sok szabadúszó (főként kezdetben) nem mer nemet mondani, mert attól fél, hogy nem lesznek megrendelései. Egy-egy projekt elvállalásakor azonban mindig mérlegelni kell, hogy az mennyi időt és energiát követel meg, nem vállaljuk-e túl magunkat, megvannak-e a szükséges kompetenciáink és valóban érdekes-e számunkra a megbízás. Ha ezeket a főbb pontokat végiggondoljuk, nagyobb eséllyel előzhetjük meg a jövőbeni stresszelést, szorongást, idegeskedést.

Törekedjünk az egyediségre!

Manapság nem egyszerű kitűnni a tömegből, de mindenképpen ki kell dolgozni, hogy pontosan mire fogunk koncentrálni, ki a célközönség, majd egy tudatosan felépített önmarketinggel láthatóvá kell magunkat tenni. 

Ne feledjük: a szabadúszás szabadságot ad, de ugyanakkor felelősséggel is jár! Éppen ezért fontos, hogy tudatos tervezés előzze meg a vállalkozó-létet.

Novák Dóra, online szerkesztő, újságíró
a szerző cikkei

(forrás: Business Insider)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Ugyan az oltások megérkezésével már valamennyire látszik az alagút vége, ez nem jelenti azt, hogy 2021 még ne a változásokról, a rezilienciáról vagy a rugalmasságról szólna. Mely tulajdonságok mellesleg vírus nélkül is csak előrevisznek. Mit tudnak ehhez hozzátenni a HR szolgáltatók?

A nyitás közeledtével egyre többen már az irodai visszatérést tervezik. Tarts március 25-én velünk, járjuk együtt körbe a különböző hibrid megoldásokat: mit tanultunk, mit engedünk el, mit tartunk meg – minden ami a munkavégzés környezetére vonatkozik.

Március 19-én, pénteken Belső kommunikációs workshop a Kreatív szervezésében!

hirdetés