hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kommunikációs aknák

5 tiltólistás mondat a munkahelyen ‒ felejtsd el ezeket!

Legtöbbünkre igaz, hogy keményen dolgozunk: fontos nekünk a munkánk, igyekszünk a legjobb teljesítményt nyújtani, előrelépni a karrierünkben, és biztos támaszt nyújtani szeretteinknek. Vajon tényleg veszélyeztetni akarjuk mindezen törekvéseinket azzal, hogy meggondolatlan mondatok hagyják el a szánkat?

Természetesen nem. És mégis: az emberek folyamatosan ártalmatlannak látszó megjegyzéseket tesznek, amelyek aztán keresztbe tesznek a karrierjüknek, és romboló hatást fejtenek ki a környezetükben a munkamorálra.

Todd Dewett vezetői tanácsadó ezekből a veszélyes megjegyzésekből gyűjtött össze egy csokorra valót.

1. „Ez nem az én feladatom.”

Mikor hangzik el? Valaki segítségért fordul hozzánk egy olyan feladat megoldásában, ami nem tartozik bele a munkaköri leírásunkba, nekünk viszont nem nagyon fűlik a fogunk az elvégzéséhez. Ahelyett, hogy rászánnánk az időt, és segítenénk neki, vagy egyszerűen csak nemet mondanák, ez csúszik ki a szánkon helyette. Aztán rögtön meg is bánjuk.

Mit hall ilyenkor a másik? „Csakis a magam dolgával törődöm.”

Inkább ezt tegyük helyette: Ha épp nincs időnk segíteni, akkor mondjuk meg egyenesen, hogy nem tudjuk megcsinálni, vagy hogy később tudunk segíteni. De ne jelentsük ki, hogy ez nem a mi feladatunk, hiszen összességében véve az a feladatunk, hogy sikerre vigyük a szervezetet, így aztán hogy is ne tartozna a munkaköri leírásunkba, hogy ott segítsünk, ahol csak tudunk?

2. „Ezt már próbáltuk korábban.”

Mikor hangzik el? Valaki – általában olyasvalaki, aki még nem olyan öreg róka a cégnél, mint mi – felvet egy ötletet. Ahelyett, hogy végighallgatnánk, és utána elmagyaráznánk neki, az eddigi tapasztalatok alapján miért nem valósítható meg az elképzelése, ezzel a mondattal torkoljuk le a(z eddig a pillanatig) lelkes kollégát.

Mit hall ilyenkor a másik? Vagy azt, hogy „Nem vagyok hajlandó energiát ölni ebbe”, vagy azt, hogy „Én mindent tudok, te pedig semmit se tudsz” – egyik közlés sem cseng túlságosan jól…

Inkább ezt tegyük helyette: Hallgassuk végig! Az is lehet, hogy már próbálkoztunk ugyan azzal, amit javasol, de nem jól csináltuk. A múltbéli tapasztalatokat ne hagyjuk figyelmen kívül a következő lépésünk megtervezésekor, de ne feledjük azt se, hogy mindig kell, hogy legyen tere az újfajta megközelítéseknek.

3. „Erre nincs keretünk.”

Mikor hangzik el?  Valaki bedob egy ötletet, ami nagyon lelkesíti. Akárcsak az előző példában, ahelyett, hogy végighallgatnánk, és aztán mérlegelnénk, amit mondott, lesöpörjük a javaslatát az asztalról annyival, hogy erre nincs pénz.

Mit hall ilyenkor a másik? „Vegyél vissza a lelkesedésből, és csináld csak azt, ami a feladatod.”

Inkább ezt tegyük helyette: A nagyszerű ötletek megvalósítása anyagi támogatást igényel – talán van lehetőség arra, hogy minimális keretből kigazdálkodjuk. De minden új ötletet lesöpörni annyival, hogy „erre nincs keretünk”, biztos módja annak, hogy csírájában fojtsuk el a csapatunk kreatív energiáit.

4. „Én megmondtam.”

Mikor hangzik el? Az egyik kollégának van egy ötlete, amire mi azt mondjuk, hogy rossz, ennek ellenére mégis megvalósítja. Felsül vele – és mintha ez nem lenne elég, ennek tetejébe még megkapja tőlünk ezt a mondatot.

Mit hall ilyenkor a másik? „Azért szurkoltam, hogy ne sikerüljön!”

Inkább ezt tegyük helyette: Az „Én megmondtam” még soha, senkinek nem segített – és csaknem biztosra vehetjük, hogy a felsült kollégának amúgy is ott csengenek a fülében a figyelmeztető szavaink. Nem nehéz ezt a kommunikációs ballépést elkerülni: egyszerűen csak maradjunk csendben.

5. „Ez nem a szokott eljárás.”

Mikor hangzik el? Valakinek van egy ötlete, ami nem illik bele a céges standardba.

Mit hall ilyenkor a másik? „Itt csak egyféleképpen lehet a dolgokat csinálni!”

Inkább ezt tegyük helyette: A legtöbb szabály nem áthághatatlan, és ha egy bizonyos eljárás meggátolja az előrehaladást, akkor igenis érdemes változtatni rajta. Ha vakon ragaszkodunk hozzá, hogy mindent úgy csináljunk, ahogyan mindig is csináltuk, az megöli az innovációt.

Záró gondolatok

A sikeres karrierünk azon (is) múlik, mennyire jól kommunikálunk másokkal. Még ha a munkánkban jó teljesítünk is, amennyiben problémák vannak a hozzáállásunkkal (és ezt talán mi magunk észre sem vesszük), vagy ha folyamatosan elvesszük mások kedvét az új ötleteik közlésétől, azt a mi karrierünk fogja megszenvedni.

Természetesen nem szándékosan tesszük mindezt, de a fenti öt mondat képes ilyen hatást kiváltani. Épp ezért inkább kerüljük el ezeket!

(forrás: LinkedIn Learning)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés
hirdetés