hirdetés
hirdetés

Showbiz

5 HR-es tanulság a Trónok Harcából

Bizony, a Trónok Harca eposzának számos szituációja, vezető típusai, karakterei kevesebb vérrel és halállal ugyan, de megfeleltethetők a munkahelyek mai világának problémáival. A tehetségek hiánya, a nem lojális alkalmazottak vagy a durván kifogásolható szervezeti kultúrák mind megjelennek R.R Martin szövevényes történeteiben.

A nagy morális kérdések és véres csaták között, néhány hétköznapi lecke is megbújik az emberi természet és a szervezetek működésének kapcsolatáról, ami jól jöhet cégvezetők, HR tanácsadók számára - írja a hriranytu.hu.

(SPOILER: Ha nem láttad a sorozat 6. évadát, ne olvasd tovább.)

1. A visszatérő alkalmazottak óriási hozzáadott értéket képviselhetnek

Havas Jon nem kezdett éppen jó alkalmazottként. Nem sokat tudott (egyesek szerinte semmit sem), több ezer vad haverját beengedte a cég területére és vezetői pozícióba kerülve sem váltott ki lojalitást az emberekből. Ám egy visszatérő alkalmazott felbecsülhetetlen felvétel lehet. Jon újult erővel és motiváltabban tért vissza mint valaha és munkatársai számára igazi példaképpé vált.

2. Egy rosszul kiválasztott új alkalmazott tönkreteheti a teljes céges kultúrát

Amikor Arya először csatlakozott a Fekete és Fehér Házához, úgy tűnt, kiváló munkatárs lesz belőle, hiszen szorgalmas volt, kreatív és szomjazott a tanulásra. Idővel azonban világossá vált, hogy ő az a légkört mérgező munkatárs, aki pusztítóan hat a szervezeti kultúrára. Rivalizáló kollégájával állandóan összetűzésbe keveredett, míg végül eltette őt láb alól, anélkül, hogy a felsőbb menedzsmenttel egyeztetett volna.

Mint a legtöbb hibásan megítélt új munkatárs, ő sem maradt sokáig a szervezetnél. Felmondott miután világossá vált számára, hogy nem tud azonosulni a cég missziójával és kultúrájával. A munkaadó így végül nem egy, hanem két alkalmazottat veszített el.

3. A céltudatos munkaadó imázsa vonzza a lojális munkatársakat

A szakemberek és tehetségek 50%-a olyan cégekkel dolgozna együtt, amelyek kultúrája, víziója és céljai egyeznek saját elveikkel, értékeikkel. Daenerys Targaryen a vállalati társadalmi felelősségvállalás (CSR) megtestesítője. Megalkuvás nélküli kiállása a dolgozók jogaiért elnyerte több ezer Makulátlan bizalmát. Motivációs beszédei és drámai gesztusai pedig szervezet ügye mellé állított egy egész Dothraki sereget.

4. Adj esélyt a zűrös önéletrajzoknak

 

Nem minden jelölt rendelkezik a tökéletes önéletrajzzal, némelyikük akár még a börtönt is megjárhatta. Az ilyen, gyakran figyelmen kívül hagyott jelöltekből válhat azonban a leginkább motivált és lojális munkatárs. Tyrion példája jól mutatja, hogy a zűrös múlt ellenére kiváló tanácsadó, aki Daenerys okos döntésének köszönhetően egészen a "Királynő Jobbkeze" azaz főtanácsadója címig vitte.

5. A generációs diverzitás produktívvá teszi a céget

 

A többnyire fiatalokat alkalmazó tech cégek is sokat tanulhatnak az idősebb generációtól és fordítva is igaz. Lyanna Mormont, a Medve sziget korán pozícióba került vezetője tökéletes példája annak, ahogyan a Z-generáció (millenárisok utáni, illetve azzal átfedő generáció - nincs egységes álláspont) képes felélénkíteni egy cég működését és munkaerő bázisát. Tüzes beszéde meggyőzte az idősebb és fiatal vezetőket is, hogy tegyék meg havas Jont Észak királyává.

 

 

Kovács Orsolya, HR-tanácsadó
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Január végén ismét megrendezzük a Kreatív szaklap PR-workshopját, ahol első kézből ismerkedhettek meg a 2020-as év kiemelkedő PR-kampányaival.

Február 4-én bemutatkoznak a HRKOMM Award 2020 nyertes pályázatai! Stay tuned! A programot folyamatosan frissítjük!

Milyen régi, új és régiúj, azaz a változásokkal együtt frissülő szolgáltatásokat tudnak nyújtani 2021-ben a HR-szolgáltatók? Február 16-án megtudhatjátok az év első szakmai rapid találkozóján!

Épülj, hogy építhess! – Alkalmazottpszichológia-tudás a hétköznapokra HR-eseknek, cégvezetőknek, coachoknak! Féléves képzés péntekenként: 10 oktatási nap + 9 konzultációs alkalom! 2021. februártól júliusig!

hirdetés