hirdetés
hirdetés

Jövő önéletrajza

2020-ban ezt a 6 kulcskifejezést keresd a CV-kben!

A jövő önéletrajzaiban már nem lesz elég olyan képességeket felsorolni, mint a magas fokú produktivitás vagy a vezetői készségek. 2020-ig a munkáltatók elvárásai megváltoznak majd, ami magával vonzza, hogy más készségeket fognak keresni a potenciális munkaerőben.

A Világgazdasági Fórum „A munka jövője” című, legfrissebb jelentésében összegyűjtötte és elemezte, melyek azok a leggyakoribb képességek, amelyekkel a jövő alkalmazottainak rendelkezniük kell. Egyúttal felhívják a figyelmet arra, hogy ezeket mindenképp érdemes feltüntetni az önéletrajzban – a hr-esnek pedig az alábbi felsorolt kulcsszakavakat és -kifejezéseket lesz érdemes keresnie, tehetjük hozzá.

Amire a robot nem képes

Az elemzés alapjául azt vették, hogyan befolyásolják majd a munkáltatók igényeit a jövő technológiái: a virtuális valóság, a mesterséges intelligencia és a robotok jelenléte. Ehhez mérten többek között a magas érzelmi intelligencia, amire egy robot sosem lenne képes, kiemelten fontos készségnek számít majd az alkalmazók szemében.

A jelentésben felsorolt készségeknek több mint a felét ma még nem tartják kiemelt fontosságúnak, de a következő két évben már ezeket fogják keresni. A kutatók világszerte 15 ország kilenc legnagyobb iparágának 350 vezetőjét kérdezték, ők mit jósolnak, milyen elvárásaik lesznek a közeljövőben a készségeket illetően.

Lássuk a hat kulcsképességet, amelyek meglétére munkáltatóként a közeljövőben már kiemelt figyelmet kell fordítanunk!

1. A magas érzelmi intelligencia alapja az, hogy az ember képes felismerni mások reakcióit, és azt is, miért reagálnak úgy, ahogy. Ez lesz az egyik legértékesebb készség. Ez olyasmi, amire csak az ember képes. Ugyanakkor nagy igény lesz olyan szociális készségekre is, mint a meggyőzés és a tanítás képessége, mialatt csökken a kereslet olyan technikai képességek iránt, mint a programozás vagy a különböző berendezések üzemeltetése és ellenőrzése.

2. A kognitív rugalmasság kevésbé elterjedt kifejezés. Akiben megvan ez a készség, képes megalkotni új szabályokat, vagy a meglévőket úgy felhasználni és kombinálni, hogy hatékonyan és többféleképpen tudja csoportosítani a dolgokat.

3. A jó ítélő- és döntéshozó képesség kiemelten fontos lesz. Ez azt jelenti, hogy valaki jó a relatív költségek és a lehetséges tevékenység előnyeinek a megítélésében, vagyis könnyen átlátja, milyen üzleti lépés mennyi pénzt ér. Nem tűnhet újdonságnak, de a munkakörnyezet változásával igenis értékelendő képességnek számít majd, ha valaki képes adatokon alapuló döntések meghozatalára.

4. A kreatív agy: a megkérdezett vezetők szerint a következő két évben rengeteg munkakör igényli majd az olyan kognitív képességek magas szintű alkalmazását is, mint a kreativitás, a logikus gondolkodás, a problémaérzékenység. A kreativitás 2015-ben még a tizedik legkeresettebb készség volt a munkáltatók körében, mára már a fontossági sorrend harmadik helyén áll. Ennek egyik oka, hogy minél több új technológia bukkan fel a munkahelyeken, a munkáltatók annál inkább keresik azokat, akik képesek e technológiák kreatív kihasználására.

5. Kritikus gondolkodás: a Világgazdasági Fórum elemzéséből tulajdonképpen az látszik, hogy a technológia és az automatizálás nemhogy csökkenti, hanem növeli a keresletet az emberi képességek iránt. Az inc.com szerint ez azért van, mert a gépeket is etikusan és optimálisan kell irányítani. Itt jön képbe a kritikus gondolkodás képessége: tudni kell felbecsülni, hogy a technológia milyen úton-módon válik a cég és a munkáltató javára – írja a DailyMail.

Fontossá válik majd továbbá a technika által szolgáltatott adatok értelmezésének képessége.

6. A komplex problémamegoldás része az adatok értelmezésén túl, hogy azok alapján elő tudjunk hozakodni kreatív megoldásokkal. Ugyanis, ha valaki csupán az adatokra támaszkodva hozakodik elő valamilyen megoldással, tekintet nélkül a lehetséges következményekre, az nem biztos, hogy praktikus, és veszélyes is lehet, így szükség van itt is az emberi agy kreativitására és értelmezőképességére.

A cikket eredeti változatban a Femina.hu-n olvashatjátok.

Molnár Zsóka
a szerző cikkei

(forrás: Femina)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Magyarország egyik legrangosabb kreatív reklámversenye, nemzetközi kreatívigazgatók és szakújságírok a zsűriben! Apex Toplistás pontszerzés. Végső nevezési határidő: 2021. április 16.

Tarts velünk április 22-én, hogy megtudd, hogy mitől működik a mentoring és nagyköveti rendszer – és mitől nem!

Mindenkit meggyötört a pandémia, a motiváltságukat vesztett, kiégett és akár még fizikailag is megviselt munkatársak aránya lényegesen nőtt a szervezeteken belül. Milyen eszközei vannak erre egy vállalatnak? Gyere el ingyenes szakmai randinkra, ahol több tucat javaslatot adunk a kezedbe!

hirdetés