hirdetés
hirdetés

Biztonságos munkakörnyezet

Tudtátok, hogy a koronavírus-teszt adómentes juttatásként adható?

A COVID-19 miatt március óta jelentősen átértékelődtek az irodai munka vs. home office lehetőségein túl a munkáltatók által nyújtott juttatások és a munkáltató kötelezettségei is. A BPiON szakértőinek cikke.

Sok cég nehéz pénzügyi helyzetbe került, melyben a kormány gazdasági akcióterve keretében nyújtott támogatásai (pl. a munkahelyteremtő támogatások, csökkent munkaidős foglalkoztatás támogatása, adózási könnyítések) átmeneti megoldást nyújtottak. A támogatásokról szóló korábbi összefoglalóinkat itt olvashatják.

A munkáltatók többsége nem teheti meg, a feladatok jellegéből adódóan, hogy otthoni munkavégzést rendeljen el, viszont a tevékenység zavartalan további működése és a biztonságos munkakörnyezet fenntartása érdekében adómentesen térítheti meg a koronavírus-teszt elvégzést a munkavállalók részére.

A 2012. évi I. törvény a Munka törvénykönyve (Mt) 51.§ és a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. tv (Mvt.) határozza meg a munkáltató alapvető kötelezettségeit, miszerint a munkáltató köteles biztosítani az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeit. A biztonságos munkakörnyezet fenntartásának jelentősége a járvány miatt kialakult veszélyhelyzet fennállása alatt különösen megnőtt.

Ha a munkáltató a jogszabályokon alapuló kötelezettség miatt rendeli el a munkavállalók számára a koronavírus-teszt elvégzését, illetve a vizsgálat az egészséges és biztonságos munkavégzés biztosításához szükséges, úgy ennek költségeit és egyéb terheket az említett jogszabályok alapján nem szabad a munkavállalóra hárítani. Ezekben az esetekben az 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 4.§ 2a) bekezdése alapján nem keletkezik adófizetési kötelezettsége sem a munkáltatónak, sem a munkavállalónak.

A munkavállaló számára a munkáltató által biztosított koronavírus-teszt adózásáról a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is tájékoztatót tett közzé, mely kitér mind a veszélyhelyzet időtartama alatt, mind a veszélyhelyzet megszüntetését követően biztosított teszt adózásáról.

(forrás: BPiON)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Magyarország egyik legrangosabb kreatív reklámversenye, nemzetközi kreatívigazgatók és szakújságírok a zsűriben! Apex Toplistás pontszerzés. Végső nevezési határidő: 2021. április 16.

Tarts velünk április 22-én, hogy megtudd, hogy mitől működik a mentoring és nagyköveti rendszer – és mitől nem!

Mindenkit meggyötört a pandémia, a motiváltságukat vesztett, kiégett és akár még fizikailag is megviselt munkatársak aránya lényegesen nőtt a szervezeteken belül. Milyen eszközei vannak erre egy vállalatnak? Gyere el ingyenes szakmai randinkra, ahol több tucat javaslatot adunk a kezedbe!

hirdetés