hirdetés
hirdetés

Harc a vírussal

Több országban is kötelezővé tették az arcpajzs használatát egyes munkakörökben

A koronavírus-járvány idején a legbiztonságosabb utcai viselet az orrot-szájat eltakaró maszk. Ezek is különböző szintű védelmet nyújtanak, de a lényeg, hogy amíg csak egy bevásárlás és egy kutyasétáltatás erejéig kell másokkal érintkeznünk, addig a maszk megfelelő védelmet nyújthat. De mi lesz azokkal, akiknek másokkal kell együtt dolgozniuk? Nekik további ártalomcsökkentő eszközöket is érdemes bevetniük, egyes helyeken pedig ezt már törvénybe is foglalták – mutat rá a Qubit.

Az Egyesült Királyságban ezeket a munkaköröket close contact service-nek, CCS-nek hívják: ide tartoznak a fodrászok és a borbélyok, a manikűrösök és a kozmetikusok, a tetoválók és a szoláriumosok, a wellness-létesítmények dolgozói, valamint a szabók és a divattervezők.

A brit törvények egyes CCS-munkakörökben kötelezővé tették az arcpajzs használatát. A fodrászoknak, a borbélyoknak, a kozmetikusoknak, a tetoválóknak, a stúdiófotósoknak és a bírósági tanúknak és munkatársaknak munka közben az arcot eltakaró pajzsot kell viselniük. Hasonló törvényt vezettek be egyes amerikai államokban, Szingapúrban és Ausztrália egyes részein: ezeken a helyeken nem arcmaszk, hanem arcpajzs használatát írják elő.

Mire jó az arcpajzs? És mire nem?

„Az arcvédő pajzsok használata számos előnnyel jár. Míg az orvosi maszkok tartóssága korlátozott, és nem is újrahasznosíthatók, addig az arcvédők korlátlan ideig használhatók, ráadásul szappannal, vízzel és háztartási fertőtlenítőkkel tisztíthatók. Az orvosi maszkot viselőknek gyakran le kell venniük a maszkot, hogy kommunikálhassanak másokkal a környezetükben, de arcpajzzsal erre nincs szükség” – mondta Eli Perencevich, az Iowai Egyetem epidemiológusa a BBC-nek; azt azonban ő sem tanácsolja, hogy kizárólagos eszközként gondoljunk rá. A JAMA által publikált nyílt levélben Perencevich azt írta: „Az arcpajzs lényege, hogy személyes védelmet biztosító eszközt viseljenek, ha közösségbe mennek, és a maszkok önmagukban nem nyújthatnak elegendő védelmet.”

Az arcpajzsnak kétségkívül vannak előnyei:

  • Az egész arcot védi. A műanyag pajzsok felfogják a légutakba és a szembe kerülő vírusokat, és minket is megakadályozzuk abban, hogy piszkos kézzel piszkáljuk az arcunkat – nagyjából úgy, mint a kutyákat az állatorvosnál kapott sebészeti gallér.
  • Nem lehet rosszul viselni. A maszkokkal ellentétben, amikből az emberek néha még ma is kilógatják az orrukat, az arcmaszkot lehetetlen rosszul felhúzni: elég a homlokhoz érő peremet egy-két centivel a szemöldökünk fölé pozicionálni, és meg is vagyunk.
  • Könnyen beszerezhető. Az ezerszámra burjánzó arcmaszkokhoz hasonlóan arcpajzsot is könnyen találhatunk magunknak: az interneten 10–20 dollárért vásárolhatunk két újrafelhasználható példányt. A kifinomultabbak példányokért – például a divatosabb kapucnis modellekért – ennek a dupláját is elkérhetik.
  • Kényelmesebb, mint a maszk. Nemcsak könnyebben lélegezhetünk bennük, hanem szemüveggel is nyugodtan hordhatók: a pajzs nem homályosítja el a szemüveglencsét a kilélegzett párával, mint a maszkok.

Az is tény, hogy vannak speciális munkakörök, amiket nem lehet maszkban végezni. A maszk ellehetetleníti a szájról olvasást, így akiknek ez szempont – például azoknak, akik egész nap siketekkel vagy hallássérültekkel kommunikálnak –, nem sokra mennek a maszkokkal. Ilyenkor csakugyan megfontolandó lehet az arcpajzs használata, de hangsúlyozni kell, hogy ez nem teljeskörű védelem, legfeljebb ártalomcsökkentés.

Önmagukban nem sokat érnek

Svájcban idén nyáron azért szabadult el a koronavírus, mert – ahogy azt a Graubüden kanton egyik szállodájában végrehajtott vizsgálat kimutatta – a fertőzöttek műanyag arcpajzzsal védekeztek, míg a fertőzést elkerülők maszkot húztak.

„Az arcvédők nem alternatívái a higiéniai maszkoknak, de viselhetők maszkokkal együtt, hogy ezzel erősítsük meg a védekező képességünket” – mondta Yann Hulmann, a svájci Szövetségi Közegészségügyi Hivatal vezetője a 20 Minutes hírügynökségnek.

Több kísérlet is igazolja, hogy az arcpajzsok felfoghatják a koronavírust terjesztő nagyobb nedvességcseppeket – de nem az összeset, és közel sem akkora hatékonysággal, mint a maszkok. A tesztek során megfigyelték, hogy a kilélegzett aeroszolok csaknem olyan sebességgel távoztak a maszk oldalán (és csaknem olyan messzire jutottak), mintha a tesztalanyok nem viseltek volna semmit. Ahogy a LiveScience által készített vizualizáción is látszik, az arcpajzsok blokkolhatják az aeroszolok kezdeti kiáramlását, de az apróbb cseppek egy méterre is szétterjedhetnek a pajzs viselője körül.

Bár a tudományos bizonyítékok alapján azok a betegek, akik arcpajzsot viseltek, könnyebben megfertőzhetnek másokat, mint a maszkviselők, más a helyzet, ha azt vizsgáljuk, hogy mekkora védelmet nyújt a pajzs más fertőzöttekkel szemben. Az Israel Institute for Biological Research egyik (még nem publikált) kutatása szerint az arcpajzsok a 60 centiméteres távolságból az arcra permetezett cseppeket legalább olyan hatékonyan foghatják fel, mint a maszkok, az apróbb cseppecskéket pedig tízszer hatékonyabban blokkolhatják.

Ahhoz azonban, hogy az arcpajzs megfelelő védelmet nyújtson, megfelelő körülmények kellenek: csak olyankor hatékonyak, ha egy fertőzött arcon tüsszent vagy köhög egy egészséges személyt, és a kilélegzett permet a pajzs műanyag felületére csapódik. Ez megakadályozhatja, hogy a koronavírus a légutakba vagy a szem kötőhártyájára kerüljön – mert a koronavírus, mint tudjuk, a szemen át is felszívódhat.

Ha arcpajzsot kell viselnünk...

A CDC sem ajánlja az arcpajzsok és szemüvegek használatát, legalábbis nem maszkhelyettesítő eszközként. Az arcpajzsok nem takarják el a szánkat és az orrunkat, így a kilélegzett cseppekkel a koronavírus szabadon haladhat – kifelé is, befelé is. A Physics of Fluid szeptemberben részletes tanulmányt közölt a különböző arcvédő eszközök hatékonyságáról; ebből kiderült, hogy az arcpajzsok kis hatékonysággal akadályozzák meg a vírus terjedését.

A CDC azt javasolja, hogy ha mindenáron arcpajzsot kell viselnünk maszk helyett, az alábbiakkal csökkenthetjük a fertőzés elkerülésének esélyét:

  • Válasszunk olyan arcvédőt, ami körbeveszi azt arcunkat, és leér az állunk alá, vagy olyan arcvédőt, amit fejre húzható kapucni vesz körül. A rendelkezésre álló – igaz, nem teljes körű – adatok alapján az ilyen típusú arcpajzsok hatékonyabban megakadályozhatják a kilélegzett cseppek szétpermetezését.
  • Mindig mossunk kezet, ha fel- és levesszük az arcpajzsot; eközben kerüljük a szem, az orr és a száj érintését.
  • Az újrafelhasználható arcpajzsokat a gyártó utasításának megfelelően tisztítsuk. Ha eldobható arcpajzsot viselünk, ugyancsak a gyártó ajánlásait követve szabaduljunk meg az eszköztől használat után.

Az arc- és szemvédő pajzsok tisztítására a CDC is kidolgozott egy általános útmutatót; eszerint érdemes eldobható pajzs helyett érdemes újrafelhasználható arc- és szemvédőt használni. A motoros légtisztítóval (powered air purifying respirator, PAPR) felszerelt, vagy az egész arcot eltakaró elasztikus modellek hatékonysága nagyobb, mint a passzív, illetve az arcformát kevésbé követő eszközöké. Bármelyiket választjuk is, a megfelelő tisztítás elengedhetetlen.

Ha egy pajzzsal fokoznánk a maszkunk biztonságát, semmiképpen sem járunk vele rosszul, de a rendszeres tisztításra és fertőtlenítésre mindenképpen figyeljünk oda. És eszünkbe se jusson önálló eszközként használni a koronavírus elleni védekezéshez.

Olvasd el a teljes cikket az eredeti oldalon!

(Borítókép forrása: JESHOOTS.COM, Unsplash)

Hegyeshalmi Richárd
a szerző cikkei

(forrás: Qubit)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Január végén ismét megrendezzük a Kreatív szaklap PR-workshopját, ahol első kézből ismerkedhettek meg a 2020-as év kiemelkedő PR-kampányaival.

Február 4-én bemutatkoznak a HRKOMM Award 2020 nyertes pályázatai! Stay tuned! A programot folyamatosan frissítjük!

Milyen régi, új és régiúj, azaz a változásokkal együtt frissülő szolgáltatásokat tudnak nyújtani 2021-ben a HR-szolgáltatók? Február 16-án megtudhatjátok az év első szakmai rapid találkozóján!

Épülj, hogy építhess! – Alkalmazottpszichológia-tudás a hétköznapokra HR-eseknek, cégvezetőknek, coachoknak! Féléves képzés péntekenként: 10 oktatási nap + 9 konzultációs alkalom! 2021. februártól júliusig!

hirdetés