hirdetés
hirdetés
hirdetés

Családbarát szabályozás

Tanulhatunk az osztrákoktól: egy hónap szabadság az apukáknak

Ausztriában egy 2019. szeptember 1-jén érvénybe lépett szabályozásnak köszönhetően az újdonsült apukák egy hónap szabadságban – úgynevezett Papamonatban ("papahónap") – részesülhetnek. Ennek köszönhetően több időt tölthetnek családjukkal a baba születése utáni nagyon fontos időszakban, és erre az időszakra, valamint a szülést megelőző egy hónapban felmondás elleni védelmet is kapnak.

Mindeddig a munkáltatón múlott, mennyi időre engedi el az apákat szabadságra gyermekük születése után, de szeptember 1. óta ez mindenkinek jár, törvény által szabályozottan. A feltétel csak annyi, hogy az apa közös háztartásban éljen a gyerekkel és az anyukával, valamint idejében (legalább három hónappal a szülés várható ideje előtt) jelezze a munkáltatónál, hogy élni kíván az egy hónapos apasági szabadság lehetőségével.

A gyermek születése utáni nyolc hétben van lehetősége az apának arra, hogy megkezdje az egy hónapos "Papamonat"-ot, amelyet egynemű szülők, nem vér szerinti szülők és nevelőszülők is igénybe vehetnek.

Az apaszabadság idején az apák fizetés helyett naponta 22,60 euró, vagyis összesen 700 euró támogatásban részesülnek. Beteg- és nyugdíjbiztosítás ugyanakkor jár nekik erre az időszakra is.

Fontos az apának és a családnak is

Szakértők szerint az egy hónapos apaszabadság segíthet a férfiaknak abban, hogy egyenrangú szülőknek érezzék magukat, és hogy az egész család bele tudjon rázódni az új helyzetbe. Korábban Ausztriában csak minden 5. apa ment gyes-re, és így is lényegesen rövidebb időt töltöttek gyermekük gondozásával, mint az anyák. Mindez Magyarországon is élő és égető probléma, hiszen, mint arról korábban mi is beszámoltunk, egy felmérés eredményei szerint hazánkban az apák fele nem tud a munka miatt annyi időt tölteni a gyerekével, mint amennyit szeretne, harmaduk pedig frusztrált is emiatt, mert úgy érzi, nem tudja összehangolni a karrierjét az apasággal.

A gyermekgondozási pótszabadságot az osztrák Parlament júliusban szavazta meg, és idén szeptembertől igényelhető, mint arról a Kurier és a Die Presse beszámoltak.

(forrás: Die Presse, Kurier)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Az Üzlet és Pszichológia és a hrpwr.hu ismét bemutatja a nagy sikerű „kékgalléros” konferenciát! Kékgalléros HR kihívások 3.0 szakmai konferencia szeptember 26-án.

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra október 9-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

Zöld marketing és kommunikáció Itt a zöldár! A tudatos fogyasztók már átlátnak a greenwashingon, de mi jön ezután? Save the date: 2019.10.10.

Hogyan győzhető le az időstressz? Energiamenedzsment 4 lépésben. A december 13-i tanfolyam során rövid, közös mindfulness gyakorlást tartunk, amit aztán beépíthetsz a hétköznapjaidba.

Toborzás/kiválasztás konferencia DEMO-túrával egybekötve november 5-én. Az előadások hosszabb szünetében a kiállítók a gyakorlatban is bemutatják megoldásaikat.

hirdetés