hirdetés
hirdetés
hirdetés

Növekvő gazdaság

Rekordalacsony munkanélküliségi ráta 2018-ban!

A PwC közgazdászainak előrejelzése szerint 2018-ban a G7 országokban a munkanélküliségi ráta 40 éves mélypontra esik vissza. 

A PwC Global Economy Watch elemzése szerint a világgazdaság vásárlóerő-paritáson számítva mintegy 4 százalékos növekedést produkál majd 2018-ban, ami jelenértéken számítva további 5 ezer milliárd dollárral javítja a globális teljesítményt. E növekedés fő motorjai – az Amerikai Egyesült Államok, az ázsiai feltörekvő országok és az euróövezet – 2018-ban várhatóan a gazdasági növekedés mintegy 70 százalékát biztosítják, a 2000 utáni időszak 60 százalék körüli átlagával szemben.

Hollandia gazdasági növekedése lesz a legnagyobb

Elemzőink számításai szerint 2018-ban, csakúgy, mint az elmúlt négy évben, a gazdasági növekedés mértéke az euróövezet peremországaiban meg fogja haladni a magországokét, így az euróövezet összességében várhatóan 2 százalék fölötti növekedést ér el. Ezen országok közül várhatóan Hollandia 2,5 százalék körüli gazdasági növekedése lesz a legmagasabb. Ezzel szemben a Brexit körüli bizonytalanság várhatóan fékezni fogja az Egyesült Királyság gazdasági növekedését, mely 2018-ban az előrejelzések szerint 1,4%-os mértékű lesz.

5 százalékos munkanélküliségi ráta

„A G7 országokban a munkanélküliségi ráta az előrejelzések szerint a 40 éve tapasztalt legalacsonyabb szintű lesz, ami 5 százalékot jelent, körülbelül 19 millió munkavállalót érintve. A világ népessége pedig idén várhatóan a legkisebb mértékben (80 millió fővel) nő 1950 óta. Minden tíz emberből kilenc Afrikában vagy Ázsiában fog megszületni” – mondta Osztovits Ádám, a PwC Magyarország Üzleti tanácsadás üzletágának vezető partnere. Egyes, korlátozott szabad kapacitással rendelkező fejlett gazdaságokban a bérek szerény mértékben növekedni fognak, de a válság előtti szinteket nem érik el – tette hozzá a szakember.

„Kína, a világ vásárlóerő-paritás alapján legnagyobb gazdasága, a korábbitól lassabb, de a várakozásoknak megfelelő 6-7 százalékos növekedést mutathat fel 2018-ban. A Kínától gyorsabb ütemben növekvő 17 gazdaság közé tartozik majd India, Ghána, Etiópia és a Fülöp-szigetek, ami szélesebb körű növekedést jelez Afrikában és az ázsiai gazdaságokban. Elemzésünk szerint ebben az évben a tíz leggyorsabban növekvő gazdaság közül nyolc afrikai lehet” – tette hozzá Polacsek Csaba, a PwC Magyarország Üzleti tanácsadás üzletágának partnere.

A vállalatoknak azonban figyelemmel kell kísérniük néhány olyan lefelé mutató kockázatot, mint a Brexit tárgyalások alakulása, a nagyobb gazdaságokban tartott kulcsfontosságú választások és az egyes réspiaci ágazatokban jelentkező protekcionista tendenciák.

 

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

A leghasznosabb, leginspirálóbb people management tartalmak február 13-án, hogy a 2019-es éved még sikeresebb legyen!

A HRKOMM Award 2018 nyertes pályázatainak bemutatása február 20-án.

Február 28-án a gép előtt, az oktatóval együtt, a saját accountunkra belépve közösen végigvesszük, hogy adjunk fel hirdetést a Facebookon és az Instagramon.

hirdetés