hirdetés
hirdetés
hirdetés

Munkavégzés mínuszokban

Plusz pihenőidő, forró tea és sapka is jár a hidegben dolgozóknak

A napokban akár -15 Celsius-fokra is lehűlő levegő kritikus helyzetben már az emberi életre is veszélyes hőmérséklet. Nem csoda, hogy a hideg időben végzett munkára külön jogszabályok vonatkoznak, így például vannak olyan csoportok, akiknek egyenesen tilos nagy hidegben dolgozniuk. Ezen felül a munkavállalóknak az extra pihenőidő mellé, forró, ízesített teát is szolgáltatni kell, egyéni ivópoharakban – figyelmeztet a HRCENTRUM.

A csontig hatoló hidegben a munkavégzés is könnyen veszélyessé válhat. Nem is csoda, hogy a hatályos jogszabályok különböző előnyöket biztosítanak a munkavállalóknak, és kötelezettségeket rónak a munkaadóra.

A munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálatáról és véleményezéséről szóló rendelet szerint például fiatalkorú nő és férfi egyaránt, valamint várandós dolgozó hideg vagy váltakozóan hideg és meleg munkakörnyezetben munkát nem végezhet.

Nem mindegy, hidegben vagy melegben dolgozunk. De mi számít hideg munkahelynek?

Hideg munkakörnyezetben ráadásul nemcsak a várandós anyákra, de a nemrégen szült dolgozókra és a szoptató anyákra is vonatkozik a tiltás. Azt pedig, hogy mi számít hideg munkahelynek, a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről című rendelet rendezi.

Ezek alapján fő szabály szerint az számít hideg munkahelynek, ahol "a várható napi középhőmérséklet a munkaidő 50 százalékánál hosszabb időtartamban, szabadtéri munkahelyen a +4 °C-ot, illetve zárttéri munkahelyen a +10 °C-ot nem éri el". A hatályban lévő jogszabály szerint, ha a munkavégzésünk helye hideg munkahelynek minősül, akkor jogunk van óránként legalább öt, de legfeljebb tíz perc pihenőidőhöz.

Kell a védőital!

Ez azonban korántsem azt jelenti, hogy ha abbahagyjuk a munkát, akkor fagyoskodhatunk, mert a rendelet meghatározza azt is, hogy "a munkavállalók részére tiszta levegőjű, kellő megvilágítású, szükség esetén fűthető" helységet kell biztosítani pihenőhelyként." Ezen felül a munkavállalók részére hidegnek minősülő munkahelyen 50°C hőmérsékletű teát kell kiszolgáltatni. A tea ízesítéséhez a (9) bekezdésben előírtak figyelembevételével cukrot, illetve édesítőszert kell biztosítani - határoz a rendelet, ami szerint a "védőital és a tea elfogyasztásához legalább a dolgozók létszámát elérő mennyiségben, személyenként és egyéni használatra kiadott ivópoharakról kell gondoskodni. A védőital, valamint a tea készítése, tárolása, kiszolgálása a közegészségügyi követelmények betartása mellett történhet."

Ezzel a hideg környezetben való munkaszabályozásnak még nincs vége, a munkavállalók munkahelyen történő egyéni védőeszköz használatának minimális biztonsági és egészségvédelmi követelményeiről szóló rendelet hőmérséklet okozta veszélyként határozza meg a hideget, és "esőben vagy hideg időben végzett szabadtéri munkák" esetére vízhatlan öltözék biztosítását írja elő.

A szabályok nem csak a kültéri munkavégzésre vonatkoznak

A vízhatlan öltözéken túl pedig egyéni kockázatértékelés alapján más védőöltözékekre (például sapkára, sálra vagy kesztyűre) is szükség lehet, melyeket szintén biztosítani kell a munkavállaló számára. Ezzel együtt hideg időben korántsem csak a kültéri munkavégzésre vonatkoznak szabályok, a korábban már bemutatott munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló rendelet  szerint a zárt térben lévő munkahelyeken, a biztosítandó hőmérséklet télen

  • szellemi munka esetén 20-22 fok,
  • könnyű fizikai munka esetén 18-20 fok,
  • közepesen nehéz fizikai munka esetén 14-18 fok,
  • nehéz fizikai munka esetén pedig 12-14 fok.

Nem ok nélküli a szabályozás szigora: ilyen veszélyekkel jár a kihűlés

Nem csoda, hogy a hideg időben történő munkavégzésre ilyen komoly szabályokat határoz meg a hazai jog, hiszen ha kellősen sokáig tartózkodunk hidegben megfelelő ruházat nélkül, könnyen összeszedhetünk különböző, hideg okozta megbetegedéseket. A webbeteg szerint már a -14 fokos környezet is halállal végződő lehűléshez vezethet.

Ehhez persze drasztikus körülményeknek kell történnie, ám a kihűlés egyéb formái, illetve a fagyási sérülések nem megfelelően végzett hideg munkakörnyezetben is megtörténhetnek. A hidegben az ujjaink, a lábujjaink és az orrunk van kitéve a legnagyobb veszélynek, ugyanis ezeken a területeken nincs nagyobb mennyiségű izom, melyek melegíthetnék e szerveinket.

Ezen felül még tetézi is a bajt, hogyha csökkenne a testünk hőmérséklete, akkor a szervezetünk az életfontosságú belső szerveink melegen tartására koncentrál, így csökken a végtagjaink vérellátása. A lábaink és a kezeink amúgy is hamarabb hűlnek ki, mivel a testünk többi részénél nagyobb a hőleadásuk, ráadásul nagyobb eséllyel is érintkeznek a hideggel vagy hideg felületekkel.

(forrás: Pénzcentrum)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés
hirdetés