hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bérszakadék

Pert nyert a női munkatárs, aki hetedannyit kapott a munkájáért, mint férfi kollégája

302 millió forintnyi elmaradt bér átutalására kötelezték a BBC-t, miután kevesebbet fizetett egy női műsorvezetőnek – számol be a Qubit.

A brit közszolgálati televízió, a BBC több betelefonálós közéleti műsort is kínál nézőinek. Ezek közül a hírekre szakosodott, 1990 óta futó Newswatch (Hírfigyelő) című programot évekig az indiai származású, Londonban született Samira Ahmed vezette.

A jelentős nézettséget produkáló, mindenki megelégedésre végzett munkájáért azonban jóval alacsonyabb bérezésben részesült, mint a szintén a nézőkkel folyatott párbeszédre épülő Points of View (Nézőpontok) című, szintén a BBC-n futó közéleti vitaműsort moderáló férfi kollégája.

Míg a Points of View egy-egy adásért Jeremy Vine 3 ezer font díjazásban részesült, Ahmed csupán 440 font honoráriumot kapott.

Érv: a (férfi) elődje is ennyit keresett...

Ahmed a Nagy-Britanniában 2010-től hatályos, a nemek közötti szocioökonómiai egyenlőtlenséget felszámolni kívánó egyenlőségi törvényre hivatkozva kereset nyújtott be, arra hivatkozva, hogy ugyanazon munkáért jóval kevesebb bért kapott, mint férfi műsorvezető kollégája, csak azért, mert ő nő.

A BBC a perben azzal érvelt, hogy Ahmed egészen más munkát végzett, mint Vine, az ismertsége pedig jóval kisebb volt, mint a Points of View műsorvezetőjéé, emellett pedig ugyanannyit keresett, mint a Newswatchot vezető férfi elődje, Raymond Snoddy – írta a Guardian.

Nem fellebbeznek

Ám a pénteken közzétett ítéletben a bíróság helyben hagyta Ahmed keresetét, kötelezve a BBC-t az elmaradt 770 ezer font (átszámítva 302 millió forint) kifizetésére. A brit közszolgálati csatornának várhatóan hasonló perek sorával kell szembenéznie. A BBC megfontolja az ítéletet, egyelőre nincs hír fellebbezésről.

Az egyenlő fizetésekért indított brit #PayMeToo mozgalomról bővebben itt olvashattok. A mozgalom felhívja rá a figyelmet, hogy az Egyesült Királyságban a cégek 78%-a több fizetést ad a férfiaknak, és úgy gondolják: ideje, hogy mindenki tisztában legyen ezzel, majd felvegye a harcot ellene.

(forrás: Qubit)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra február 27-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

Hozd a laptopod! – Facebook és Instagram tréning HR-eseknek, lépésről lépésre, március 12-én!

Mit tehet az ember a környezetért a saját munkahelyén - és hogyan tegye mindezt a vállalati kultúra részévé? Gyakorlati tippek, információk a témában.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop április 2-án, limitált létszámmal.

SAVE THE DATE Vezetés és pszichológia konferencia április 28-án!

hirdetés