hirdetés
hirdetés

Utánpótlásnevelés

Összetettebbé és izgalmasabbá váltak a műszaki szakmák

Az ipari és környezeti változások utánpótlás-nevelés szempontjából kihívások elé állítják a műszaki szakmát, hiszen a digitalizáció okán egyre szélesebb szaktudásra van szükség. A vállalatok különböző aktivitásokkal, programokkal teszik vonzóvá a fiatalok számára a műszaki pályát, de valós megoldást a cégek, a szakmai szervezetek, valamint a pályaválasztás előtt álló fiatalok közötti párbeszéd jelenthet a szakemberhiány kérdésében. A Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) szervezésében immár ötödik alkalommal megvalósuló Mi a pálya? Műszaki pályaválasztó fesztivál országos roadshow formájában ismerteti meg a kapcsolódó szakterületeket, a lehetőségeket a fiatalokkal, interaktív módon edukálja a diákokat, valamint összehozza az érdeklődőket a vállalatok szakembereivel.  

Modernizáció, digitalizáció, okos megoldások alkalmazása. A fejlődés, az új műszaki technológiák kivitelezése megfelelő mennyiségű és minőségi tudással rendelkező szakembert igényel, akiknek megszólítása és megtartása komoly feladatot ró a vállalatokra, valamint a szakmai szervezetekre. A jövőbe mutató iparági összefogás elengedhetetlen a szakemberhiány kezeléséhez, ezért a MEE a nagy energiapiaci szereplők, a kkv-k, továbbá az oktatási intézmények támogatásával immár ötödik éve rendezi meg „Mi a pálya? Műszaki Pályaválasztó Fesztivál” című rendezvénysorozatát, ami évente 11.000 fiatalnak segít a pályaorientációban. 

„Pár éve még azt gondoltuk, hogy elegendő szakember van a pályán, azonban fel kell ismernünk, hogy valójában nem, mivel a műszaki szakmák rendkívül erős és gyors fejlődésen mennek keresztül. Ma már pl. egy villanyszerelő nem csak falat vés és vezetéket húz a falba, ennél sokkal komplexebbek a feladatai. Számítógéppel keresi a hibát, olvassa le a fogyasztásmérőket, drónt és hőkamerát használ. Fontosnak tartom, hogy a pályaválasztás előtt állók lássák, mennyire izgalmasak és sokrétűek a műszaki területhez köthető szakmák. Emellett az egyik leglényegesebb, hogy érezzék, számunkra Ők a legfontosabbak, lássák, milyen széles spektrumon kínálunk lehetőségeket, amelyekből megtalálhatják a számukra leginkább tetsző szakterületet” – mondta Gelencsér Lajos, a MEE elnöke. 

A megfelelő képzéshez és mentoráláshoz hozzátartozik, hogy a leendő szakemberek még pályaválasztás előtt bepillantást nyerjenek abba, mit jelent egy-egy foglalkozás a mindennapokban. A Mi a pálya? mellett az NKM, a MEKH, a MAVIR és az ELMŰ önálló programokon keresztül kívánja bemutatni az érdeklődőknek, mit nyújthat számukra egy adott műszaki pálya. 

A MEKH az Energiakövet elnevezésű programjának keretében természettudományos tárgyakat hallgató egyetemistáknak biztosít lehetőséget arra, hogy felhívják a jövő generációinak figyelmét az energiatakarékosság, az energiatudatosság fontosságára, hiszen minél több a jövőért tenni akaró fiatal, az elkötelezett szakember, annál inkább válik fenntarthatóvá a fejlődés. 

Az NKM a 8 éve indult Jedlik Ányos képzési program égisze alatt fiatal villanyszerelőkből képez speciális hálózati szerelőket fél éves időtartamban, 260 órában, két nap tantermi foglalkozással, 3 nap terepmunkával. Tóth József, az NKM Áramhálózati Kft. ügyvezetője megerősítette, hogy első pillanattól kezdve saját kollégaként tekintenek a résztvevőkre, ami elengedhetetlen a kölcsönös megbecsülés kialakításához. Ebben az évben már a 100. fiatal szerelő végez a programban.

A MAVIR a különböző korosztályok számára más-más mélységben nyújt megismerkedési lehetőséget a villamosenergia-szolgáltatással. A vállalat toborzó programjának egyik elemeként vesz részt az eseményen, valamint Mester Programjával szólítja meg a szakképzésben tanuló korosztályt. Bencsik Tibor, a MAVIR ZRt. üzemviteli igazgatója a rendezvényen kiemelte, hogy a képzés mellett a kiváló munkakörülmények, a munkabiztonság, ezenkívül a fiatalokat országszerte befogadó munkacsoportok kulcsfontosságúak a potenciális szakemberek megnyerésében. 

„Vélhetően a hat állomásos, országos roadshow hatására is egyre magasabb a műszaki szakmákat választó diákok száma. Szeretnénk, ha ez a tendencia tovább folytatódna. Az ELMŰ arra törekszik, hogy pályaorientációs programjaival minden korosztállyal kapcsolatot teremthessen. Ezt többek között nyílt napokkal, osztálykirándulások szervezésével, Szakmák éjszakája programokon való részvétellel és nyári gyakorlatok biztosításával érjük el. Három műszaki egyetemmel szorosan, több területen együttműködve szólítjuk meg a felsőoktatásban résztvevőket” – tette hozzá Fodor József, az ELMŰ Hálózati Kft. ügyvezetője.

Az eseménysorozat szeptember 24-én, Budapesten vette kezdetét, november végéig pedig Miskolcra, Pécsre, Győrbe, Szegedre és Debrecenbe látogat el a pályaválasztó roadshow. 

 

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Az élet megállt ugyan, de a toborzás nem: bizonyos ágazatokban ugyanúgy kellett a munkaerő, a kampányok, kiválasztások és interjúk ugyanúgy folytak tovább az elmúlt egy évben is, mégis rengeteg dolog változott. Ennek tanulságait foglaljuk össze május 20-án!

Várjuk a legjobb tartalomalapú megoldásaitokat a Content+Marketing versenyünkre és influencer kampányaitokat az INFLU-ra! Nevezési határidő: 2021. május 21.

Olyan szolgáltatókat kértünk fel előadónak, akik elevator pitchszerűen, max. 10 percben válaszolnak az alábbi kérdésre: „Te most miben tudnád segíteni egy HR-es munkáját?”

hirdetés