hirdetés
hirdetés
hirdetés

TEDxWomen 2018

Odatették magukat: 22 különleges vallomás arról, hogy mit jelent ma nőnek lenni

A magánéletben és a munkahelyen sem lehet egyértelmű választ adni a „Mit jelent ma nőnek lenni?” kérdésre, a változatos egyéni válaszokból azonban mégis kirajzolódhat valamiféle egységes kép. Tenni akarás, szenvedély, hit és erő: ezek a kulcsszavak kötötték össze november 30-án a TEDxLibertyBridgeWomen előadóinak – többségükben sikeres nőknek, néhány férfi előadóval kiegészülve  történeteit.

Mit jelent ma nőnek lenni? Erre a kérdésre keresték és adtak különféle válaszokat a TEDxLibertyBridgeWomen konferencia előadói. Nők és férfiak, 22 ember, akik valamely területen nagyot alkottak, akik hatással vannak, akikre érdemes figyelni. Saját szakterületük legjobbjai, akik képesek inspirálni, ugyanakkor nem félnek feltárni és megosztani félelmeiket, sérüléseiket, legszemélyesebb gondolataikat, megmutatva, hogy sikereik mellett ezek is gyökereik, történetük, személyiségük részét képezik.

Szuperül csinálod, de lehetne még jobban” – Az önelfogadás és érvényesülés kérdései

A konferenciát Tisza Kata író előadása nyitotta erős felütéssel: „szeretni és elfogadni magad csak a saját igazságodban tudod. A hazugság méreg, ami a bőr alá hatol, a tartós hazugság pedig függőséget okoz” – osztotta meg gondolatait praxisában előforduló esetekre, kutatásaira alapozva, átszőve saját tapasztalataival. „Szuperül csinálod, de lehetne még jobban” – a környezetétől kapott visszajelzéssel indította történetét dr. Fekete Andrea kutatóorvos, aki sokáig azt hitte, akkor lesz szerethető, ha mindenben megfelel a külső elvárásoknak. Idővel azonban rájött, hogy az egyedüli mérce saját maga, és ma nőként, családanyaként és kiváló szakemberként egyaránt érvényesül az alapvetően férfiak által uralt tudományos környezetben.

Tisza Kata előadása – A képre kattintva galéria nyílik!

18 éves vagyok, kitűnő tanuló, több nyelven beszélek, modellként is dolgozom. A sikertörténet mögött rengeteg kétség és küzdelem áll. Hét éves korom óta naponta ért bántalmazás az iskoláimban.” A saját startup vállalkozásának sales vezetőjeként is sikert sikerre halmozó Fürjes Juli hatalmas bátorságról tett tanúbizonyságot, amikor a közönség elé állva osztotta meg saját keserű élményeit. Az iskolai bántalmazásról méltatlanul keveset tudunk, talán az ő története mindannyiunkat fogékonyabbá tesz, és cselekvésre késztet, ha a bullying legenyhébb formájával is találkozunk.

Meglepő vallomások: még Soma Mamagésának is küzdelemmel járt az önelfogadás

A Falbontók szekció egyik legerősebb üzenete De Coll Ágnes emberkereskedelmi szakértő előadásában fogalmazódott meg, aki az áldozatok támogatásával, védelmével, megmentésével küzd az emberkereskedelem ellen. “Szeretném, hogy az emberek lássák a valóságot, ami körülveszi őket, és tegyenek azért, hogy mindenki szabadon élhessen. Már az is sokat segít, ha csak beszélnek róla” – fogalmaz Ágnes. Borbély Alexandra, Európa legjobb színésznője személyes, fontos témával állt a közönség elé. A színésznő a szlovák-magyar kettős identitásából fakadó kérdéseket, útválasztókat, küzdéseket tárta fel saját megélésein keresztül.

Kevesen gondolnánk, hogy Spitzer Gyöngyi, Soma Mamagésa – mint oly sok nő – maga is küzdött az önelfogadással: „16 évesen leültem, és 64 testi hibámat számoltam meg. Nagyon sokáig életem egyik fő feladata önmagam meggyógyítása, megszeretése volt. Csak 40 éves korom fölött állt össze a kép, mire volt jó, hogy ennyi fájdalmat, nehézséget hoztam a nőiségemből, női létemből és ezzel párhuzamosan kezdtem el meglátni, hogy mennyi harag, fájdalom és sérelem van bennünk nőkben az elmúlt több ezer év patriarchális időszakából.” Előadását a nők tisztulása, öröme, önszeretetének vezérfonala vezette. A színpadon két karakteres férfi előadó is helyet kapott: Doffek Gábor, a „Frontember megmondja" blog szerzője, aki férfiszemmel figyeli a nők együttműködését és kommunikációját, kívülállóként és a férfiak szempontjából világított rá a nők egymás közti versengésére, míg Bikás Zoltán, a „Punkzdad” bloggere az apaság pillanatképeiből adott humoros ízelítőt.

Soma Mamagésa: "Nagyon sokáig életem egyik fő feladata önmagam meggyógyítása, megszeretése volt."

Előadóként lépett a színpadra Benkő Fruzsina emberi jogi aktivista, aki hátrányos helyzetű gyermekeken hivatott segíteni, és a nulláról épített fel egy csapatot és egy egész segítő hálózatot; Koszti Zsuzsó filmrendező, aki azt kutatja, hogyan szivárog be életünkbe észrevétlenül a mesterséges intelligencia, és előadásában arra a kereste a megoldásokat, hogyan maradhatunk emberiek a technológia vezérelte világban; Dr. Balázsi Katalin, aki a Nők a Tudományban Egyesület elnökeként társadalmi feladatának tekinti a fiatal nők, lányok figyelmét felhívni a hagyományosan férfiasnak tartott kutatói és mérnöki pályák szépségére és vonzerejére; Horogh Petra építészmérnök, aki a co-housing lakhatási formáról beszélt előadásában; Sződy Judit laktációs tanácsadó, aki a gyógyító kapcsolatokról osztotta meg gondolatait; Mester Dóra Djamila, aki testünk, szexualitásunk, kapcsolataink megismerésére buzdított; Brezina Kinga, aki a Nia varázslatos világát tárta fel; valamint Laposa Julcsi népzenész, aki népi kultúránk világába kalauzolta a közönséget.

Érdemi gondolatcserére ösztönöztek az egymástól elszigetelt női közösségek között

A tartalmas, mély gondolatok befogadását az előadások között bemutatott művészi produkciók tették könnyebbé a nézők számára: tangó, jazz-szaxofon, fényszínház - és voltak interaktív előadások is, ahol a közönség bekapcsolódott a mozgásba, közös népdaléneklésbe. Az előadások videói hamarosan elérhetők lesznek az esemény közösségi csatornáin.

Ötletgazda-alapítók: Bite Barbara business coach és Szabados Andrea vezetői coach

Az ötletgazda-alapítók, Szabados Andrea és Bite Barbara célja a TEDxLibertyBridgeWomen rendezvény évenkénti megrendezésével az, hogy valódi platformot adjanak, hidakat és kommunkációs csatornákat képezzenek a szigetszerűen működő női közösségek között, támogatva és elősegítve ezzel az érdemi gondolatcseréket, az együttműködéseket közösségi és egyéni szinten egyaránt. A 2018-as TEDxWomen szervezői, előadói és közössége világszerte azt üzente mindannyiunknak: Tegyük oda magunkat!

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés
hirdetés