hirdetés
hirdetés

Munkajog

Nyugdíjba vonul egy dolgozód? Mostantól erre ügyelj!

Fontos jogszabályváltozásra hívja fel a figyelmet a Munkajogi Blog: már nem kell kiléptetni a dolgozót, ha nyugdíjassá válik. De mit jelent ez pontosan a munkáltató számára?

A munkáltatók az elmúlt pár évben megszokhatták, hogy azt a munkavállalót, aki nyugdíjat kíván igénybe venni, „kiléptetik” (majd esetleg tovább foglalkoztatják nyugdíjasként). A jogszabály ugyanis úgy szólt, hogy öregségi nyugdíjra az jogosult, aki a megfelelő korhatárt betöltötte, megfelelő mértékű szolgálati idővel rendelkezik, és azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi teljes nyugdíjat megállapítják, biztosítással járó jogviszonyban – például munkaviszonyban – nem áll. (Hasonló szabály érvényesült a „nők kedvezményes 40 éves” nyugdíjjogosultságával kapcsolatban is.)

A változás

Idén nyáron módosult a jogszabály, és a nyugdíj megállapításának 2018. július 26-tól immár nem feltétele, hogy ne álljon fenn biztosítási jogviszony. A módosítás indokolása szerint ezen változás „célja, hogy a biztosítási jogviszony – akár egy napra történő – megszüntetésével járó adminisztratív terheteket levegyék a biztosítottakról”.

Tehát július 26-a óta nem szükséges a munkavállaló munkaviszonyának megszüntetése: a nyugdíj igénybevételéhez elegendő a korhatár betöltése és a szolgálati (jogosultsági) idő megléte is.

A jogszabályváltozás felveti azt a gyakorlati kérdést is, hogy ha nem szükséges a munkaviszony megszüntetése a nyugdíj igénybevételéhez, akkor a munkáltató honnan értesül arról, hogy a dolgozója immár nyugdíjas? Ennek jelentősége lehet ugyanis a munkaviszony megszüntetése kapcsán: a felmondást nem kell indokolni, és végkielégítés sem jár.

Jóhiszeműség, tisztesség, kölcsönös együttműködés

A választ a munkajogi alapelvek alkalmazásával találjuk meg: egyrészt, a munkaviszonyban a feleknek a jóhiszeműség és tisztesség elvének megfelelően kell eljárni, továbbá kölcsönösen együtt kell működni, és nem lehet olyan magatartást tanúsítani, amely a másik fél jogát, jogos érdekét sérti. Másrészt mind a munkáltató, mind a munkavállaló kötelesek egymást minden olyan tényről, adatról, körülményről vagy ezek változásáról tájékoztatni, amely a munkaviszony létesítése, valamint az Mt-ben meghatározott jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése szempontjából lényeges.

Ezért a munkavállalótól mindenképpen elvárható, hogy közölje munkáltatójával azt a tényt, hogy nyugdíjassá vált.

(forrás: www.munkajogiblog.hu)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

DIGITALIZÁLVA – ÚJ MEGOLDÁSOK SAVE THE DATE 07.23. 14:00

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

hirdetés