hirdetés
hirdetés

Parasztvakítás?

Nincs munkaerőhiány, de ha így folytatjuk, lesz – egy programozó figyelmeztetése

„Ok, ez a poszt már rendesen érlelődött bennem egy ideje, szerintem sok szakértőt igen zavar, hogy mekkora hülyeségeket és valótlanságokat ír a média a szoftverfejlesztőkről és az ő fizetésükrőlírja az Android Programjaim blog szerzője friss bejegyzésében. Az alábbiakban az ő gondolatainak összefoglalását olvashatjuk.

A blogger először is felhívja a figyelmet a témában született „kamu cikkekre”, amelyek többek közt olyan valótlan vagy minimum megkérdőjelezhető állításokat tartalmaznak, mint hogy „1.8 milliós fizetéssel is vadászni kell az informatikusokra”, vagy éppen „kismamák enyhítik az égető programozóhiányt”.

Ezek után leírja, hogy ő maga körülbelül 12 éves kora óta foglalkozik programozással, és 19 éves kora óta keres az ezen a területen megszerzett tudásával pénzt. Ma két évtizedes tapasztalattal a háta mögött az alábbi megállapításokat tudja tenni a témában megjelent, belinkelt cikkekkel kapcsolatban:

‒ Erősen túloznak, és a legmagasabb kategóriájú programozói fizetéseket veszik általánosnak, miközben a legtöbb senior se keres ennyit manapság Budapesten. Ő maga seniorként azt tapasztalja, hogy egy junior nettó fizetése 150-250 ezer Ft körül mozog (1‒2 éves tapasztalattal a háta mögött, országos szinten, és nem csak a multikat nézve). Egy medior átlagban nettó 300-400 ezer forint körüli fizetést kap kézhez, egy senior pedig itthon, bejelentve 500+ ezer nettót keres, de a fizetése ritkán éri el a 600-700 nettó tetejét.

Nem általában véve van munkaerőhiány, írja, hanem az olcsó munkaerőből van hiány. A cégek pedig ezt pár hónapos képzésekbe történő befektetéssel és a hirdetésekben valótlan bérek feltüntetésével próbálják áthidalni.

Amelyik cég nem tudja megfizetni az átlagos vagy drágább munkaerőt, az a cég nem életképes. Vagyis "nem sok joga van ahhoz, hogy az egész szakmát lehúzza, és beledöngölje a földbe".

Lehúzás, hogy az említett pár hónapos képzéses iskolák juniornak nevezik azokat, akik kikerülnek belőlük. Ő annak idején egy 2 éves képzésen vett részt, és azt 31 emberből 6 végezte el. Ez alapján „el tudom képzelni mennyi az az ember, aki ténylegesen végez és munkát is talál" ‒ írja. Az iskola mindeközben jól keres ezeken az embereken, a cégek pedig olcsó munkaerőt találhatnak. Ezzel viszont lenyomják a piaci árakat, amiből következően az ezzel foglalkozó egyre nehezebben tudnak megélni. Emiatt a valóban jó programozók arra kényszerülnek hogy külföldön keressenek lehetőségeket, és ez a tényleges munkaerőhiány kialakulásához vezet, mivel a jobb képességű munkaerő vagy külföldre megy, vagy egyszerűen csak nem vállal el már semmit itthon annyi pénzért, amennyit kínálnak neki.

‒ A legtöbb jó képességű, szabadságszerető ember már vagy réges-régen vállalkozik a fentiek miatt, vagy „külföldön tolja 8-ban, illetve ott vállalkozik, mert ebbe beleunt, és rájött, hogy egy szoftverfejlesztő több tíz év munkájának gyümölcseként sokkal többet meg tud keresni, mint napi 8-ban benn ülve helyhez kötötten”.

‒ Ezek a cikkek, amelyek szerint fiatal szülőket pár hónap alatt át lehet képezni programozóvá, valamint maguk az ezt kínáló képzések lealacsonyítják a programozói szakmát, hiszen valójában ennyi idő alatt nem lehet elsajátítani azt a tudást, amit más több éves és évtizedes tanulással és gyakorlással szerez meg (mint ahogy focistává sem képeznek át pár hónap alatt, és adnak aztán rögtön profi focistát megillető fizetést).

Ne nevezzünk senkit juniornak 4-5-6 hónap után, mert nem az. Ő saját magát onnantól kezdve hívta juniornak, hogy valós környezetben fejlesztett, vagy hobbiprojekt esetén minimum egy évet foglalkozott a projekttel.

‒ Gondolatait ezzel zárja: „Nem vagyok érdekelt abban, hogy bejárós munkatársnak jelentkezzek, így nincs félnivalóm a gondolataim miatt. Fel kéne vállalni még több szakmabeli embernek a gondolatait, és nyilvánosságra hozni, mert csak így tud fejlődni ez a szakma mind minőségben, mind pedig bérben. Köszönöm, hogy meghallgattatok. :)”

(forrás: Android Programjaim)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Február 4-én bemutatkoznak a HRKOMM Award 2020 nyertes pályázatai! Stay tuned! A programot folyamatosan frissítjük!

Milyen régi, új és régiúj, azaz a változásokkal együtt frissülő szolgáltatásokat tudnak nyújtani 2021-ben a HR-szolgáltatók? Február 16-án megtudhatjátok az év első szakmai rapid találkozóján!

Épülj, hogy építhess! – Alkalmazottpszichológia-tudás a hétköznapokra HR-eseknek, cégvezetőknek, coachoknak! Féléves képzés péntekenként: 10 oktatási nap + 9 konzultációs alkalom! 2021. februártól júliusig!

hirdetés