hirdetés
hirdetés

Felmérés

Nem hiszünk a járvány utáni jobb világ eljövetelében

Az Ipsos hetedik alkalommal végezte el év végi, Global Predictions nevű nemzetközi kutatását. A 31 ország bevonásával zajlott adatfelvétel a világ lakosságának következő évi, azaz 2021-es várakozásait vizsgálta. A magyarok saját életükre vonatkoztatva jobb évet várnak 2021-től, mint a tavalyi volt, ugyanakkor nem hisznek a járvány utáni jobb világ eljövetelében.

A legújabb kutatási eredményekre kétségtelenül nagy hatással volt a társadalmon végigsöpört világjárvány. Globális és hazai szinten is egyetértés van abban, hogy 2020 egy nehéz év volt. 10 lakosból átlagosan 9 érezte úgy, hogy országa, 4 lakosból 3 pedig, hogy önmaga és családja szempontjából is rossz évet zártunk.

ÁBRA: Mennyire ért egyet az alábbi állításokkal? (magyar felnőtt lakosság bázisán)

Hasonlóan magas, és egyben világátlagot meghaladó volt azon magyar felnőttkorúak aránya, akik 2021-től egy jobb évet várnak (84% szemben a 77%-os globális szinttel). A világgazdaságra vonatkozó várakozások hagyományosan pesszimistább képet mutatnak: míg a magyarok 45%-a szerint várható erősödés a 2021-es évtől, addig a világátlag 54% volt decemberben.

ÁBRA: Mennyire ért egyet az alábbi állításokkal? (felnőtt lakosság bázisán)

Az optimistább nemzetek közé jellemzően az ázsiai lakosok tartoznak, míg a másik végletet az európai országok képviselik, melyek közül Magyarország bizonyult leginkább bizakodónak a fenti szerény várakozással is.

ÁBRA: Mennyire ért egyet az alábbi állítással: A világ gazdasága erősebb lesz 2021-ben, mint 2020-ban volt? (felnőtt lakosság bázisán)

A globális értékekhez hasonlóan, a magyarok 46%-a tart egy új, hasonlóan veszélyes világjárvány kialakulásától. A koronavírus utáni élet alakulásáról a világátlagtól azonban eltérő véleményen vannak a magyarok.

ÁBRA: Mennyire ért egyet az alábbi állítással: A Covid-19 járványt követően az ország élete visszatér a normálisba (felnőtt lakosság bázisán)

A lakosság 46%-a hisz a vírus utáni élet normalizálódásában, és ezzel nemcsak Európában bizonyulunk a legoptimistábbaknak, de a világrangsorban is elöl szerepel hazánk. Már jóval kevesebb honfitársunk ért egyet a vírus pozitív hosszútávú hatásaival (18%), tehát azzal, hogy a válságnak köszönhetően a Föld végül egy jobb hellyé válik.

ÁBRA: Mennyire ért egyet az alábbi állítással: A világ végül jobbá válik a Covid-19 járvány következtében (felnőtt lakosság bázisán)

Gazdaságunk és társadalmunk várt átalakulása szintén nagy eltéréseket mutatnak az egyes országok és világrészek viszonylatában. A magyarok, akár a világ állampolgárainak többsége a társadalom kettészakadásában, és nem a felső és alsó jövedelmi csoportok közeledésében hisznek: míg hazánkban 57% ennek említése, a globális várakozások még pesszimistábbak (66%). Hasonlómód kevésbé tartunk a részvénypiacok összeomlásától (26% vs. 40%).

ÁBRA: Mennyire ért egyet az alábbi állításokkal? (felnőtt lakosság bázisán)

A nők és férfiak keresetének közeledése kevésbé valószínű a közeljövőben a magyarok szerint: minden ötödik honfitársunk tudta ezt elképzelni, szemben a közel kétszer akkora globális aránnyal (21% vs. 40%). A vizsgált országok közül nálunk pesszimistábban csak az izraeliek látják a nők helyzetét.

ÁBRA: Mennyire ért egyet az alábbi állítással: A nők a férfiakkal azonos fizetést fognak kapni azonos munkára (felnőtt lakosság bázisán)

Ami az emberiség jövőjét illeti, a magyarok kevésbé hisznek a világméretű katasztrófákban, így például egy aszteroida becsapódásában, a földönkívüliek Földre szállásában vagy az emberiség kipusztulásában, mint a világátlag. Honfitársaink harmada tudja elképzelni, hogy hozzánk hasonlóan fognak kinézni, beszélni, gondolkodni a robotok, és a lakosság mindössze hatoda valószínűsíti az emberek klónozásának legalizálását a közeljövőben. A nemzetközi tanulmány összefoglalója számos egyéb területre, így a 31 ország részletes eredményeire is kitér.

(forrás: Ipsos)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Épülj, hogy építhess! – Alkalmazottpszichológia-tudás a hétköznapokra HR-eseknek, cégvezetőknek, coachoknak! Féléves képzés péntekenként: 10 oktatási nap + 9 konzultációs alkalom! 2021. februártól júliusig!

Ugyan az oltások megérkezésével már valamennyire látszik az alagút vége, ez nem jelenti azt, hogy 2021 még ne a változásokról, a rezilienciáról vagy a rugalmasságról szólna. Mely tulajdonságok mellesleg vírus nélkül is csak előrevisznek. Mit tudnak ehhez hozzátenni a HR szolgáltatók?

A nyitás közeledtével egyre többen már az irodai visszatérést tervezik. Tarts március 25-én velünk, járjuk együtt körbe a különböző hibrid megoldásokat: mit tanultunk, mit engedünk el, mit tartunk meg – minden ami a munkavégzés környezetére vonatkozik.

hirdetés