hirdetés
hirdetés

Tegyük meg amit lehet, mielőtt túl késő

Koronavírus: ezért kell MOST cselekedni

Nehéz eldönteni, hogy milyen intézkedéseket hozzunk a koronavírussal kapcsolatban. Várjunk több információra? Vagy tegyünk valamit már ma? De mégis mit? Tomas Pueyo írásának összefoglalója, mely már több nyelven is megjelent fordításban és közel 12 millió embert ért el 48 óra alatt.

Természetes, ha kételyek jelennek meg bennünk ebben az időszakban: mi lesz, ha túlreagálom a helyzetet? Mi lesz, ha az emberek kinevetnek? Nem lenne jobb, ha mások tennék meg az első lépéseket?

Azonban 2-4 héten belül, amikor előfordulhat, hogy a teljes világ leáll, néhány nap is számíthat, amikor szociális távolságot tartottunk, nem mentünk tömegbe... ezzel embereket menthetünk. Ekkor már nem fognak minket kritizálni, sokkal inkább: meg fogják köszönni, hogy így tettünk.

Sokkal több a valós eset, mint amennyiről éppen most tudomásunk van

Kínában az esetek száma exponenciálisan növekedett, egészen addig, amíg az ország szigorúbb intézkedéseket nem hozott és lezárta az érintett területeket. Jelenleg azonban már világjárványról beszélünk, amelyet senki sem állíthat meg. Több tucat országban növekedik az esetszám, főként Nyugat-Európában.

Ha meg akarjuk érteni, hogy mi fog történni és hogyan lehet ezt megakadályozni, azokra az esetekre érdemes rátekinteni, amelyek már átmentek különböző fázisokon: például Kínára vagy Olaszországra.

Valójában a megbetegedések sokkal hamarabb kezdődnek, mint amikor arról tudomást szerzünk. Az ábra mutatja szürke színnel, hogy mennyi megbetegedés volt egy adott időszakban és a narancssárga pedig azt, hogy abból mennyi esetről szereztek tudomást éppen akkor. Például január 21-én az újonnan diagnosztizált esetek száma 100 volt, a valóságban 1500 esetet lehetett volna számon tartani aznap, azonban ezekről akkor még nem tudtak. Erre a számra akkor derül fény, amikor megkérdezik a betegeket, hogy mikor jelentkeztek először a tüneteik. Január 23-án lezárták Vuhant, ekkor 400 esetről tudtak, ez a szám valójában ekkor már 2500 volt. A tartomány lezárása után a valós esetek száma elkezdett csökkeni.

Eközben Dél-Koreának, Olaszországnak és Iránnak egy teljes hónapja volt, hogy tanuljon Kína tapasztalataiból, de nem tették. Hasonló exponenciális növekedés kezdődött el.

Dél-Korea például az első 30 esetig úgy tűnt, meg tudják fékezni a koronavírust. A 31. páciens azonban rengeteg embernek átadta a vírust. Ez azért történt így, mivel a vírus már azelőtt fertőz, hogy az emberek tüneteket mutatnának. 

Washington államban a vírus észrevétlenül terjedt. Itt kezdetben csak 3 esetről tudtak, akikből az egyik el is halálozott. A 3 felfedezett eset mögött valójában több ezer valós eset állt.  

Gondoljunk csak arra, hogy amikor Vuhan 444 esetről tudott, az valójában 27-szer több volt, azaz 12.000 eset, amiről csak később szereztek tudomást. Ennek alapján, ha Franciaország 1400 esetről tud, ez akár több tízezer is lehet... Vuhan ennyi regisztrált esettel – mint ami az Egyesült Államokban, Spanyolországban, Franciaországban, Iránban, Németországban, Japánban, Hollandiában, Dániában vagy Svájcban van - már karanténban volt.

Minél előbb cselekszünk, annál kisebb lesz a baj 

Jelenleg a WHO szerint a halálozási ráta 3.4%. Ez azonban adott országtól is függ: Dél-Koreában ez 0.6%, Iránban 4.4%. A halálozási arány kiszámításának két módja lehet: a halálozás/összes eset vagy a halálozás/lezárt esetek száma. A felkészült országok halálozási aránya 0,5 % (Dél-Korea) – 0,9% (Kína többi része). A túlterhelt országok halálozási aránya 3-5% között mozog. Tehát minél előbb cselekszünk, annál kevesebb lehet a halálozási arány, ez a szám akár 10-szer alacsonyabb is lehet. 

Kb. az esetek 20%-a igényel kórházi ellátást, 5%-át intenzív osztályon kezelik, 2.5% nagyon sürgős segítséget igényel, például lélegeztető gépeket. A probléma az, hogy lélegeztetőgépeket előállítani és vásárolni nem egyszerű, korlátozott mennyiségben állnak rendelkezésre. 100.000 esetnél 20.000 embernek kell kórházi ellátást biztosítani, 5000 embernek van szüksége intenzív osztályon való ellátásra, és 1000 lélegeztetőgépre van szükség. És mindez „csak” 100.000 esetnél.

Az egészségügyi dolgozók órákat töltenek egyetlen maszkban, mert nincs belőlük elegendő. Műszakok már nem léteznek, a dolgozók előbb-utóbb kimerülnek. Nyugdíjas egészségügyi dolgozókat hívnak vissza, hogy fedezzék az igényeket és nővéreket tanítanak be, amilyen gyorsan csak lehet. Mindig mindenki ügyeletes. Ez addig megy így, amíg ők is le nem betegszenek. Ennek a bekövetkezése sajnos nem nehéz, mert nincs elegendő védőfelszerelés, ráadásul túl is vannak terhelve. Ha elkapják a vírust, 14 napig karanténban kell lenniük, addig pedig kiesnek a „szolgálatból”. 

Ha túl sok embernek van szüksége lélegeztetőgépre és nincs elég, dönteni kell arról, ki kapjon – mesélte egy olasz orvos. 

Nos, ezért kell mielőbb intézkedni, hogy az alacsonyabb halálozási ráta legyen jellemző, ne a magasabb, 4% körüli.

Mit tehetünk tehát? 

Ez már pandémia, azonban képesek vagyunk befolyásolni és mérsékelni. Ha a fertőzöttek száma alacsony marad, az egészségügyi rendszer nem roppan bele, és bizakodhatunk abban is, hogy mielőtt elszabadulna a járvány, a lakosság nagy része megkaphatja a védőoltást. Tehát a megbetegedések számát el kell tolni, amennyire csak lehet.

Van egy egyszerű dolog, amit mindenki meg tud tenni: ez pedig a szociális távolság megtartása. Ha visszaemlékszünk a vuhani esetre, onnantól, hogy bezártak mindent és az emberek lényegesen kevesebbet érintkeztek, az esetek száma elkezdett csökkenni. Jelenleg a tudomány állása szerint a vírus 2 méteren belül terjed, ha valaki köhög. Ellenkező esetben a cseppek a földre esnek és nem fertőznek meg minket. A vírus képes azonban túlélni különböző felületeken is, úgy mint fémen, kerámián és műanyagon, akár 9 napig is. Tehát a kilincsek, asztalok is képesek terjeszteni a vírust. 

Ebből következik tehát, hogy mindenki, aki csak teheti, maradjon otthon. Minél korábban rendelnek el korlátozó intézkedéseket (mint az iskolák, üzletek, vállalatok, tömegközlekedés) bezárását, annál rövidebb ideig lesz erre szükség és annál kevesebb ember fog megfertőződni. Lehet, hogy most panaszkodunk, de később hálásak leszünk ezért. 

Ha például egy vállalatnál 100 dolgozó van, akik napi szinten használják a tömegközlekedést és az országban már vannak fertőzöttek, nagy eséllyel köztük is van már hordozó. Ugyanez igaz az iskolákra és az egyéb intézményekre is.  

A járvány kontrollálására több lehetséges forgatókönyv is létezik, kezdve a megelőzéssel és végül a felszámolással, azonban ezekhez már késő. Az ilyen esetek szintjén a két lehetséges alternatíva a korlátozás és az enyhítés. Ha továbbra is bizonytalanságot okoz ez az álláspont, mert senki nem mutat tüneteket, akkor gondoljunk arra, hogy a fertőzések 26%-a kezdetben nem mutat tüneteket.

Törekedni kell az esetek felderítésére, izolálására. Szingapúrban, Tajvanon vagy Japánban például nagyon hamar korlátozták az országba való beutazást, elkülönítették a betegeket, vizsgálták a kontaktjaikat, karanténba helyezték őket, védőfelszereléseket biztosítottak az egészségügyi dolgozók számára. Így nem kell leállnia a gazdaságnak ahhoz, hogy megfékezzük a járvány terjedését. 

A várakozás költségei

Talán félelmetesnek tűnhet még ma döntéseket hozni: home office-ba küldeni a kollégákat vagy a lakásban maradni, amennyit csak lehet, ám minden egyes nap sokat számít. Ha még egy nappal tovább várunk, akár 40%-al is magasabb lehet az esetszám a közeljövőben! Minden nap számít és minden egyes nap, amikor emberek közé megyünk, a potenciális esetek száma exponenciálisan növekedhet.

Oszd meg Te is, hogy minél több emberhez eljusson!

 

Novák Dóra, online szerkesztő, újságíró
a szerző cikkei

(forrás: Medium)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Ugyan az oltások megérkezésével már valamennyire látszik az alagút vége, ez nem jelenti azt, hogy 2021 még ne a változásokról, a rezilienciáról vagy a rugalmasságról szólna. Mely tulajdonságok mellesleg vírus nélkül is csak előrevisznek. Mit tudnak ehhez hozzátenni a HR szolgáltatók?

A nyitás közeledtével egyre többen már az irodai visszatérést tervezik. Tarts március 25-én velünk, járjuk együtt körbe a különböző hibrid megoldásokat: mit tanultunk, mit engedünk el, mit tartunk meg – minden ami a munkavégzés környezetére vonatkozik.

Március 19-én, pénteken Belső kommunikációs workshop a Kreatív szervezésében!

hirdetés