hirdetés
hirdetés

Szakértői vélemény

Kőkemény soft skillek

Ez a cikk egy feloldhatatlan helyzetről szól. Amit mégis fel kell oldanod, ha működő céget akarsz.

„Milyen tréning lesz ez? Aha, szoftszkillsz." – Általában ennél a mondatnál gondolok arra, hogy most van a pillanat, amikor mindenki azt hiszi, ugyanarról beszél és mindenki teljesen másra gondol – mondja Nagy Andrea a Parrish & Crawler International szakmai igazgatója.  

„A soft skillek alatt a szociális készségeket, kommunikációs készségeket, karaktert, attitűdöt, társadalmi és érzelmi intelligenciát, viselkedést értjük, amelyek lehetővé teszik az emberek számára, hogy eligazodjanak környezetükben, képesek legyenek másokkal együttműködni, céljaikat elérni." –  fogalmaz a Collins Dictionary. 

És mint a képzés-fejlesztés történetében oly sok esetben, most sem kell messze mennünk a hadseregek történelmétől. – folytatja Andrea – Ezúttal az amerikaiak felelnek az ügyért. 1972-ben jött a nagy ötlet, hogy osszuk fel a világot hard és soft skillekre. „in other words, those job functions about which we know a good deal are hard skills and those about which we know very little are soft skills." –  Úgyhogy mindaz, amiről keveset tudtak, már ment is a kikönnyített kategóriába. Egy olyan elnevezés gyűjtődobozába, ami negyvenhat évvel később is életben van (sajnos), amely kellően komolytalan, kevésbé hangsúlyos színben tünteti fel minden tagját. 

Így lett a 'Hard skill' a szakmai tudás, a professzió, a mérhető, kézzelfogható végzettségek valódi eredmények gyűjtőszava. A 'Soft skill' pedig a kissé megfoghatatlan, „úri mulatságok" kifejezése. Ahová olyasmik tartoznak, amelyeket józan paraszti ésszel simán kikövetkeztethetünk. Amelyeket nyugodtan beírhatunk az önéletrajzunkba akkor is, ha valójában sosem foglalkoztunk velük. Ugyan már! Hiszen ki ne tudna együttműködni vagy hatékonyan kommunikálni, kinek kellene a problémamegoldást gyakorolni. Nem kell ezeket megismerni, megtanulni, begyakorolni... „Hát ha nem tudnám, hogy boldogulnék az életemben??" Valami ilyesmi lett a kifejezéshez kapcsolt valódi jelentés- és érzéscsomag.

  • Mindeközben egy Harvard tanulmányban azzal szembesítenek minket, hogy a munka világában elért eredményeink nyolcvan százaléka a soft skillek eredménye és mindössze húsz százaléka a hard skillek szerepe.
  • Mindeközben mindennap találkozhatunk vezetőkkel és HR szakemberekkel, akik elmondják, hogy elsődleges prioritást élvez a kiválasztásnál az attitűd, a kommunikáció, a problémamegoldás, a kreativitás és másodlagos a szakmai tudás szintje. „Mert megfelelő hozzáállással minden megtanulható."
  • Mindeközben megtapasztaljuk, mennyire sok mindent kell megtanulnunk a poroszos iskolarendszerünkből kikerülve. Abból a rendszerből, ahol csak annak van múltja, gyakorlata és presztízse, amit mérni, számolni tudunk. Hogy hány évszámot vágsz fejből? Milyen matematikai szabályok gyakorlati alkalmazására vagy alkalmas? El tudod-e szavalni azt a verset? Minden, ami tény, lexikális tudás alapú, az fontos. Nem fontos, hogy tudsz-e úgy kommunikálni, hogy a másik azt az üzenetet értse meg, amit te átadni szerettél volna. Nem fontos, hogy tudod-e megtervezni egy napod, egy heted, egy célod elérését. Nem fontos, hogy fel tudsz-e oldani egy konfliktust, tudod-e kezelni a stresszt, felelősséget vállalni... Nem sorolom tovább. A mi iskolarendszerünkben nem fontos. Sok másikban az. De ez most rajtunk nem segít.
  • Mindeközben nem a fantázia szülte a helyzetet, amelyben a vezetői képzés első alkalmán, a vezető visszafogott hangon kérdezte a trénert: „Ez olyan spirituális dolog lesz?" Mert őt is félrevezette a világ és nem tudta, hogy a 'Soft skillek' valójában a tudomány egyik legfontosabb részét képezik és szakmai utunk elengedhetetlen részei. Már ha sikeres szakmai utat szeretnénk. 

Szóval összefoglalva, munkatársaid, vezetőid túlnyomó többsége is abból a világból jön, ahol a munka világához szükséges kompetenciákat nem tanulta meg. Egy olyan világból, ahol ezeknek a skilleknek az értéket, fontosságát, mérési módját nem tapasztalta meg, sajátította el. Ugyanakkor a céged bukik majd el, ha ezeket a kompetenciákat nem tanuljak meg a kollégáid... 

Így nem maradt más lehetőségünk, mint feloldani a feloldhatatlannak tűnő helyzetet! Mert rengeteg dolgot változtattak már meg a világtörténelem során, ami elsőre megváltozhatatlannak tűnt. Kezdjük!

Nagy Andrea, A Parrish & Crawler International szakmai igazgatója
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

A HR és a vezetés szerves része, hogy értsük a munkavállalóban végbemenő folyamatokat. Webináriumunkon azok a szolgáltatók mutatják be gyakorlati megoldásaikat, akik egy szervezet emberi működésével kapcsolatos kérdésekre adnak válaszokat. HR-eseknek ingyenes!

hirdetés