hirdetés
hirdetés
hirdetés

Egészség

Ki sokat kávézik, hamarabb elhalálozik?

Gyakran képezi vita tárgyát a kávézás egészségre gyakorolt hatása. Sokan úgy gondolják, hogy ha túltoljuk a napi koffeinadagunkat, azzal kifejezetten rosszat teszünk magunknak, így akár a korai halál esélyét is növelhetjük. Azonban egy friss kutatás bebizonyította: igenis tovább él, aki kávézik!

Az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet (NCI) félmillió brit önkéntes egészségügyi adatait felhasználva vizsgálta meg, hogy milyen egészségügyi kockázattal jár a kávéfogyasztás. A longitudinális eredmények alapján az állapítható meg, hogy nemhogy hamarabb halnak azok, akik kávéznak, hanem még tovább is élnek. Tizenkét százalékkal kisebb volt a halálozási arány azoknál, aki napi két-három csésze kávét gurítanak le egy átlagos hétköznapon, mint azoknál, akik kerülték a kávét.

Az nagyjából mindegy, milyen kávét fogyasztunk. A kutatásban minden esetben kimutatható volt a hosszabb élet és a kávéfogyasztás közötti összefüggés, legyen szó instant vagy őrölt kávéról.

A félmillió résztvevőből a kutatás kezdetén hetvennyolc százalék vallotta magát rendszeres kávéfogyasztónak. A tízéves kutatási periódus alatt tizennégyezren hunytak el a vizsgálati személyek közül. A leggyakoribb halálozási okok között a rák, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a légúti megbetegedések szerepeltek. Korábbi kutatásokban azt bizonyították, hogy a koffein közvetett módon összefüggést mutat szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatával, azonban ezt a kapcsolatot ebben a kifejezetten nagymintával dolgozó kutatásban nem sikerült bizonyítani.

Az, hogy nincs egyértelmű kapcsolat a túlzott kávéfogyasztás és az elhalálozás között még nem jelenti azt, hogy a kávénak mostantól az egészséges étrend szerves részének kellene válnia. A további kutatásokban a kávéfogyasztás lehetséges egészségügyi kockázatai mögött húzódó biológiai mechanizmusokat igyekeznek feltárni. Jelen kutatás konklúziója pedig annyi, hogy téves az a feltételezés, hogy a sok kávé egészségtelen lenne.

Sas Eszter Krisztina, online szerkesztő/újságíró
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

FMCG Trafik Workshop, avagy hogyan adj el többet FMCG márkádból a Nemzeti Dohányboltokban? Az Élelmiszer és a Tobacco magazin közös rendezvénye az FMCG szektor számára augusztus 29-én.

Az Élelmiszer az FMCG szektor meghatározó szaklapja új versenyt indít. A verseny célja, hogy megtaláljuk a hazai piac legkiemelkedőbb minőségű mentes termékeit. Nevezési határidő: augusztus 31.

Célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a Pr Toplistán! Nevezési határidő: augusztus 31.

A Kreatív szaklap ismét meghirdette a business to business kommunikációs versenyt, melyre az elmúlt év legjobb B2B kommunikációs megoldásaival jelentkezhetnek ügynökségek, a megbízói oldal képviselői, szolgáltatók és médiumok. Nevezési határidő:09.07.

Ismét HR konferencia: ez alkalommal a kékgalléros kihívásokat vesszük górcső alá. Save the date: szeptember 20.

Részletes program hamarosan! SAVE THE DATE: 2018. november 15.

hirdetés