hirdetés
hirdetés

Új felnőttképzési regisztráció: fontos határidő

Képzést, oktatást, workshopot tartasz? Szeptember 1-től erre kell nagyon odafigyelned!

2020. szeptember 1. fontos határidő: ugyanis bármilyen, a törvény hatálya alá tartozó felnőttképzést ezen túl csak bejelentés vagy engedély birtokában lehet végezni. A bejelentés megtételével vagy az engedély megszerzésével a feladatoknak még korántsincs vége, ugyanis a képzési tevékenység folytatása során is több kötelezettség terheli majd a képzési tevékenység végzőjét. Például felnőttképzési szerződést kell alkalmaznia, valamint adatszolgáltatási és tájékoztatási kötelezettsége keletkezik. Cikkünkben az életbe lépő változásokat igyekszünk megvilágítani a szakértők értelmezései és magyarázatai alapján.

A 2013. évi LXXVII. törvény a felnőttképzésről idei évben hatályba lépő módosítása jelentősen felborítja a vállalkozók életét. Nemcsak a felnőttképzés szabályai változtak meg jelentősen a törvény hatályba lépésekor, hanem a szakképzések is. A legfontosabb, hogy a korábban szabadpiaci szolgáltatásként végzett képzéseket is be kell jelenteni az államigazgatási szerveknek. A felnőttképzést csak bejelentés, vagy engedély alapján lehet majd végezni, azaz a tevékenység bejelentés- vagy engedélyköteles lesz. Felnőttképzésnek minősül a szakképzés és a szervezett, célirányos kompetenciakialakításra és kompetencia-fejlesztésre irányuló, szervezetten megvalósuló oktatás és képzés is.

A képzési tevékenységet folytató tréningcéget vagy saját egyéni vállalkozást be kell jelenteni 2020. augusztus 31 előtt a far.nive.hu rendszeren keresztül. Ez az egyéni coachingon kívül gyakorlatilag mindenhez szükséges lesz: beletartozik a kategóriába szinte minden tanfolyam, workshop, teamcoaching, amelyeknek célja az, hogy ismereteket adjanak át, a résztvevők készségeinek, képességeinek fejlesztésére irányulnak, új tudást és magyarázatokat adnak át.

„Ha én csak workshopokat tartok, megnyugodhatok?” Nem.

„Az, hogy egy workshop vagy konferencia valóban nem minősül-e felnőttképzési tevékenységnek, nem a neve, hanem a tartalma határozza meg. Tehát csak azért, mert workshopnak hívunk egy eseményt, még nem automatikusan igaz az, hogy nem vonatkozik rá a törvény. Amennyiben pl. a workshop során, annak fő célja az, hogy a résztvevők egy közös problémát oldjanak meg, tapasztalatot cseréljenek és a résztvevők ezen cél miatt vesznek részt az eseményen, ez így ebben a formában nem képzés (a tudás gyarapodása, a tanulás “járulékos” előny, lásd. informális képzés). Amennyiben azonban az esemény fő célja nem a konkrétan megnevezett probléma közös megoldása, hanem az azon keresztüli szervezett, célirányos, “kvázi” irányított kompetenciafejlesztés, a szervezők a közös feladatmegoldást, problémamegoldást mint módszert választják arra, hogy a résztvevők meghatározott kompetenciáit fejlesszék, ez már erősen képzés jellegű tevékenység…” figyelmeztet Dobos Gergely felnőttképzési szakértő.

„De én csak online tréningeket tartok, az csak nem számít?…” De, számít.

A felnőttképzési törvény nem tesz olyan kitételt, illetve kivételt, hogy online, illetve nem online megvalósulásra más szabályt kell alkalmazni vagy egyáltalán nem kell alkalmazni. Amennyiben egy adott tevékenység online formában kerül megvalósításra, és igaz rá, hogy szervezetten megvalósuló, szervezett célirányos kompetenciakialakítás és kompetencia-fejlesztés, úgy a jogszabály szabályait alkalmazni kell rá” – mutat rá Dobos Gergely. Nincs jelentősége továbbá, hogy a felnőttképzési tevékenységet folytató személy vagy szervezet, egyéni vállalkozó a képzési és oktatási tevékenységét ingyenesen vagy díj ellenében végzi. A magánoktatás és az egyéni vállalkozó által szervezett oktatás is oktatásnak számít. Nincs jelentősége annak sem, hogy egy egyéni vállalkozó egy személy részére tart (szervez) oktatást vagy egy Kft. egy teljes képzési csoport részére: minden esetben azt kell megvizsgálni, hogy pontosan mi is történik az oktatásunkon / képzésünkön; függetlenül attól, hogy a szervezésben hányan működnek közre, és hány személy veszi igénybe a képzést – világosít fel a szakértő.

Mit kell tennünk, ha kiderült, hogy regisztrációköteles a képzésünk?

Első lépés: a vállalkozás regisztrálása

Kétfajta regisztráció van, ezek „bejelentés” és „engedélyeztetés” név alatt futnak.

  • A bejelentés olcsóbb, és csak kihelyezett képzésekre vonatkozik.
  • Az „engedélyeztetés” drágább, és jóval több feltételnek kell hozzá megfelelni (például letétbe kell helyezni 500 000 Ft-ot, és szükséges hozzá, hogy a cégnél legyen külön felnőttképzési felelős kinevezve). Ez ahhoz szükséges, ha (pályázat, EU-s pénz stb. által) támogatott képzést vagy nyílt képzést szeretnénk indítani (egy akár 1 órás webinárium is ide tartozik).

Szeptember 1. előtt érdemes a fentieket megtenni, ugyanis ezen dátum előtt a bejelentés és az engedélyeztetés is jóval olcsóbban tehető meg, mint utána – figyelmeztet Dénes Eszter tréner.

Ha például szeptember 1-től képzést szeretnénk tartani, ahhoz augusztus 23-ig be kell jelentenünk az oktatást mint tevékenységet (száma: 8059) – fontos, hogy nem a képzéseket kell bejelenteni, hanem magát a céget, ennek az eljárási ideje 8 munkanap. Jó tudni: a bejelentés költsége augusztus 23-áig 3000 forint, utána 15 000 forintra emelkedik.

Az egyes képzések bejelentéséért (jelenleg) nem kell külön fizetni.

Ennek megtétele nélkül azonban 2020. szeptember 1. után nem lehet a fent sorolt tevékenységeket folytatni!

Néhány további fontos tudnivaló:

- A tréningértékelő csak engedélyköteles képzésnél kötelező.

- Tanúsítványt csak akkor kell kiállítani, ha a képzésben résztvevők vagy az ügyfél kéri, ezt a rendszerből lehet majd kinyomtatni. Ha megtiltja az adatai közlését, akkor nem tudunk tanúsítványt adni.

- Egy képzés legfeljebb 40 fős lehet; 40 fő felett külön jelenléti ívet kell vezetni, és ez több csoportnak számít.

- Az élményalapú csapatépítőket nem kell bejelenteni, azonban ha együttműködés-fejlesztésnek nevezzük az eseményt, akkor már igen!

- Az ellenőrzés általában előzetes bejelentéssel történik, és a Kormányhivatal, illetve a felnőttképzési szakértőrészéről várható.

Ki tarthat tréninget?

  • Tréninget bármilyen felsőfokú végzettséggel tarthat tréner.
  • Középfokú végzettséggel csak abban az esetben, ha ez a végzettség a témához kapcsolódik.

Ez történik akkor, ha nem teszel eleget a fenti kötelezettségeidnek

„A bejelentési és engedélyezési kötelezettség elmulasztása, vagy a képzéssel kapcsolatos kötelezettségek hiányos, nem megfelelő teljesítése esetén a felnőttképzési államigazgatási szerv bírság kiszabását és a tevékenység folytatásának megtiltását rendelheti el. Ez a szerv ellenőrzi majd, hogy a képzési tevékenységed megfelel-e a jogszabályban foglaltaknak. A büntetés akár a mindenkori minimálbér hússzorosa, akár több, mint 3 millió forint lehet!” – figyelmeztet Hajnerné dr. Horváth Barbara, a HHB Consulting Kft. ügyvezetője.

Enyhébb esetben először figyelmeztetésre kerül sor. Ismételt jogszabálysértés esetén azonban magasabb összegű bírság és eltiltás jár, tehát érdemes a fentiekre kiemelten odafigyelni.

További fontos információk az új felnőttképzési regisztrációról itt, itt és itt olvashatók.

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Tarts velünk április 22-én, hogy megtudd, hogy mitől működik a mentoring és nagyköveti rendszer – és mitől nem!

Mindenkit meggyötört a pandémia, a motiváltságukat vesztett, kiégett és akár még fizikailag is megviselt munkatársak aránya lényegesen nőtt a szervezeteken belül. Milyen eszközei vannak erre egy vállalatnak? Gyere el ingyenes szakmai randinkra, ahol több tucat javaslatot adunk a kezedbe!

Az élet megállt ugyan, de a toborzás nem: bizonyos ágazatokban ugyanúgy kellett a munkaerő, a kampányok, kiválasztások és interjúk ugyanúgy folytak tovább az elmúlt egy évben is, mégis rengeteg dolog változott. Ennek tanulságait foglaljuk össze május 20-án!

hirdetés