hirdetés
hirdetés

Személyiség

Karaktertípusok a pandémia idején: magadra ismersz?

Ez a helyzet sokunknak egy új oldalát mutatta meg: elvégre saját működésünket is tapasztalataink során tanuljuk, ez a világjárvány pedig egy egészen új szituációt jelent a legtöbbünk számára. Fontos azonban kiemelni azt, hogy el kell fogadnunk egymást úgy, ahogy vagyunk, ebben a helyzetben is. Egyikőnk sem tapasztalt még hasonlót, természetes, hogy különböző tempóban és eltérő módon alkalmazkodunk a kialakult helyzethez. Alább következzen - a teljesség igénye nélkül - néhány pandémiás-személyiségtípus, amikben akár magunkra is ismerhetünk. Természetesen a felsoroláshoz ajánlott egy kis humorérzék is!

Az önelégült introvertáltak – avagy most jobb, mint valaha! 

Sokak számára talán bosszantó is lehet látni, hogy az introvertáltak mennyire élvezik az otthon töltött időt. Ami másoknak kényszer, az számukra most olyan, akár egy álom. Végre nem "elvárás", hogy emberekkel teli helyeken nyüzsögjünk vagy rendszeresen szociális eseményeken vegyünk részt. Végre nekik áll a világ: menő a kanapén kuckózva könyvet olvasni és napokig senkihez sem szólni, ha éppen úgy adódik.

Az önjelölt cukrászok – banánkenyér nélkül nincsen karantén! 

A karantén kezdetével számos fotó elárasztotta a közösségi oldalakat vonzóbbnál vonzóbb édességekről, így most azok is kedvet kaptak sütni-főzni, akik addig sosem tették... Úgy tűnik, a banánkenyér és a különböző fahéjas-kakaós csigák mindenképpen a karantén toplistáján végeztek.

A gyors alkalmazkodók – itt az idő tanulni valami újat!

Ők azok, akiket talán a leginkább irigyelhetünk ebben az időszakban. Többnyire nagyon hamar alkalmazkodtak a körülményekhez és igyekeznek saját maguk előnyére fordítani a bezártságot. Nyelvtanulás, lakásátalakítás, régóta halogatott teendők elővétele, plusz projektek elvállalása... A lényeg, hogy hasznosan teljen az idő! 

A példamutatók – akik minden előírást ismernek és betarta(t)nak

Ők azok, akik igazán komolyan veszik a korlátozó intézkedéseket. Figyelmeztetnek másokat is, ha nem viselnek maszkot, egy évre elegendő fertőtlenítőszerrel rendelkeznek és következetesen betartják a távolságtartást. Ha lehet, ki sem mozdulnak, még a bevásárlást is házhozszállítással kérik.

A valóságkerülők - akik legszívesebben magukra húznák a takarót, amíg vége nincs ennek az egésznek 

Ők azok, akik amikor éppen nem dolgoznak vagy nem a mindennapi teendőikkel vannak elfoglalva, a Netflixen lógnak, bámulnak a távolba, videójátékokat játszanak és csak várják, hogy leteljen ez az időszak.

A szakértők – akik mindig egy lépéssel előbbre járnak

Ők azok, akik minden friss hírt elolvasnak a vírussal kapcsolatban, s erről szívesen tájékoztatják is a körülöttük lévőket. Előszeretettel használnak szakzsargont, mint az „epidemiológus”, járványgörbékre hivatkoznak, s gyakran hallhatjuk tőlük a következő (vagy ehhez hasonló) mondatot: „Nem olvastad a legutóbbi kutatást, miszerint...?”. Ők mindig egy lépéssel előbbre járnak, s már előre megmondják, valószínűleg mikortól lehet külföldre utazni vagy visszatérni a munkahelyünkre.

Akiknek ilyenkor is ”tökéletes” az életük

Legalábbis őket elégedettebbé teszi, hogy folyamatosan posztolják a közösségi média felületeken, hogy milyen menő programjaik vannak a karantén ellenére is: online party a barátokkal, fancy brunch a munkatársakkal és így tovább.

Ti mivel bővítenétek a listát?

A cikkhez az inspirációt a The Guardian írása adta.

Novák Dóra, online szerkesztő, újságíró
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Tarts velünk április 22-én, hogy megtudd, hogy mitől működik a mentoring és nagyköveti rendszer – és mitől nem!

Mindenkit meggyötört a pandémia, a motiváltságukat vesztett, kiégett és akár még fizikailag is megviselt munkatársak aránya lényegesen nőtt a szervezeteken belül. Milyen eszközei vannak erre egy vállalatnak? Gyere el ingyenes szakmai randinkra, ahol több tucat javaslatot adunk a kezedbe!

hirdetés