hirdetés
hirdetés

Digitális nomádság

Jót tesz az egészségünknek a távmunka, derül ki a friss kutatásokból

Mint tudjuk, a globális munkaerőpiac folyamatosan változik. A technológia továbbra is aktív alakítója a 21. századi munkahelynek: a McKinsey Global Institute tanulmánya szerint az automatizálás a világgazdaság 50%-át érinteni fogja. Ugyanakkor a digitalizációnak számos pozitív hatása is van: lehetővé vált például a távmunka, azaz, hogy az ember bárhonnan el tudja végezni a teendőit. Nézzük, mik ennek a típusú munkavégzésnek a legfőbb előnyei!

Elkerülhetjük a reggeli és esti csúcsforgalmat. A világ bármely részéről dolgozhatunk, csupán laptopra és internetkapcsolatra van szükségünk. Néhány évtizeddel korábban a digitális nomádság még egyenesen elképzelhetetlen lett volna.

Az otthoni munkavégzés azok számára is kiszélesíti a lehetőségeket, akiknek eddig a fizikai elhelyezkedés, hátrányos helyzetük (pl. testi fogyatékosság) vagy családi elfoglaltságaik miatt nehezükre esett bejárni a munkahelyükre.

A távmunka mind a munkáltató, mind a munkavállaló számára előnyös lehet. Bár egyesek továbbra is attól tartanak, hogy azok, akik nem az irodában tartózkodnak, kevésbé lesznek produktívak, a legfrissebb tanulmányok épp az ellenkezőjét bizonyítják. Továbbá sokan azt nyilatkozták, hogy sokkal eredményesebben találták meg a munka-magánélet egyensúlyát is, amikor távmunkában dolgoztak. Arról nem is beszélve, hogy ma már vannak olyan segédeszközök is, melyek megkönnyítik a munkavállalók produktivitásának mérését (pl. szoftverek). Bár talán még mindig több olyan cikket olvashatunk az interneten, melyek a távmunka veszélyeire hívják fel a figyelmet, több kutatásból is úgy tűnik, hogy az otthonról dolgozó munkatársak boldogabbak, aki pedig boldogabb, az jobban is teljesít. Nézzük, mi okozza a távmunka sikerét:

 1.     Kevesebb a stressz

Csökken a közlekedésből adódó stressz, illetve az esetleges munkahelyi konfliktusokból eredő frusztráció is. Egy felmérés eredménye azt mutatja, hogy a távmunkában dolgozó munkavállalók 82%-a kevesebb stresszt él meg otthon. A legtöbb budapesti lakos minimum fél órát utazik naponta, de ez az időtartam akár másfél órára is nyúlhat. Otthonról könnyebbé válhat az idő strukturálása, így kevesebb stresszt élhetünk meg amiatt, hogy nem érünk oda a gyermekekért az óvodába vagy az orvoshoz a megbeszélt időpontra.

 2.     Kevesebb betegség

Biztosan sokan megtapasztaltuk már, hogy ha valaki beteg az irodában, akkor hamarosan a többieknél is jelentkezhetnek a panaszok. Vannak olyan munkavállalók, akik bizonyos időszakokban nem tudnak otthon maradni, ha betegek, így aztán könnyen megfertőzik a többieket. A távmunka ebből a szempontból sokkal egészségesebb módon működik, hiszen számos baktériumot elkerülhetünk, de ugyanígy a reggeli zsúfolt tömegközlekedési eszközöktől is megszabadulhatunk, melyek szintén fertőzésveszélyesek egy-egy járvány idejekor. 

 3.     Egészségesebb életmód

Ha távmunkában dolgozunk, rugalmasabban meg tudjuk tervezni napjainkat, az utazással töltött időt testmozgásra cserélhetjük. Több időnk marad az edzésekre és az egészséges ételek elkészítésére is. A testmozgás kiegyensúlyozottabbá tesz minket, emellett növeli produktivitásunkat is. 

4.     Alacsonyabb depresszió

Aki otthonról dolgozik, maga alakítja a környezetét, úgy, ahogy az neki megfelel. Elkerülhetők az irodai viták, a mások viselkedése által kiváltott frusztráció. A Truven Health Analytics által vezetett tanulmány szerint, ha csak havi néhány órát tudunk otthonról dolgozni, már az is csökkentheti a munkavállalók depressziós kockázatát.

Nos, ti mit gondoltok a távmunkáról? 

Novák Dóra, online szerkesztő, újságíró
a szerző cikkei

(forrás: ThriveGlobal)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Az élet megállt ugyan, de a toborzás nem: bizonyos ágazatokban ugyanúgy kellett a munkaerő, a kampányok, kiválasztások és interjúk ugyanúgy folytak tovább az elmúlt egy évben is, mégis rengeteg dolog változott. Ennek tanulságait foglaljuk össze május 20-án!

Várjuk a legjobb tartalomalapú megoldásaitokat a Content+Marketing versenyünkre és influencer kampányaitokat az INFLU-ra! Nevezési határidő: 2021. május 21.

Olyan szolgáltatókat kértünk fel előadónak, akik elevator pitchszerűen, max. 10 percben válaszolnak az alábbi kérdésre: „Te most miben tudnád segíteni egy HR-es munkáját?”

hirdetés