hirdetés
hirdetés

Transzparencia

Jöhet a nyilvános bértábla a hazai cégeknél?

Az utóbbi időszakban többször is foglalkozott a Pénzcentrum azzal az új jelenséggel, miszerint egyre több vállalat teszi nyilvánossá a fizetéseit. Ezzel kapcsolatban több szavazást is indítottak, amelyek alapján ktűnik, hogy pozitívan viszonyulnának a megkérdezettek a fizetések transzparenssé tételéhez.

Nem is olyan régen még ritkaságszámba ment az olyan vállalat, ahol nyilvánossá tették volna a bértáblát. Az álláshirdetésekben is csak a legritkább esetben jelölték meg pontosan, hogy mekkora bérre is számíthat a jelentkező, az álláskeresők többnyire kénytelenek voltak beérni a "versenyképes fizetés" megjelöléssel. Több információra csak az állásinterjún számíthattak a munkavállalók.

Az utóbbi időszakban azonban változás érzékelhető ezen a téren. A változás talán az áruházláncok esetében a legszembetűnőbb, hiszen az utóbbi hónapokban ezek a vállalatok sorra hozták nyilvánosságra, hogy mekkora fizetésekre számíthatnak a náluk dolgozók. Ebben nyilvánvalóan szerepe van a növekvő munkaerőhiánynak is, hiszen a nagyobb láncok ezzel a módszerrel is átcsábíthatták az alkalmazottakat a kisebb üzletektől.

Kedvezően fogadják a magyarok a nyilvános béreket

Az utóbbi időszakban a Pénzcentrum több szavazást is indított a témában, melyek eredményeiből kitűnik, hogy a magyarok többsége örvendetesnek tartja, hogy egyre kevesebb vállalat titkolózik a fizetésekkel kapcsolatban. Jól látszik ez múlt heti, "Beszéljünk nyíltan a fizetésekről, vagy ez mindenkinek a magánügye?"című szavazásukból is, ahol elsöprő többség szavazott az átlátható bértáblák mellett.

Egy korábbi, "Te szeretnéd tudni, mennyit keresnek a kollégáid a munkahelyeden?" című szavazásuk esetében a 3300-at is meghaladta a szavazók száma. A szavazóknak több mint a fele, közel 1900 ember (56%) itt is arra szavazott, hogy fontosnak tartja az átláthatóságot, és szeretné, ha nyilvánosságra kerülnének a fizetések.

A teljes cikket ezen a linken érheted el.

(forrás: Pénzcentrum)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Szerkesztőségi, független vagy márkázott podcastok, videók, dokusorozatok versenye.

hirdetés