hirdetés
hirdetés
hirdetés

Reziliencia

Játékos módszerrel fejlesztik a NATO-katonákat, a megoldás díjat is nyert

2019.10.29-én a Védelmi Innovációs nap keretei között került megrendezésre a NATO Innovációs Kihívás döntője. A versenyt a NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnoksággal együttműködésben a Magyar Honvédség Modernizációs Intézete szervezte. A kihívásra száz csapat regisztrált a világ számos országából, amelyek közül a tíz legjobb mutatkozhatott be Budapesten. A döntőben a – fizikai, szellemi, érzelmi és mentális ellenállóképességet fejlesztő – Motivive csapat a szoftvermegoldásával a különdíjat hozta el.

A részt vevő csapatok a projektjeikben a NATO által megadott aktuális problémákra kerestek megoldást. A fő témakörök a vezetői és döntési képesség, illetve a pszichikai ellenállóképesség fejlesztése, valamint az ember és gép együttműködésének optimalizálása voltak.

Gáll Tamás, a Motivive ügyvezető partnere az egyedüli döntőbe jutott magyar csapat prezentációjában ismertette, hogyan válhatnak a NATO katonái a gyorsulva változó, komplex, bizonytalanságokkal teli világban rezilienssé a Motivive játékosított szoftvere segítségével. A reziliencia azt a fejleszthető képességünket jelenti, mely segítségével stresszel és nehézségekkel teli környezetben is képesek vagyunk a boldogulásra és vissza tudunk térni egyensúlyi helyzetünkbe.

Kognitív fejlesztés: mentálisan is fel kell készíteni a katonákat a jövő hadviselésére

A díj
Dr. Porkoláb Imre ezredes, a honvédelmi tárca nemzeti fegyverzeti igazgatójának kutatás-fejlesztésért és innovációért felelős helyettese így fogalmazott: „Én személy szerint a legérdekesebbnek valóban azokat a megoldásokat tartottam – ami a kiírásban is szerepelt , hogy miként tudjuk kognitívan fejleszteni a katonákat. Nagyon sok szó esik a honvédségen belül a digitális katonáról, és nagyon sokan arra gondolnak, hogy ez csak technológiai fejlesztéseket jelent, pedig – gondoljunk csak bele , mi történne, ha a legújabb fejlesztéseket csak úgy hirtelen odaadnák a katonáknak. Éppen ezért mentálisan is fel kell készíteni őket a jövő hadviselésére, s ezek a megoldások voltak azok, amik a NATO-t is érdekelték”.   

A kiállítótérben egész nap lehetőségük volt a jelenlevőknek megismerni a projekt részleteit és élő bemutató formájában megtekinteni azt a Motivive felületet, amelyet kifejezetten a pályázatra állítottak össze. Első ránézésre a Motivive egy jól kivitelezett webes katonás játéknak tűnhet, azonban a csapat elmondta, hogy itt ennél többről van szó. A program képes összekapcsolni a valódi életet az online platformmal, motivációs eszközként használva azt. Így kivitelezhető az, hogy a katonák felkészüljenek a váratlan helyzetekre, változásokra a szoftver segítségével.

Mindenkinek saját magából kell kihoznia a legjobbat

A platform egy energiafókuszú rezilienciatréningen vezeti végig a felhasználókat, melynek tartalma számos szakember (idegtudósok, pszichológusok és katonai szakértők) bevonásával lett összeállítva. A reziliencia négy alappillérére támaszkodó program során a NATO katonáinak fizikai, érzelmi, szellemi és mentális kihívásokat is teljesíteniük kell. Mindezt egy játékos keretrendszerben, ahol lényegében mindenkinek saját maga legjobbjának kihozatala cél. A felület testreszabható a különböző NATO tagországokra, azok kulturális sajátosságait figyelembe véve.  

A zsűrinek külön tetszett, hogy az ötletnek nem csak katonai, hanem civil felhasználása is lehetséges. A csapat azt is elmondta, hogy a szoftveralkalmazás használható többek között formális és informális kommunikáció fejlesztésére, értékesítés növelésére, azonnalivisszajelzés-kultúra elültetésére, toborzás-kiválasztás támogatására és szakmai képzések véghezvitelére is. 

Az eseményt egy esti díjátadó zárta, melyről a Motivive csapata különdíjjal távozott. 

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

hirdetés