hirdetés
hirdetés

Harc a karácsonyi stressz ellen

Így járulhat hozzá a munkáltató a szülők nyugodtabb ünnepi készülődéséhez!

Az adventi időszak magában hordozza a várakozást, a családdal töltött meghitt perceket, ugyanakkor a mindenki számára ismerős karácsonyi stressz is szerves része, amely bizony a munkahelyek mellett a családokat sem kerüli el. Hogyan térhet ki a szülő az ilyenkor felbukkanó stressz elől? Mi a szerepe a munkáltatónak az alkalmazottak mindennapjainak megkönnyítésében, ebben a feszültséggel teli időszakban? Balogh Fruzsina, a Kapcsolódó Nevelés Egyesület szakértője és Tóth-Nagy Péter, munkáltatói márkaépítési szakember segítenek választ találni minden felmerülő kérdésre. 

Nagybevásárlás, ajándékvadászat, takarítás, díszítés, lelki és testi felkészülés az év egyik legjobban várt ünnepére. Ezek az előkészítési folyamatok gyermek nélkül is szervezőkészséget és nagyfokú rugalmasságot követelnek meg. Egy többtagú család esetén minden hatványozódik, és azt a kevés időt is, amelyet ilyenkor a szülő saját magára tudna fordítani, valami mással kell kitöltenie. Még a teljes állásban dolgozó szülőknél is sokszor tapasztalható, hogy nem szeretnek vagy nem tudnak külső, pl. nagyszülői segítséget kérni. Ilyen helyzetekben sokat segíthet, ha a munkáltató rugalmasan kezeli az alkalmazottak időbeosztását, és akár napközben lehetővé teszi, hogy elintézzék ügyes-bajos dolgaikat.

Nem is akkora buli a céges karácsony?

Nem csak otthon, de az óvodában, iskolában is készülnek a gyerekek a karácsonyra különböző délutáni programokkal, vásárokkal, amelyeken rendszerint a szülőknek is meg kell jelenniük. A gyerekek a plusz elfoglaltságok miatt kevésbé pihenik ki magukat, amely fokozza a feszültséget a családban. Ezt nem könnyíti meg, hogy anya és apa sem tud nyugodtan lazítani munka után. Idén két szombati munkanap is tarkítja a decembert, ami nemcsak a felnőtteket, de a gyerekeket is igencsak megviseli.

„Az ünnepi időszak izgalma által okozott stresszt a munkáltató megspórolhatja alkalmazottjának otthoni munkavégzés formájában, vagy minél kevésbé időigényes programok által” – hangsúlyozza ki Tóth-Nagy Péter, a Hive Creative munkáltatói márkaépítési ügynökség ügyvezetője. – „A céges karácsony amúgy is sok család számára megterhelő, hiszen legtöbb esetben nem gyerekbarátok ezek az események, ezért a kisebbek elhelyezése szintén megoldandó feladat, pláne, ha egy egész hétvégét érintő rendezvényről beszélünk. A szülők többsége valószínűleg sokkal jobban örülne, ha ezeket sikerülne lebonyolítani munkaidőben, így nem befolyásolná az otthoni teendőket és a családnak sem kellene alkalmazkodnia ehhez az egyedi esethez.”

A Kapcsolódó Nevelés Egyesület oktatói egyetértenek abban, hogy ilyenkor sokkal effektívebb lenne engedélyezni az otthonról történő munkát vagy úgy alakítani a heti feladatokat, hogy hétvégén már ne kelljen dolgozni. Az ilyenkor beiktatott plusz szombati napok ugyanis nem csak a szülőket, de a gyerekeket is kimerítik, még akkor is, ha csak játszani mennek be az iskolába, ugyanis esélyük sincs arra, hogy kipihenjék magukat. 

Valóban hasznos karácsonyi juttatások léteznek! 

Egy-egy plusz szabadnap nagyban hozzájárulhat a dolgozó szülő jobb közérzetéhez. „Nyilvánvalóan a pénzbeli juttatások is sok problémára megoldást jelentenek, hiszen ilyenkor nem csak az alacsony jövedelműeknek kell kicentizniük a kiadásaikat, egy biztosabb anyagi háttérrel rendelkező család életében is jelentős stresszforrássá válhat a karácsonyi költekezés” – véli Balogh Fruzsina, a Kapcsolódó Nevelés Egyesület oktatója.

A szakértő szerint a céges karácsonyi programok vegyes hatékonyságúak, ugyanis nem feltétlenül van pozitív hatása a gyermekek hangulatára az állandó „jól viselkedés” kényszere, és emiatt a szülőkre is extra teher hárul. „Az egyesületünk által nyújtott szolgáltatások egyik része, hogy a szülők számára érzelmi támogatást nyújtunk, amelynek a segítségével a hétköznapi feszültséget letehetik - sokkal inkább éreznék hatékonynak ilyen, szülők számára szervezett plusz alkalmat például egy szokásos "szépruhás", protokolláris karácsonyi ünnepség helyett” – hoz példát Balogh Fruzsina.

Az együtt töltött idő megnövekedése a gyerekekben kialakít egy biztonságérzetet, ezáltal sokkal könnyebben engedik el a frusztrációikat, amely bizony sok feszültséghez és kiboruláshoz vezethet ebben az amúgy békés, csendes időszakban. A szülők önhibájukon kívül ezeket a hisztiket negatív, frusztráló jelenségként élik meg, ezáltal a saját lelki állapotukat is feszélyezettség jellemzi. 

A megfelelő családi és munkáltatói háttérrel elkerülhetjük, hogy a rengeteg aggodalom és feszültség rányomja a bélyegét erre, az amúgy meghitt és szép ünnepre. Azonban bármennyire is problémás és stresszes időszaknak tűnik a karácsony, az családdal töltött idő és a karácsonyfa tövében ajándékokat bontogató csillogó szemű gyerekek minden nehezebb pillanatért kárpótolnak.

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Tarts velünk április 22-én, hogy megtudd, hogy mitől működik a mentoring és nagyköveti rendszer – és mitől nem!

Mindenkit meggyötört a pandémia, a motiváltságukat vesztett, kiégett és akár még fizikailag is megviselt munkatársak aránya lényegesen nőtt a szervezeteken belül. Milyen eszközei vannak erre egy vállalatnak? Gyere el ingyenes szakmai randinkra, ahol több tucat javaslatot adunk a kezedbe!

hirdetés