hirdetés
hirdetés

Túlóratörvény

Három éves munkaidőkeretet vezet be a Hauni 2020-ban

A dohányipari gépek iránti kereslet csökkenése miatt logisztikai, papíripari, csomagolóipari eszközök gyártását fejleszti, egyben átalakítja a foglalkoztatottak munkaidőkeretét a Hauni Hungária Gépgyártó Kft. 2020-ban – közölte a pécsi székhelyű vállalat az MTI-vel. A vállalat az új rendszert a szakszervezettel közösen alakította ki.

A társaság a munkaidőkeretet egyről három évre emeli 2020. január 1-től. A munkavállalókat tömörítő Vasas Szakszervezet támogatásával meghozott döntés minden dolgozót érint. A szellemi dolgozók, akik a munkafolyamatokat előkészítik, most dolgoznak többet, a fizikai dolgozóknak várhatóan 2020-ban lesz kevesebb munkaórájuk. A hároméves időkeret javítja a tervezhetőséget, a fizetések és a munkavállalók megtartását – írják sajtóközleményükben. Katona Gábor ügyvezető kiemelte: a megoldással a cégnek lehetősége lesz az esetlegesen keletkező munkaidő-hátralékot a következő évekre szétteríteni, miközben "minden dolgozó az aktuálisan ledolgozott munkaóráktól függetlenül minden hónapban a teljes fizetését és egyéb juttatásait meg fogja kapni".

Jelezték azt is, hogy a 2019–2020-ra elfogadott kétéves béremelési program érvényben marad, és januártól magasabb alapbérre és továbbra is kimagasló béren kívüli juttatásokra számíthatnak a gyár munkavállalói. Futács Miklós, a Vasas szakszervezet titkára a közlemény szerint kifejtette: számukra "a legfontosabb a munkahelyek hosszú távú stabilitásának biztosítása (...), a három éves munkaidőkeret pedig jelentős számú munkahely hosszú távú megtartását teszi lehetővé".

A társaság ma saját munkaerőt alkalmaz, de számolnak a kölcsönzött munkaerővel is a jövőben. A társaság februárban jelentette be, hogy 5,7 milliárd forint értékű beruházást hajt végre Pécsen, amely 977 millió forint egyedi kormánydöntéssel megítélt állami támogatásban részesül. A beruházás támogatásának indokai között szerepelt, hogy a pécsi üzemben 100 új munkahely jön létre – olvasható a sajtóközleményben.

Igyekeztek kihúzni a túlóratörvény méregfogát

A Népszava értesülése szerint cég gazdasági éve kedvezőtlenül alakult, a dohányipari gépek iránti keresletcsökkenés miatt ezért termékportfóliójának átalakítására kényszerült. Az átállás azonban időt igényel, és az átszervezések során lesznek olyan időszakok, amikor nem tudnak mindenkinek munkát adni. A cég viszont nem szeretné szélnek ereszteni magasan képzett dolgozóit, mivel 2020 után ismét sok lesz a munka – mint azt a Népszavának László Zoltán, a Vasas alelnöke elmondta. Mint megjegyezte: a pécsi megállapodásban igyekeztek „kihúzni" a túlóratörvény "méregfogát”: a vállalat a szakszervezettel közösen alakította ki az új rendszert, és szerinte megfelelő garanciákat is kaptak a Haunitól. Így például nem kell kifizetni az esetleges mínuszórákat, ha valaki a három év lejárta előtt megy el a cégtől, ha pedig javul a vállalat gazdasági helyzete, meg lehet szüntetni a hároméves munkaidőkeretet. 

A Hauni 2018-ban stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Pécsi Tudományegyetemmel (PTE), ezt megelőzően pedig 160 millió forintos beruházással saját tanműhelyt is épített, így a leendő mérnökök és a szakmunkások képzését is támogatja.

A csaknem kereken egy évvel ezelőtt elfogadott túlóratörvénnyel kapcsolatban – amely a három éves munkaidőkeretet lehetővé teszi, noha ezt eddig egyik vállalat sem használta ki (lásd a g7.hu felmérését) – írott cikkeinket itt, itt és itt találjátok.

(forrás: MTI, Népszava Online, G7)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Idén a Nagy Kreatív Hét teljesen biztonságosan, online stream formájában érkezik, ráadásul stúdióminőségben! Érdekel? Akkor ne hagyd ki! Jelentkezz!

2 x 1,5 órás tréningünket HR-szakembereknek, vezetőknek ajánljuk, akiknek feladata, hogy önmagukat is eddzék a változásokra, és tovább is tudják adni ezt a tudást. Oktató: Cser Alexandra, trainer partner. Időpont: október 2. péntek délután

SAVE THE DATE - 2020. október 21. Te mennyire ismered az embert? És hogyan tudsz neki még többet, még több csatornán eladni? Teszi fel a fő kérdéseket a konferencia, melyekre igyekszünk válaszokat találni, garantáltan túllépve a közhelyeken, néhány előadásban a pszichológia segítségével.

Jelentkezzetek új versenyünkre, hogy megmutassátok, a CSR-ral valóban lehet jót tenni! Bármilyen Magyarországon tevékenykedő vállalat jelentkezhet. Nevezési határidő: 2020. november 6.

Az Üzlet és Pszichológia/HRPWR.HU, a Kreatív és a Brandfizz bemutatja: a Nagy Employer Branding Napot! - A digitális az új normális? Legyél nyolckarú HR SHIVA 1 nap alatt!

hirdetés