hirdetés
hirdetés

Lennél a magad ura?

Ezért fogna saját vállalkozásba a magyarok fele

A magyarok fele szívesen indítana vállalkozást, leginkább azért, mert a saját magunk urai lehetünk, és azzal foglalkozhatunk, ami igazán a szenvedélyünk. A megkérdezettek háromnegyede a közösségimédia-hálóját is használná, ha saját vállalkozásba kezdene, ám közel 40%-uk véli úgy, hogy nincs elég ismerőse ehhez – derül ki az „Amway Globális Vállalkozói Jelentés 2020” (AGER) című, világszinten 25 piacra kiterjedő, összesen közel 24.000 fős mintán készült reprezentatív kutatásból.

E-kereskedelem, közvetlen értékesítés, kiskereskedelem, franchising, influencerkedés vagy közösségi értékesítés – a saját vállalkozásnak számos formája lehet, de vajon melyik a legnépszerűbb? Miért jó, ha saját lábra állunk, és hogyan hat a közösségi média a vállalkozások sikerére? Többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ az Amway Global Entrepreneurship Report (AGER) legújabb felmérése. A nemzetközi kutatás célja, hogy nyomon kövesse a vállalkozói környezet, kultúra és hajlandóság változásait és trendjeit a részt vevő országokban, így Magyarországon is.

Szívesen vállalkoznánk, és úgy gondoljuk, alkalmasak is vagyunk rá

A magyarok fele (49%) szívesen indítana vállalkozást, és ugyanennyien (51%) gondolják úgy, hogy képesek is lennének rá. Magyarországon és világszerte is legtöbben az e-kereskedelem iránt érdeklődnek (57% és 56%), itthon közel ennyien (55%) tartják vonzó lehetőségnek a közösségi értékesítést is. A tradícionális üzleti forma is népszerű a magyarok körében (51%), a megkérdezettek 40%-a pedig a közvetlen értékesítést is kipróbálná. A felmérésből az is kiderül, hogy Magyarországon a 35 év alattiak és a magasabb jövedelemmel rendelkezők a leginkább nyitottak arra, hogy önálló vállalkozásba kezdjenek.

A közösségi média hatása: így lettek a barátainkból az ügyfeleink...

A közösségi média érezhetően egyre nagyobb hatást gyakorol életünk minden területére. Míg kezdetben a személyes kapcsolatok építéséről szólt, ma már ennél sokkal több: sok más mellett fogyasztói döntéseinket is egyre inkább befolyásolja. A legfrissebb AGER felmérés választ keresett arra is, hogyan vélekedünk a közösségi média szerepéről. Az adatokból kiderült, mi, magyarok a személyes közösségi hálónkat is bevetnénk, ha leendő vállalkozásunkról van szó. Magyarországon a megkérdezettek közel háromnegyede (68%) használná ismerősi körét, ha saját cége lenne, megelőzve ezzel a nemzetközi átlagot (61%). A magyarok több mint harmada (38%) egyetért azzal, hogy a közösségi média a legjobb eszköz a vállalkozás sikeressé tételében, illetve az ügyfelek számának növelésében és az eladásban is (32%). Ugyanakkor, 10 válaszadóból 4-en érzik úgy, hogy mindehhez nincs kellően széles ismerősi körük a közösségi média felületeken, és a negyedük látja úgy, hogy jelenleg nincs meg a megfelelő tudása hozzá.

Ezért lépnénk a vállalkozói lét rögös útjára

Az önálló vállalkozás legfontosabb előnye a hazai adatok szerint, hogy saját magunk főnökei lehetünk (75%), ezt a 35 év felettiek még többre értékelik a fiatalokhoz képest. A második legmotiválóbb tényező a vállalkozóvá váláshoz, hogy azzal foglalkozhatunk, ami leginkább a szenvedélyünk (69%). A legfőbb előnyök közé, harmadikként bekerült az is, hogy a vállalkozás indításával extra bevételre tehetünk szert (67%). A vállalkozói lét pozitívumai között szerepel még, hogy folyamatosan fejleszthetjük a tudásunkat (38%), és mi oszthatjuk be az időnket (31%).

„A vállalkozások nélkülözhetetlen szerepet töltenek be a foglalkoztatottság növelésében, a gazdaság fejlődésében. Az Amway Globális Vállalkozói Jelentéssel egyik fő célunk, hogy az adatok birtokában újra és újra párbeszédet kezdeményezzünk a vállalkozói létformáról. Fontos eredménynek tartom, hogy a felmérés szerint a vállalkozói kedv továbbra is magas világszerte és Magyarországon is” – mondta el Kiss-László Dalma, az Amway Hungária marketing- és PR-igazgatója.

Az Amway Globális Vállalkozói Jelentés 2020 további eredményei itt olvashatóak.

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Épülj, hogy építhess! – Alkalmazottpszichológia-tudás a hétköznapokra HR-eseknek, cégvezetőknek, coachoknak! Féléves képzés péntekenként: 10 oktatási nap + 9 konzultációs alkalom! 2021. februártól júliusig!

Ugyan az oltások megérkezésével már valamennyire látszik az alagút vége, ez nem jelenti azt, hogy 2021 még ne a változásokról, a rezilienciáról vagy a rugalmasságról szólna. Mely tulajdonságok mellesleg vírus nélkül is csak előrevisznek. Mit tudnak ehhez hozzátenni a HR szolgáltatók?

A nyitás közeledtével egyre többen már az irodai visszatérést tervezik. Tarts március 25-én velünk, járjuk együtt körbe a különböző hibrid megoldásokat: mit tanultunk, mit engedünk el, mit tartunk meg – minden ami a munkavégzés környezetére vonatkozik.

hirdetés