hirdetés
hirdetés

Lista

Ezek a munkakörök járnak a legmagasabb COVID19-kockázattal

Az elmúlt időben sokan gyakoroltak társadalmi távolságtartást otthoni munkavégzés formájában. Noha ez hatásos módja lehet a kitettség csökkentettségének az új koronavírussal szemben, a home office olyan luxus, amely a munkavállalók töredékének – az amerikaiaknál például csupán 29 százaléknak – elérhető. A társadalom fennmaradó részének helyzete bizonytalan – számol be a Növekedés.hu.

Az amerikai lakosság jelentős része elveszítette munkahelyét a leállás és a bezárási kényszer következtében, akik pedig az alapvető szolgáltatásokat biztosító szektorokban a megszokott módon dolgoznak, erősebben kitettek a fertőzésveszélynek. E veszély mértékének feltérképezésére vállalkozott a Visual Capitalist az Occupational Information Network adatai alapján, amelynek eredményét a lenti infografika szemlélteti. Az egyes foglalkozásokra vonatkozó pontszámok a foglalkozási adatbázisban szereplő három attribútum értékelésén alapulnak. Mindhárom attribútumot egyenlően súlyozták, majd összesítették egy 0–100-ig terjedő skálán – olvasható a Pallas Athéné Geopolitikai Kutatóintézet elemzésében.

1. Kapcsolat másokkal: az adott munka elvégzéséhez mennyi kontaktusra van szüksége a munkavállalónak?

2. Fizikai közelség: milyen mértékben igényli az adott munka, hogy a munkavállaló mások közvetlen közelében tartózkodjon?

3. Betegségnek és fertőzésnek való kitettség: milyen gyakran igényli az adott munka a veszélyes környezetnek való kitettséget?

A vízszintes tengelyen balról jobbra haladva nő a koronavírusnak való kitettség, a függőleges tengelyen alulról felfelé haladva pedig az adott foglalkozásért járó bér. A foglalkozásokat jelölő buborékok mérete a dolgozók létszámától függ.

Ezek alapján az egyik legnagyobb kockázatú nem kórházi munka a dentálgihiénikusoké (99,7).

A nem egészségügyi dolgozók közül a légiutas-kísérők (75,7) vannak a legkevésbé biztonságban. A legkisebb veszélynek a közgazdászok (1,5), infokommunikációs hálózatépítők (4,7) és az aktuáriusok (5,2) vannak kitéve. A 966 foglalkozás átlagos kockázati pontszáma 30,2, ez alapján a különböző HR-hez köthető munkakörök többé-kevésbé a középmezőnyben helyezkednek el 20,8–33,5 ponttal (HR-vezető: 20,8 pont, HR-specialista: 26,8 pont, HR-asszisztens: 33,5 pont). A teljes lista, amelyben keresni is lehet, a forrás linkjében érhető el.

Egyenlőtlenségekre világít rá

Az adatokból az is kiderül, hogy az otthoni munkavégzés a magasabb jövedelmű foglalkozásúak számára jobban elérhető. A jövedelmek szerinti felső 25 százalékba tartozók 61,5 százaléka, míg az alsó 25 százalékba tartozók csupán 9,2 százaléka tudja munkáját otthonról végezni. Olyan időkben, amikor sok amerikai aggódik a számlák befizetése miatt, ez az egyenlőtlenség negatív következményekkel járhat.

A teljes cikk elolvasásáért ide kattints.

Borítókép: SJ Objio, Unsplash.

(forrás: Növekedés.hu)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

A HR és a vezetés szerves része, hogy értsük a munkavállalóban végbemenő folyamatokat. Webináriumunkon azok a szolgáltatók mutatják be gyakorlati megoldásaikat, akik egy szervezet emberi működésével kapcsolatos kérdésekre adnak válaszokat. HR-eseknek ingyenes!

hirdetés