hirdetés
hirdetés

Emberi kapcsolatok a munkahelyen

Ez fog legjobban hiányozni, ha továbbra is otthonról kell dolgozni

A munkahelyen kialakuló emberi kapcsolatok nagyon fontosak az alkalmazottak jólléte szempontjából: ezek minősége pozitívan és negatívan is befolyásolhatja a dolgozók stressz-szintjét, lojalitását és általános boldogságérzetét. Összességében a cégen belüli társas kapcsolatok a munkahelyi jóllét-programok sarokkövei.

A jó munkahelyi társas kapcsolatok fő eredményei közé tartozik:

1. a megnövekedett boldogságszint: a minőségi kapcsolatok támogatólag hatnak, és az önértékelésünket erősítik, ez pedig boldogabbakká tesz minket. Egy longitudinális (79 éven át zajló) harvardi kutatásban 724 férfi életét követték nyomon, és az eredmények azt mutatták, hogy emberi kapcsolataik alapvető kihatással voltak az egészségükre, boldogságukra és életminőségükre. Arra is fény derült a kutatásból, hogy a kapcsolatok minősége sokkal jobban számított, mint a mennyiségük.

2. Azok, akik a munkahelyen minőségi kapcsolatokat alakítanak ki, kevesebbet stresszelnek: Shawn Achor (a pozitív pszichológia kutatója, Harvard Egyetem) azt mutatta ki, hogy a jó társas kapcsolatok megléte az alacsonyabb stressz-szint egyik legbiztosabb előrejelzője. Achor azt mondja: „Azok az emberek vészelik át legjobban a stresszt, akik a stresszes helyzet közepette invesztálnak leginkább a társas kapcsolataikba – vagyis pont a fordítottját teszik annak, mint ahogy általában viselkedünk."

3. A munkahelyi társas kapcsolatok a lojalitás erősödéséhez vezetnek a kollégák részéről, a sűrű szociális háló ugyanis erősebb szervezeti kultúrát eredményez. Emellett az erős munkahelyi kohézió segíti az együttműködést, a kreativitást és a csapatmunkát is.

A fentiek miatt fontos, hogy a munkaadók egy olyan vállalati kultúra kialakulását mozdítsák elő, amely megkönnyíti, hogy a munkatársak kapcsolódni tudjanak egymáshoz. Ez nem jelenti azt, hogy mindenkinek barátkoznia kellene egymással, vagy hogy ne lehetnének a dolgozók közt súrlódások – itt egy olyan környezet kialakítására kell gondolni, amely a kölcsönös tiszteletet, a bizalmat és a valahová tartozás érzését támogatja, illetve ezek kialakulását és fennmaradását segíti elő.

(forrás: Forbes)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Tarts velünk szeptember 10-én online, a „Kreatív álláshirdetés” workshopon! Előadó: Földi Miklós Dániel, reklám- és neuropszichológus Minden résztvevőnek exkluzív ajándék: ingyen hirdetési lehetőség, ingyen szövegezés

2 x 1,5 órás tréningünket HR-szakembereknek, vezetőknek ajánljuk, akiknek feladata, hogy önmagukat is eddzék a változásokra, és tovább is tudják adni ezt a tudást. Oktató: Cser Alexandra, trainer partner. Időpont: Szeptember 4. péntek délelőtt

A HRKOMM Award célja, hogy díjazza a Magyarországon futó, munkáltatói tevékenységhez kötődő különféle kampányokat, kommunikációs aktivitásokat. Pontszerzés a PR Toplistán! Nevezési határidő: 2020. szeptember 4.

Jelentkezzetek új versenyünkre, hogy megmutassátok, a CSR-ral valóban lehet jót tenni! Bármilyen Magyarországon tevékenykedő vállalat jelentkezhet. Nevezési határidő: 2020. november 6.

hirdetés