hirdetés
hirdetés
hirdetés

Aktuális

Ez a helyzet jelenleg a munkaerőpiacon

Enyhén javult a globális munkaerő-piaci nyomás 2016 óta, azonban a csökkenés ellenére számos iparágban továbbra is nehezen találnak megfelelően képzett szakembereket. Ezek a Hays Global Skills Index, a Hays által az Oxford Economics-szal együttműködésben megjelentetett, hatodik kiadásának legfontosabb eredményei.

  • Nagyobb a munkaerő iránti kereslet, mint a kínálat
  • Az oktatási rendszer nem igazodik a munkaerő-piac elvárásaihoz
  • Egyre nagyobb a szakadék a szellemi és a fizikai állások bérezésében

Enyhén javult a globális munkaerő-piaci nyomás 2016 óta, azonban a nyomás csökkenésének ellenére számos iparágban továbbra is nehezen találnak megfelelően képzett szakembereket. Ezek a Hays Global Skills Index, a Hays által az Oxford Economics-szal együttműködésben megjelentetett, hatodik kiadásának legfontosabb eredményei.

"A globális munkaerőpiac regionális dinamikája: keresett készségek és a holnap munkaereje" című jelentés 33 ország munkaerő-piacát elemzi, értékelve a helyi munkaerő-piac dinamikáját.

Magyarország idén 6.0 pontot kapott az indexben, mely azt mutatja, hogy továbbra is jelentős nyomás van a magyar munkaerő-piacon. Az ország gazdasága az előrejelzések szerint 3,7%-ot fog nőni idén a tavalyi 1,9%-ról, ám az egészséges gazdasági növekedés a képzett munkaerő hiányához vezethet.

Két indikátor is azt mutatja, hogy a munkaerő iránti kereslet meghaladja a kínálatot, többek között a nyitott pozíciók növekvő száma és az előrejelzések szerinti több mint 8%-os reálbér növekedés, mely 2002 óta a legmagasabb növekedési ráta.

Az index két területet jelölt meg, amelyek a munkaerő-piaci nyomást indikálják. Az egyik a megfelelően képzett szakemberek hiánya, mely aggodalomra adhat okot a vállalatok számára. Amennyiben a munkáltatók nehezen tudnak felvenni és megtartani a szükséges készségekkel és tudással rendelkező szakembereket, az valós veszteségekkel járhat. Egyrészt elveszíthetik a fókuszt a fő üzleti tevékenységükről, csökkenthet a termelékenységük, másrészt a meglévő munkavállalók számára kell olyan extra képzéseket biztosítani, amellyel pótolni lehet a hiányzó tudást.

A másik problémás terület, hogy a jelenleg elérhető felsőoktatási képzések nem állnak párhuzamban a munkaerő-piac igényeivel. Ez a probléma legfőképp a műszaki területeket érinti, ahol már jelenleg is több ezer betöltetlen állás van és a felsőoktatási rendszer nem termel ki annyi új szakembert, amennyi be tudná tölteni ezt az űrt.

Továbbá a közeljövőben nagy kihívás lesz a magyarországi munkáltatók számára, hogy a munkaképes korú lakosság közel 5%-ot fog csökkenni 2015 és 2020 között az előrejelzések szerint.

A felmérés módszertanáról

A Hays Global Skills Index minden országot 1-10 pont között értékeli az alapján, hogy mekkora nyomás helyezkedik az adott ország munkaerő-piacára. A pontszámot hét egyenlő súlyozású mutató értékelésével határozzák meg, amelyek mindegyike a munkaerő-piac dinamikáját elemzi valamilyen szempontból (például az oktatás minősége, bérek stb.)

Az 5.0 pont feletti érték azt mutatja, hogy az adott ország munkaerő-piaca “feszesebb” az átlagosnál, az 5.0 alatti érték pedig, hogy “lazább”. Ezen összpontszámokon belül azonban a hét mutatóhoz tartozó pontszámok jelentősen eltérhetnek, kiemelve az egyes országok különböző dinamikáit és munkaerő-piacra helyezkedő nyomásait.

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Információ, kapcsolatépítés, csúcsgasztronómia – mindez egy időben, egy helyen május 7-én a Caviar & Bull-ban.

Employer Branding Award 2017 – Winner's Conference / Best Practices: jöjjön el, és ismerje meg a Példaértékű Munkáltatói Márkaépítés Díj nyertes megoldásait! Szakmai konferencia a legjobb hazai munkáltatói márkák bemutatására május 15-én, a Müpában.

Magyarország egyik legrangosabb kreatív reklámversenye, idéntől nemzetközi kreatívigazgatók is a zsűriben! M+Listán pontszerzés. Díjátadó: 05.18., Akvárium

Rendezvényünk célja, hogy jövőbe mutató, már itthon is elérhető, a munkát valóban megkönnyítő gyakorlati megoldásokat mutasson be a közönségnek. Jöjjön el, ismerkedjen a jövőjével május 18-án a Müpában!

Idén tizedik alkalommal hirdetjük meg az online videótartalmak versenyét. Nevezési határidő: május 25.

Pakk Csomagolásdizájn-verseny célja, hogy megtaláljuk Magyarország legszebben tervezett és kivitelezett termékcsomagolásait. Nevezési határidő: május 25.

A Magyar Instagram Körkép 3.0 kutatás eredményeinek és az Instagram legfrissebb híreinek ismertetése, a turisztikai szektorra fókuszálva. Május 30., 09:00

Gyakorlatorientált tréning a SAKKOM Interaktív szakmai támogatásával a Google AdWords kampány létrehozásának és optimalizálásának technikájáról és trükkjeiről, egészen a kezdő lépésektől. június 6., 08.30 - 14.00

hirdetés