hirdetés
hirdetés
hirdetés

Felmérés

Ettől rettegnek ma a magyar munkavállalók

A munkahely elvesztése miatt kevéssé szoronganak a magyar munkavállalók, ellenben az egészségi problémáik és a pénz hiánya határozottan aggasztja őket – derül ki a Pénzcentrum friss felméréséből, mely az Aviva nevű, pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó cég brit munkavállalók körében végzett, hasonló felmérésének nyomán készült. Az eredmények részben eltérőek, de közös tanulságokat is levonhatunk a két felmérés nyomán.

Az 50 év feletti brit munkavállalók harmada gondolja azt, hogy a pocsék egészségügyi állapota miatt kell a tervezettnél korábban nyugdíjba vonulnia. A kutatás szerint a megkérdezett dolgozók 37%-a a rossz egészségügyi állapotáért nagyrészt a munkahelyét teszi felelőssé, ennek ellenére többségüknek eszébe sem jut erről beszélni a főnökével – derült ki a 2500 dolgozó részvételével, a brit, pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó cég, az Aviva megbízásából készült felmérésből.

A megkérdezett dolgozók 37 százaléka gondolja úgy, hogy jelenlegi munkahelye kifejezetten árt az egészségének és jólétének, és az 50 év feletti válaszadók 37 százaléka nyilatkozott úgy, hogy megromlott egészségügyi állapota miatt kell majd a tervezettnél korábban nyugdíjba vonulnia – mivel az nem teszi majd lehetővé, hogy tovább dolgozzon. Az összes válaszadó 43 százaléka úgy nyilatkozott, a pénzügyi problémáik jobban aggasztják őket, mint az egészségügyi állapotuk – írja a Daily Mail. A fizetés mellett a munkahelyi stresszt is sokan említették, mint olyan tényezőt, amely hatással van egészségügyi állapotukra.

Nem mernek hangot adni igényeiknek a munkavállalók

Miközben a dolgozók úgy érzik, hogy a nem megfelelő munkakörülmények a jelenben és a jövőben is komoly egészségügyi gondokat okoznak, erről a többség nem szívesen beszél a főnökével. Pedig a felmérésből az is kiderül, hogy – különösen az 50 év feletti dolgozók – azt várnák, hogy a munkáltató jobban odafigyeljen az alkalmazottakra, ám úgy tűnik, ezen igényüknek nem nagyon mernek hangot adni az emberek.

Ha nyíltabban lehetne ezekről a dolgokról beszélni, ha a munkahelyen jobban odafigyelnének az alkalmazottak egészségi állapotára és arra, hogy érzik magukat, különösen azok, akiknek nincs sok hátra a nyugdíjig, az segítene, hogy ne kelljen sokaknak idő előtt nyugdíjba vonulniuk, és így nem veszne kárba az értékes munkatapasztalatuk, tehetségük és képességeik – jegyezte meg a kutatással kapcsolatban Lindsey Rix, az Aviva munkatársa.

Mi a helyzet a magyarokkal?

A Pénzcentrum a fent részletezett kutatás nyomán saját olvasói körében végzett egy felmérést, amelyben arra a kérdésre keresték a választ, mi játszik leginkább szerepet rossz egészségügyi állapotuk kialakulásában, és mi aggasztja őket leginkább: az anyagi problémák, a munkahelyük elvesztése vagy az egészségügyi állapotuk. Közel kétezren szavaztak azzal kapcsolatban, mi tehető leginkább felelőssé rossz egészségi állapotuk kialakulásában.

A többség a munkahelyet okolja megromlott egészségügyi állapotáért

A magyar válaszadók 52 százaléka szerint a munkahelyi stressz az elsődleges oka annak, hogy egészségügyi problémáik vannak. 20 százalék szerint szintén a munkahelyen keresendő annak oka, ha valaki lebetegszik, ám ők a munkahelyi körülményeket emelték ki. 15 százalék válaszolta azt, hogy az egészségtelen életmód miatt nincsenek jól, 11 százalék pedig a pénzügyi problémákat okolja megromlott egészségügyi állapotáért. Mindössze a válaszadók 2 százaléka gondolja úgy, hogy a családi problémák állnak a rossz egészségügyi állapotok hátterében.

Kicsivel több, mint 1500 válaszoló közül arra a kérdésre, hogy hogy mi aggasztja őket leginkább, a válaszadók 51 százaléka azt válaszolta, az egészségük, míg 24 százalék leginkább a pénzügyi problémák miatt aggódik. 17 százalék válaszolta azt, hogy a családja miatt nyugtalankodik, 8 százalék pedig a munkahelye elvesztése miatt szorong.

Ami mindebből egyértelműen látszik, az az, hogy míg a munkahely elvesztése miatt ma már kevésbé aggódnak a munkavállalók, egészségügyi állapotukat nagyban befolyásolják a munkavégzésük körülményei, elsősorban a megnövekedett mértékű munkahelyi stressz. Fontos lenne a munkaadók részéről, hogy a lehető legtöbbet tegyék meg azért, hogy a munkában átélt stressz és egyéb körülmények ne betegítsék meg a munkavállalókat – még akor is, ha esetleg ő maguk nem adnak hangot a panaszuknak.

(forrás: Pénzcentrum)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Nyerő SSC people-management stratégiák. Fluktuációcsökkentő minikonferencia június 7-én.

Idén is Sales&Pszichológia konferencia. Foglald le helyed most! 2019.05.28.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop június 6-án, limitált létszámmal.

Burnout - Ismerd fel, ismerd meg és lábalj ki belőle Csatlós Csillával június 12-én!

hirdetés