hirdetés
hirdetés

Karanténélmények a díványon

Ér(t) megszeretni a karantént

Az újranyitás hetének elején egy barátnőmmel beszéltem telefonon, aki szinte szégyenkezve vallotta be, hogy ő bizony nem is annyira várja az újranyitást. Már ami a munkahelyi bejárást illeti. Szinte már kereste magában a hibát, hogy mi lehet vele a gond, ha ő egyáltalán nem vágyik az irodai hangulatra, a kollégákra. Nem mintha korábban baja lett volna velük, de mostanra, két és fél hónap alatt rájött, hogy jobb neki otthon. Borzongással tölti el a gondolat, hogy minden kezdődik elölről: a reggeli koránkelés, a rutin, a dugóban araszolás, az egész napos robot, amibe semmi más nem fér bele, és a sok felesleges párbeszéd. Pedig az ismerőseim közül ő az, aki igazából a munkájának élt, amióta világ a világ. Majd jött ez a hirtelen váltás, ami fenekestül felfordította az összes tudását saját magáról. 

Nyugi!

Úgy tűnik, tudtam neki újat mondani, amikor beszámoltam arról, hogy az esete egyáltalán nem kirívó. Az utóbbi hetekben online csoportokkal találkozva érdekes tanulás volt számomra is a karanténszörny fázisainak megtapasztalása. Az elején érzékelhető ijedtséget és bizonytalanságot felváltotta egyfajta megnyugvás, az előnyök felfedezése, még akár megszeretése is. A kezdeti ijedséget most, a nyitás kapcsán tapasztalom újra pszichológusként. Márciusban elképzelhetetlennek tűnhetett, hogy csoportjaimban és az egyéni konzultációk során nemcsak arról fogunk beszélni, hogy milyen akadályokat görgetett elénk a vírus, hanem arról is, hogy miket köszönhetünk a karanténnak. Márpedig a mérleg átbillent.

Jéééé, én szeretek sétálni?

Valaki számára a nyugalom megtanulása volt az újdonság, az új örömforrások felfedezése. Nem is tudta magáról, hogy például szeret sétálni, hiszen korábban nem sétálgatott csak úgy céltalanul sehová. A munka után autóval egy edzőterembe sietett, aztán gyorsan haza, a környék utcaneveit még soha nem vette észre, és azt sem, hogy néhány méterre milyen csodálatos panoráma nyílik az éjszakai városra. Rájött, hogy a séta önmagában is érdekes elfoglaltság lehet.

Más arra jött rá, hogy a kertészkedés számára örömforrás. Ültetni és várni, hogy kinőjön valami a földből. Milyen egyszerű, és mennyi örömet ad. Nevetve tette hozzá, hogy most már kapizsgálja, hogy miről is szólhat a mindfulness, amitől mereven elzárkózott korábban. Soha sem gondolta volna, hogy olyan tevékenységet is élvezni fog, amely nem hoz anyagi hasznot, és az eredmény sem egyből látható.

Új értelmet kapott a „nincs időm rá”

A „nincs időm rá” kifogás új értelmet kapott. Egyszer csak lett idő a gyerekre, a szülőkre, a barátokra. Kiderült az is, hogy lesznek olyanok, akik nem jelentkeznek, és mégis barátok, és lesznek olyanok, akik nem jelentkeznek, tehát mégsem barátok.

Sokaknak a legpozitívabb élményük a két hónap alatt az volt, hogy visszataláltak családtagjaikhoz. Elkezdtek beszélgetni a szülőkkel, testvérekkel. 

Minek ez a sok tervezés?

Vannak a tervezésmániások, akik imádnak mindent jó előre megtervezni, felírni, tudni. Azoknak ezt most egy időre el kellett engedniük. Többen rájöttek, hogy úgy is lehet élni, hogy nem tudod előre a hétvégi programokat a következő két hónapra. És tulajdonképpen milyen felszabadító is tud lenni a spontaneitás… Elég lesz csak a következő napot látni. Most ez is valami. 

Volt, aki arról számolt be, hogy tíz éve Budapesten él, élvezve a város zaját, nyüzsgését, de az elmúlt két hónapot szüleinél töltötte az ország másik felében. Rádöbbent arra, hogy mennyivel kiegyensúlyozottabb ott az élete, és egyáltalán nem vágyik vissza a nagyvárosba. Elhatározta, hogy vidékre költözik. Elég lesz, ha egy héten egyszer látogat Budapestre, a többi mehet home-office-ból.

Mindannyian átéltünk valami olyat, ami eddig ismeretlen és elképzelhetetlen volt számunkra. Sokat tanultunk magunkról, családtagjainkról, barátainkról, szomszédainkról. Lehet, hogy valami bezárult, de lehet, hogy új utak teremtődtek számunkra.

A cikk eredetileg az Üzlet és Pszichológia 2020. június-júliusi számában olvasható. Az újság megrendelhető itt

Kása Judit, klinikai pszichológus, coach
a szerző cikkei

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

A HR és a vezetés szerves része, hogy értsük a munkavállalóban végbemenő folyamatokat. Webináriumunkon azok a szolgáltatók mutatják be gyakorlati megoldásaikat, akik egy szervezet emberi működésével kapcsolatos kérdésekre adnak válaszokat. HR-eseknek ingyenes!

hirdetés