hirdetés
hirdetés
hirdetés

Ideje szemléletet váltani

Ennyi kávét igyál naponta, hogy tovább élj!

Megérkezel a munkahelyedre, és az első utad a kávégéphez vezet… Aztán a következő meg az azután következő is… Legkésőbb az első felsőoktatásban eltöltött vizsgaidőszak végére túlnyomó többségünk rászokik a kávéra, és sokaknál ez így marad a későbbiekben is. Az egészségügyi kockázatokra gondolva gyakran némi bűntudattal fűszerezve kortyolgatjuk a fekete nedűt – most azonban egy kutatás kiderítette, hogy a kávézás nem is annyira egészségtelen, mint eddig gondolhattuk. Sőt.

A mérsékelt kávéfogyasztás, azaz napi 2-4 csésze kávé nemhogy ártalmas, de egyenesen hasznos szenvedély, derült ki a PubMed és Web of Science (WoS) adatbázisaiban hozzáférhető, közel 4 millió páciens és 450 ezer haláleset kórtörténetének elemzéséből – írja a Qubit.

European Journal of Epidemologyban megjelent tanulmány a kávézás és a halálozás közötti összefüggéseket vizsgálta az öregedés, az elhízás és más, a halandóságot jelentősen befolyásoló életmódtényezők mentén.

A tanulmány szerint a mértékletes kávézás fordított arányban áll az egészségügyi kockázatok növekedésével. A metaanalízis kiderítette, hogy a napi 2-4 csészét fogyasztók akár 2 évvel is tovább élnek, mint a koffein-absztinensek. 

A várható élettartam növelése mellett a kávéfogyasztás csökkenti a rák, a szív-érrendszeri és a légzőszervi megbetegedések kialakulásának kockázatát, még dohányzás esetén is. Ekkora mennyiségű napi kávéivás a kettes típusú diabétesz rizikófaktorát is csökkenti.

A tanulmány szerint a mostani eredmények rímelnek azokra a korábbi vizsgálatokra, amelyek arról számoltak be, hogy kávéfogyasztás összefüggésben áll a prosztatarák növekedésének lassulásával, valamint az Alzheimer- és a Parkinson-kór kialakulási lehetőségének csökkenésével.

Korábban megírtuk, hogy a céges kávéautomaták akár a minőségi belső kommunikációt is elősegíthetik, emellett komoly közösségformáló és stresszmentesítő erővel bír(hat) a munkahelyi kávéfogyasztás, ráadásul a munkaidő elpocsékolásáért sem igazán okolhatjuk a napközbeni kávézásainkat. Tehát ideje felülbírálni a kávézással kapcsolatos esetleges negatív gondolatainkat: a kávészünet (amíg nem visszük túlzásba) sokkal inkább hasznos, semmint káros az összes fentebb felsorolt szempontból.

(forrás: Qubit)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

A HRKOMM Award 2019 nyertes pályázatainak bemutatása február 13-án.

Meg akarsz tanulni gyilkosan jó álláshirdetést írni? Gyere el „Kreatív álláshirdetés” workshopunkra február 27-én! Előadó: Földi Miklós Dániel reklám- és neuropszichológus

HR workshop az FMCG és a kereskedelem-piac szereplői számára A workshop célja: HR-finomhangolás az élelmiszer kiskereskedelmi szektort és az élelmiszergyártó cégeket terhelő munkaerőhiány-állapotok közepette, a hatékonyság növelése, a versenyképesség megtartása érdekében.

Hozd a laptopod! – Facebook és Instagram tréning HR-eseknek, lépésről lépésre, március 12-én!

Mit tehet az ember a környezetért a saját munkahelyén - és hogyan tegye mindezt a vállalati kultúra részévé? Gyakorlati tippek, információk a témában.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop április 2-án, limitált létszámmal.

hirdetés