hirdetés
hirdetés

Kisokos

Egyszerűsített foglalkoztatás 2020: amivel jó, ha tisztában vagy

Mi az egyszerűsített foglalkoztatás, mik az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai 2020 során különböző munkakörökben? A HRCENTRUM összefoglalta.

Az egyszerűsített foglalkoztatás 2020 során is rengeteg magyar munkavállaló életét határozza meg. Mit hívunk úgy, hogy egyszerűsített foglalkoztatás, és melyek az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai 2020 évére vonatkozóan? Milyen változások léptek életben idén az egyszerűsített foglalkoztatás kapcsán, mi a helyzet minimálbér és garantált bérminimum esetén? Hogyan adózunk egyszerűsített foglalkoztatás alatt, milyen szabályokat szükséges ismernünk, ha alkalmi munka végzésére vállalkozunk? Mi a helyzet a járulékokkal? Az alábbi cikk összefoglalja a fontos információkat az egyszerűsített foglalkoztatás 2020 szabályai, adózása kapcsán.

Alkalmi munka, idénymunka - mit is jelent ez pontosan?

Az egyszerűsített foglalkoztatás kifejezése alkalmi munkát, idénymunkát takar, amelyet jogszabályokban meghatározott ideig végezhetünk. Az egyszerűsített foglalkoztatás 2020 bér igazodik az évre vonatkozó minimálbér és garantált bérminimum 8%-kal megemelt összegéhez; a törvény meghatározza, milyen napi összeghatárig vagyunk felmentve az adókötelesség alól.

Az egyszerűsített foglalkoztatás előnye, hogy nem számít rendes, szerződéses munkaviszonynak, ám bejelentéskötelezett, így elismert szolgálati időt szerezhetünk úgy, hogy nem kell átmennünk a megszokott jogi procedúrákon, egészségügyi és más vizsgálatokon. Az egyszerűsített foglalkoztatás ideje lehet bármilyen rövid, akár egy nap is, amivel anyagilag mind a munkáltató, mind a munkavállalók jól járnak.

Mely munkakörök tartoznak ide?

 • Turisztikai idénymunka
 • Mezőgazdasági idénymunka
 • Bármilyen alkalmi munka
 • Filmipari statiszta, alkalmi munkás (speciális eset)

Mennyi az annyi 2020-ban?

 • Szakképzettséget nem igénylő alkalmi munka/idénymunka esetén a minimálbér 85%-a jár, ami óránként nettó 787 Ft.
 • Szakképzettséget igénylő egyszerűsített foglalkoztatás kereteiben a garantált bérminimum értékének 87%-a jár a munkavállaló részére, vagyis nettó 1054 Ft óránként.

Ezek az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai 2020-ben:

 • Maximalizálva van a naponta elszámolható és kifizethető bér mértéke: egy napra szakképzettséget nem igénylő egyszerűsített foglalkoztatás esetén maximum a minimálbér kétszeresét lehet kifizetni, ami 1 főre 14.820 Ft / nap. Garantált bérminimumos foglalkoztatásnál ez az összeg a garantált bérminimum duplája, 19.380 Ft.
 • Mentesített összeget határozunk meg, vagyis létezik egy összeghatár, ameddig nem kell SZJA-t fizetni. Szakképzettséget nem igénylő egyszerűsített foglalkozás esetén a napi minimálbér 130%-ig nem kell fizetni, ami 9633 Ft. Szakképzettséget igénylő idénymunka esetén a garantált bérminimum 130%-a a határ, ami 12.597 Ft.
 • A munkavállaló számára időarányosan jár a szabadság (alapszabadság + életkor alapú plusz napok).

Hogyan kell bejelenteni az egyszerűsített foglalkoztatást?

 • NAV bejelentés telefonon,
 • 20T1042E nyomtatványon,
 • EFO applikációval, okostelefonon keresztül.

Hogyan kell adózni utána?

Az alkalmi munkánál is kell közteherrel számolnunk, amelyet a munkáltató naponta fizet, napibérünk után. Ez nem a ledolgozott órák számától függ és egységesítve van:

 • mezőgazdasági idénymunka adó: 500 Ft / nap;
 • turisztikai idénymunka adó: 500 Ft / nap;
 • alkalmi munka adó: 1000 Ft / nap;
 • filmipari statiszta: 3000 Ft / nap.

A közterheket minden hónap 12. napjáig kell befizetni.

Pótlékok az egyszerűsített foglalkoztatás kereteiben

 • 15% éjszakai pótlék;
 • 50% túlmunka pótlék;
 • 50% vasárnapi pótlék;

Mi a helyzet az ellátásra való jogosultsággal?

Aki egyszerűsített foglalkoztatás keretei közt végzi munkáját, nem minősül TB-biztosítottnak, így sem az ingyenes orvosi ellátás, sem az egészségügyi juttatások (betegszabadság és táppénz) nem járnak számára. Az egyszerűsített foglalkoztatás azonban beleszámít a szolgálati időbe, így általa jogosultságot szerezhetünk nyugellátásra, álláskeresési jogosultságra és baleseti ellátásra.

Létszámkorlát

 • Az a munkáltató, aki nem alkalmaz főállású munkavállalót, csak 1 főt foglalkoztathat egyszerűsített foglalkoztatás kereteiben.
 • Idénymunkánál 20 főállású munkavállaló alatt maximum 4 egyszerűsített foglalkoztatott lehet;
 • 20 fölött pedig a munkavállalók 20%-a lehet egyszerűsített foglalkoztatás kereteiben alkalmazva.

Évente hány napot lehet egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgozni?

Azt, hogy valaki egyszerűsített foglalkoztatás hány napot dolgozhat, szintén törvények által van szabályozva: a turisztikai vagy mezőgazdasági idénymunka évente maximum 120 napon keresztül végezhető. A sima alkalmi munka esetében nincs megadva, hogy az egyszerűsített foglalkoztatás keretében foglalkoztatott személy hány órát dolgozhat, vagy hány napban van maximalizálva a munkavégzés.

Összegzés: akkor most megéri vagy sem?

Az egyszerűsített foglalkoztatás előnye a hosszas megbeszélések, procedúrák elkerülése, amelynek köszönhetően gyorsan kerülhetünk foglalkoztatotti viszonyba, akár már "holnaptól". Az egyszerűsített foglalkoztatás keretében rövid távon magasabb bérre számíthatunk, ugyanis a munkáltatónak nem a megszokott közterheket kell fizetnie a munkavállaló után (például nincs szociális hozzájárulási adó, szakképzettségi hozzájárulás, munkaerőpiaci járulékfizetés), fix összegben adóznak.

Az egyszerűsített foglalkoztatás hátrányai, hogy nincs betegszabadság, táppénz, szülési szabadság, fizetés nélküli szabadság, és nincs határideje a munkaidő-beosztás előzetes közlésének határidejére sem. A munkáltató a munkaviszony megszűnése esetén nem köteles igazolást vagy értékelést adni, így később nem tudjuk hivatalosan felhasználni munkatapasztalatunkat. Legyünk tisztában azzal is, hogy az egyszerűsített foglalkoztatás alkalmi és idénymunkái nem számítanak TB-biztosított pozícióknak.

Munkaviszonyunk megkezdésekor legyünk tisztában a munkaviszony jellegével: habár rövid távon jobban keresünk az egyszerűsített foglalkoztatás napibérével, nem ad olyan biztonságot, mint egy bejelentett, fix munkaidős állás minimálbérért vagy garantált bérminimumért.

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

2020. október 21. Te mennyire ismered az embert? És hogyan tudsz neki még többet, még több csatornán eladni? Teszi fel a fő kérdéseket a konferencia, melyekre igyekszünk válaszokat találni, garantáltan túllépve a közhelyeken, néhány előadásban a pszichológia segítségével.

Jelentkezzetek új versenyünkre, hogy megmutassátok, a CSR-ral valóban lehet jót tenni! Bármilyen Magyarországon tevékenykedő vállalat jelentkezhet. Nevezési határidő: 2020. november 6.

Az Üzlet és Pszichológia/HRPWR.HU, a Kreatív és a Brandfizz bemutatja: a Nagy Employer Branding Napot! - Legyél nyolckarú HR SHIVA 1 nap alatt!

hirdetés