hirdetés
hirdetés

Második hullám: felmérés

Csökkent a magyarok óvatossága az elmúlt hónapban

A második hullám egyelőre nincs korlátozó hatással életünkre. A maszkviselésen, a gyakori kézmosáson és a kézfogások kerülésén túl minden egyéb területen a járvány előtti állapotba mutató visszarendeződés látszik, az újra növekvő esetszámok ellenére is ez látszik az Ipsos friss felméréséből.

A havonta 1000 felnőttkorú magyar állampolgár személyes megkérdezésével zajló Ipsos Omnibusz kutatássorozat eredményei alapján a tavaszi, első hullámhoz képest kevésbé óvatosak a vírus elleni védekezésben a magyarok. A maszkviselésen túl minden területen lazult a fegyelem.

A kutatócég még a maszkviselési szabályok szigorítása előtt mérte meg azok használatát a teljes lakosság körében, és enyhe visszaesést tapasztalt az előző hónaphoz képest. A szeptemberi kutatás során 83%-os országos szájmaszkviselési arányt mért az Ipsos, ami ugyanakkor továbbra is jelentős javulást jelent a tavaszi értékekhez képest.

ÁBRA: Az alábbi tevékenységek közül melyik igaz Önre? (felnőtt lakosság bázisán, N=1.000 fő / hónap)

A maszkviselésen, a gyakori kézmosáson és a kézfogások kerülésén túl minden egyéb területen a járvány előtti állapotba mutató visszarendeződés látszik, az újra növekvő esetszámok ellenére is.

ÁBRA: Az alábbi tevékenységek közül melyik igaz Önre? – COVID tavaszi és őszi hullámának összevetése (felnőtt lakosság bázisán, N=1.000 fő / hónap)

A kutatás eredményei szerint a nők alaposabbak kézmosásban (87% vs. 81%) és nagyobb arányban kerülik a másokkal való kontaktust, mint a férfiak (34% vs. 26%). A férfiak ezzel párhuzamosan távolabb tartják magukat a tömegközlekedéstől (47% vs. 41%). A 30 év alatti felnőttek az átlagnál bátrabban mennek közösségbe, de az alapvető óvatossági intézkedéseket, így a maszkviselést (87%) vagy a gyakori kézmosást ők is betartják (81%).

Az ország közigazgatási régiói közül Nyugat-Dunántúl lakossága kerüli legnagyobb mértékben a kézfogást (85%) és kiemelkedő arányban a tömegközlekedést is (59%). A dél- és nyugat-dunántúli szülők az átlagnál szigorúbban tartják távol gyermekeiket a közösségi tevékenységektől (20% és 19%), ezzel összefüggésben számukra okozna leginkább gondot az iskolák újbóli bezárása is.

A fővárosiak számára kevésbé megkerülhető a tömegközlekedés használata. Budapest lakossága általánosságban is mobilabb, bátrabban megy közösségbe, de élen jár a védekezésben, kiemelten a védőmaszkok viselésében (95%).

ÁBRA: Az alábbi tevékenységek közül melyik igaz Önre? (a budapesti lakosság bázisán, N=171 fő)

Az eredmények reprezentálják a hazai 18 éven felüli magyar népességet a legfontosabb társadalmi-demográfiai mutatók (így életkor, nem, iskolai végzettség, lakóhely szerinti régió, településtípus) szerint. A kutatás további részleteiért az Ipsos szakértőit lehet keresni.

hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!
hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Jelentkezzetek új versenyünkre, hogy megmutassátok, a CSR-ral valóban lehet jót tenni! Bármilyen Magyarországon tevékenykedő vállalat jelentkezhet. Nevezési határidő: 2020. november 6.

Újrahasznosítottuk 2019 egyik legsikeresebb KREATÍV rendezvényét: itt a Green Wave 2020! November 18-án fókuszban a fenntarthatóság és a marketing!

Az Üzlet és Pszichológia/HRPWR.HU, a Kreatív és a Brandfizz bemutatja: a Nagy Employer Branding Napot! - Legyél nyolckarú HR SHIVA 1 nap alatt!

hirdetés