hirdetés
hirdetés
hirdetés

Egészségünkre!

Betegen a munkába? Nemcsak tapintatlanság, de felelőtlen tett is!

Önnel is előfordult már, hogy rosszul érezte magát, „majd’ szétment  a feje a náthától”, mégis el kellett mennie dolgozni? Ez a helyzet egyformán rossz a betegnek és a munkatársaknak, és a látszat ellenére egyáltalán nem szolgálja a cég érdekeit sem – hívja fel a figyelmet a HRDoktor.

Egy néhány évvel ezelőtti nemzetközi felmérés tapasztalatai szerint tízből kilencen munkahelyüket féltve, vagy éppen a nélkülözhetetlenségüket demonstrálva heveny megfázásos-influenzás megbetegedéssel is bemennek a munkahelyükre, sőt, elvárják a munkatársaiktól, hogy elismerjék hősies helytállásukat. Pedig ilyenkor meglehetősen kényszeredett a tüsszentésekre mondott „Egészségedre!” is. Összegyűjtöttünk néhány szempontot, amelyek segíthetnek helyesen dönteni ebben a helyzetben.

Nincs olyan, hogy „csak megfáztam egy kicsit”

A megfázásként emlegetett náthát legtöbbször légúti vírusfertőzés, a több száz náthavírus valamelyike okozza – tehát fertőző betegségről beszélünk! A hideghatásnak, áthűlésnek csak annyi köze van hozzá, hogy rontja a beteg immunrendszerének hatékonyságát, így könnyebb dolguk van a kórokozóknak. Igen ám, de egy munkahelyen mások is lehetnek, akiknek védelmi rendszere átmenetileg valami miatt meggyengült, akár egy nemrégen lezajlott vagy krónikus betegség, menstruáció vagy éppen „csak” a munkahelyi stressz miatt. Ők ugyanúgy fogékonyak lehetnek a légúti fertőzésekre, mintha ők is áthűltek volna, és a beteg ember pedig csak úgy szórja maga körül a cseppfertőzéssel terjedő vírusokat. Munkatársak, ügyfelek, a munkahelyre menet az útitársak tucatjai fertőződhetnek meg egyetlen beteg közelében, de még később is, hiszen a vírust hordozó cseppek megfertőzhetnek minden, a kezével érintett, közös használatú tárgyat, például a kapaszkodókat, a kilincseket, a liftgombot, a mosdó csapját is. Vírusfertőzötten, betegen munkába menni tehát tapintatlanság, sőt, felelőtlenség másokkal szemben!

Akár egy-két nap szabadság is nagy változást hozhat

Mindenkinek az az érdeke, hogy minél előbb elmúljanak a kellemetlen tünetek, és újra teljesen egészséges lehessen. Ezt sokkal gyorsabban lehet otthon elérni, mint munka közben. A legtöbb légúti fertőzés jóval hamarabb szűnik meg, a lehetséges felülfertőzés, a szövődmények lehetősége is jelentősen csökken, ha a tüneti kezelés (a láz, a köhögés, az orrfolyás, a nyálkahártya-gyulladás, a hurutos panaszok csillapítása) mellett a szervezet immunvédelmét egy-két nap ágynyugalommal, vagy legalábbis otthoni pihenéssel is megtámogatjuk. Erre akár egy egy-két nap szabadsággal kibővített hétvége is elég lehet, ha nincs mód betegszabadságra menni.

Így ne fertőzze meg a munkatársakat – mit tegyünk, ha muszáj bemenni?

Ha semmiképpen nem kerülhető el, hogy munkába kelljen menni betegen is, akkor mindent meg kell tenni azért, hogy elkerüljük a kórokozók továbbadását. A fokozott higiénia, gyakoribb kézmosás, sűrűbb szellőztetés, az egyszer (!) használatos papír zsebkendő mellett legfontosabb a kézfogás, a közeli beszélgetés kerülése. Köhögéskor tegyen a szája elé zsebkendőt, ha pedig esetleg nincs idő előkapni, akkor ne a kezével takarja el a száját, hanem inkább a könyökhajlatába köhögjön, azzal kevésbé tudja továbbadni a kórokozókat, mint a kezével. Nem ördögtől való az orr-, szájmaszk viselése sem! Jó szolgálatot tehet a légfrissítő spray, az alkoholos kézfertőtlenítő gél vagy a tisztítókendő használata is kézre és minden olyan tárgyra, amelyet a beteg érintett – kezdve rögtön a számítógép billentyűzetével. Munkahelyen is jó hatásúak lehetnek a légúti panaszokra bevált házi praktikák: sok meleg folyadék, a vízhajtó kávé helyett mézes gyógytea, sál a nyakra, egy meleg zokni a láb keringésének javítására, a mellkasra légzéskönnyítő kenőcs.

(forrás: HR Doktor)
hirdetés
IRATKOZZON FEL
HÍRLEVELÜNKRE!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON!

hirdetés
ÉRDEKES HÍRE VAN? KÜLDJE EL NEKÜNK!
hirdetés

Nyerő SSC people-management stratégiák. Fluktuációcsökkentő minikonferencia június 7-én.

Idén is Sales&Pszichológia konferencia. Foglald le helyed most! 2019.05.28.

Toborzási kampányok létrehozása és eredményes működtetése a LinkedIn-en: gyakorlati workshop június 6-án, limitált létszámmal.

Burnout - Ismerd fel, ismerd meg és lábalj ki belőle Csatlós Csillával június 12-én!

hirdetés